Albanien,  Tirana

10 stopp i Tirana

Ta en promenad – 10 stopp i Tirana

Tio stopp i Tirana
Det finns mycket vackert och intressant i Tirana.

Sommaren är här.

Många väljer i år att semestra i Albanien, ett av våra favoritländer.

Vi har redan skrivit en del om landet på Balkan, inte minst om huvudstaden Tirana.

Nu bjuder vi på ett promenadförslag med tio stopp för den som tänker besöka Tirana.

De flesta besökarna kommer dit med flygplan. Då finns ett stort utbud av hotell att välja bland. Eller airbnb, som vi har använt de senaste gångerna.

Men det går även att ta sig till Tirana med husbil, som vi gjorde i höstas. Det är trångt med husbil inne i Tirana och det finns inga ställplatser eller campingar centralt. Men man kan parkera på exempelvis Camping Tirana och ta en taxi in till stan.

Oavsett hur och när man kommer till Tirana är det en stad som förtjänar ett antal timmars strosande på gator, torg och i parker. Och det finns massor av ställen att stanna och äta och fika på.

Vi har valt ut tio ställen som vi själva gärna besöker varje gång vi kommer till Albaniens huvudstad. En blandning av parker, kaféer och restauranger och lite annat.

De flesta har vi redan skrivit om, då finns det en knapp att klicka sig vidare på till det inlägg som handlar om den platsen.

Men här finns också lite om några andra platser som vi inte har skrivit om tidigare. 

Det går att promenera i den ordning platserna är publicerade här nedanför. Men ta det lugnt. Ta hellre en dag extra att promenera genom charmiga Tirana istället för att stressa fram.

Tio stopp i Tirana. Skanderbegtorget
Skanderbegtorget i Tirana.

Skanderbegtorget

Varje gång jag kommer till Tirana går jag över Skanderbegtorget flera gånger. Jag avslutar ofta mina Tirana-besök med att gå dit och ta ytterligare några bilder i samma riktningar som jag har fotograferat flera gånger tidigare. För Skanderbegtorget förändras hela tiden. Och varje förändring rör upp känslor hos Tirana-borna. Skanderbegtorget är en markerad mittpunkt i Tirana. Flera kända byggnader ligger vid torget. Som det nyrenoverade nationalmuseet och operan.

Bunkermuseet
I taket under entrébunkern finns bilder på en del av hemliga polisens offer.

Bunkermuséet

Bunkermuséet, som egentligen heter Bunk’Art 2, ligger i anslutning till Skanderbegtorget. Entrén finns i en stor bunker ovan mark, men själva muséet är under markytan i hemliga polisens, Sigurimis, gamla lokaler. I korridorer och trånga, celliknande rum kan man lära sig hur det var under kommunisttiden när den albanska befolkningen var under övervakning av diktatorn Enver Hoxha och hans förlängda arm, den hemliga polisen. Där finns listor över offer och beskrivningar av hur befolkningen övervakades. En del torterades, många avrättades. I Hoxhas Albanien var angiveriet satt i system.

Parku Rinia Taiwan
Taiwan i dag, med skyskrapor i bakgrunden.

Parku Rinia med Taiwan

Gå nedför huvudstråket, Martyrernas boulevard, från Skanderbegtorget. Vid första korsningen börjar till höger Parku Rinia. Efter kommunismens fall i början av 1990-talet fylldes parken av svartbyggda restauranger och kaféer och blev centrum för droghandel och annan kriminalitet. Strax efter millennieskiftet revs alla svartbyggen och den gamla parken blev park igen. Nu är det en grön oas mitt i stan med Taiwan-komplexet i det bortre hörnet. Där tar vi en eller fler cappuccino och gärna någon glass när vi besöker Tirana, ofta träffar vi våra albanska vänner där för en fika. Vattenspelet är läckert, inte minst när mörkret faller.

Hoxha-palatset Tirana
Hoxhapalatset i dag.

Hoxhapalatset

Från Taiwan är det inte ens tio minuter till en av Tiranas större sevärdheter, förre diktatorn Enver Hoxhas gamla palats i Blloku-området där partieliten bodde. Så mycket till palats är det inte om man jämför med hur många av dagens diktatorer runt om i världen bor, men om man jämför med hur albanerna i gemen hade det är det väldigt stort. Delar av Hoxhas kvarter har styckats av och förvandlats till restauranger och annat sedan kommunismens fall 1991, men själva huvudbyggnaden finns kvar i stort sett som den var när diktatorn och hans familj bodde där.

Tio stopp i Tirana
Restaurang Era.

Blloku med restaurang Era

Fortsätter man Rruga Ismail Qemali (Ismail Qemali-gatan) västerut är det bara drygt två hundra meter att promenera till nästa Tirana-favorit, restaurang Era. Där kan man ta en lunch eller äta senare på dagen, på kvällen får man räkna med att behöva boka bord eftersom Era är väldigt populär. Maten är väldigt prisvärd och menyn är omfattande. Vi går dit minst en gång per Tirana-besök, då för att äta traditionell albansk mat. Här finns även italienskt, turkiskt och annat – men vi går dit för den albanska maten.

Tiranas stora park Albanien
Unga och gamla samsas om utrymmet i parken.

Tiranas stora park

Från restaurang Era är det en knapp kilometer till Tiranas stora parks nordvästra hörn. Och har man ätit lunch i Blloku kan det ju vara lämpligt med en promenad. Parken ligger vid den stora konstgjorda sjön, som man kan gå runt om man vill. I parken kan man ta en glass, fika, testa något av utegymmen eller bara promenera runt en stund. Går man istället dit på kvällen kanske det är någon konsert på den renoverade, moderna, amfiteatern. Tiranas stora park är populär både bland lokalbefolkningen och besökarna.

Fotbollsstadion
En fräck konstruktion.

Fotbollsstadion

Går man ut från Tiranas stora park vid universitet i slutet på Martyrernas boulevard är man nästan framme vid nationalarenan för fotboll. För några år sedan revs gamla klassiska, slitna Qemal Stafa-stadion. Fotbollsarenan där jag såg Sverige besegra Albanien i VM-kvalet 1988 med Thomas Ravelli i mål, Glenn Hysén som gigant i backlinjen och Johnny Ekström längst fram. Qemal Stafa-stadion ersattes av moderna Air Albania Stadium som är en riktigt läcker byggnad. Går man upp för trappan, sparad från Qemal Stanna-stadion, och går in i kaféet kan man ta något att dricka och/eller äta medan man spanar in den gröna gräsmattan i den kompakta arenan.

Pyramiden Tirana
Den nya entrén. Foto: Niclas Nilsson

Pyramiden

I centrala Tirana är det korta avstånd mellan det mesta. Via Martyrernas boulevard är det knappt tio minuters promenad till en av huvudstadens mest kända och mest omtalade byggnader, Pyramiden. Den invigdes i oktober 1988 som ett exklusivt monument över Enver Hoxha. Pyramiden innehöll allt möjligt från Hoxhas liv, det var ett tempel för dyrkan av diktatorn. Men det blev inte så många år som skolklasser och andra tvingades dit, när kommunismen föll i början av 1991 var glanstiden över för Pyramiden. Ganska snart började den förstöras på utsidan, efter ett tag rensades insidan. Efter 32 år har den äntligen öppnats på nytt – som ungdomens hus.

Café Komiteti

Om man från Pyramidens entré mot Martyrernas boulevard rundar Pyramid-området mot Lana-floden är det bara fem minuter till nästa stopp. Listan innehåller flera utskänkningsställen, men Café Komiteti är inget vanligt kafé. Det är även ett museum. Ägaren, diplomatsonen Arber Cepani, vann den första upplagan av Big Brother 2008. De 50000 euro han fick i förstapris investerade prissumman i kafét där man utöver mat och dryck kan njuta av en del av de cirka 17000 lokala historiska föremål som Cepani har i sin privata samling. I kaféet finns bland annat typiska saker som fanns i nästan alla albanska hem under kommunisttiden. Men även om albansk historia från olika tidsåldrar hela tiden är närvarande känns det ändå inte som ett tungt museum, det är ett kafé fyllt med historiska föremål.

Kalaja restaurangområde

Efter en lång dags promenad genom Tirana kan det vara dags att avsluta med en middag. Då är mysiga restaurangområdet Kalaja ett bra alternativ. Det är runt tio minuters promenad dit från Café Komiteti. Ingången är vid Tirana Castle på andra sidan gågatan från Toptani köpcentrum. Där inne finns flera olika restauranger med olika slags menyer att välja bland bland. Och när man har avslutat måltiden går det alldeles utmärkt att fortsätta kvällen med en kaffe eller något annat att dricka under lampor och träd vid kaféer och barer vid Millenium Garden, lite längre västerut på gågatan.

/Stefan

Tio stopp i Tirana
En promenad med tio stopp. Den börjar långt upp till vänster och slutar en liten bit därifrån vid den röda pricken vid restaurang Kalaja. Enligt Google maps uträkning är promenaden ungefär 5,4 kilometer.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *