Husbil,  Husbilstips,  Om oss

Husbilen

Vi använder husbilen året runt

Husbilen
Vår Sunliving husbil som tar oss runt både i Sverige och utomlands.

Efter 32 år med husvagnar, som vi använt året om, sålde vi vår Solifer. Vi var helt utan husvagn under ett år, då vi istället för att dra husvagnen ut i Europa tog bilen och hyrde rum och lägenheter att bo i. 

Det blev dock inte så bra som vi tänkt. Vi saknade att inte kunna laga vår egen frukost och vara tvungen att fika och äta ute hela tiden. Dyrt blev det också. Så kom pandemin och mitt under första pandemisommaren kände vi att en husbil skulle passa oss bra. 

Husbilen
Det gäller att hålla sig på rätt sida skyltarna när man stannar.

Vi började leta husbil utifrån de behov vi haft med husvagnarna och gjorde en lista på vad vi ville ha i en husbil.

Tanken var att vi skulle köpa en begagnad husbil som inte skulle användas under vintersäsongen.
Men husbilen vi köpte var helt ny, en Sunliving 75 SC från 2019. Nästan allt det vi hade på vår lista fanns med och det passade oss perfekt.

Husbilen
Med masatäcke blir det mycket varmare inomhus under vintern.

Första året ställde vi in den under vintersäsongen men redan då bestämde vi oss för att använda den året om i fortsättningen. Till vintern därefter köpte vi dubbdäck och dessutom masatäcket som syns på bilden. Det tar bort en hel del av kallraset och kondensen från och på rutorna i förarhytten i husbilen. Även snökedjor köptes in för kommande skidresor i Sverige och Norge.

Vår Sunliving är en så kallad instegsbil. Husbilar finns med enorma prisskillnader och vår är en billigare variant. Byggd på Fiatchassi. Den hade redan när vi köpte den solcell, cykelställ för våra elcyklar och luftkonditionering för bodelen. De få saker som bilen inte hade när vi köpte den, och som vi ville ha, har vi i efterhand försett den med. 

Husbilen
Cykelstället med elcyklarna finns bak på husbilen.

En viktig detalj var att vi typade upp den, från 3,5 tons totalvikt till 3,8. När vi nu har tankat fullt med diesel och vatten, hängt på elcyklarna, fyllt kylen och alla skåp inför långresor har vi en marginal på 50 kilo. Visst är det lite andra hastighetsgränser och del andra skillnader utomlands, men vi är ändå nöjda med vårt beslut.

Nu känner vi oss väldigt nöjda och glada sommar som vinter med husbilen.

2 Comments

 • Lena - gott för själen

  Härligt! Vi har nyligen köpt vår första husbil. En Sunliving S75SC 😉 Vi tänkte också köpa en begagnad för att prova på, men kom ut med ett kontrakt på en spritt ny. Hämtade ut den i november och ska om ett par veckor ut på vår tredje helgresa.

  Det känns som en väldigt prisvärd husbil och vi är supernöjda, precis som ni verkar vara.

  /Lena

  • Stefan Nilsson

   Roligt att ni också har en Sunliving. Vi hade aldrig hört talas om märket tidigare, men nu ser vi dem här och där. Vi är mycket nöjda med vår, som snart har rullat fem tusen mil. Om ett par veckor ska vi ut igen.
   Anette och Stefan

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *