Albanien,  Tirana

Restaurang Era

På restaurang Era äter vi ofta traditionell, albansk mat

Restaurang Era Tirana
Restaurang Era, en favorit i Tirana.

När vi kommer tillbaka till Tirana är ett restaurangval självklart: Era.

Det finns två Era i Tirana. En ligger nära fotbollsstadion, men vår favorit är den som ligger i Blloku på Ismail Qemali-gatan. Drygt 200 meter bort på samma gata ligger diktatorn Enver Hoxhas gamla palats.

Restaurang Era
Mysigt att äta middag med vänner även på utsidan av restaurang Era.

Restaurang Era har ingen flashig entré, att restaurangen väldigt ofta är fullsatt beror på helt andra saker där den viktigaste är maten.

Vid våra besök har personalen alltid haft ett vänligt bemötande både i entrén och vid bordet. Även när det inte har funnits plats har vi blivit trevligt bemötta.

Favoriträtten på restaurang Era: Albanska köttbullar med potatis, yoghurt och pistagenötter.

Era har ett ”pizzeria” i namnet, men det är i vårt tycke lite vilseledande. Visst serveras välsmakande pizzor, men det är bara en del i utbudet. Det vi alltid väljer är någon av de traditionella albanska rätter som finns.

När Albanien öppnades i kaos och fattigdom 1991 fanns brist på mat, här och där bröt svält ut. En hungerkatastrof undveks tack vare mattransporter från andra länder.

Pistagenötter och yoghurt

Efter kommunismens fall fanns under ett par år bara statliga restauranger. Personalen kunde vara helt ointresserad av sina gäster, maten var ofta sen och kall och smakade inte speciellt gott.

När privata restauranger öppnades blev det snabbt bättre, men det tog ytterligare flera år innan det blev riktigt bra i Tirana. I början ville restaurangerna i första hand servera utländsk mat, väldigt mycket inspiration hämtades från närliggande Italien.

Men allteftersom plockades den traditionella albanska maten in på matsedlarna alltmer. Och där är Era verkligen ett föredöme med en traditionell och en internationell meny.

Min (Stefans) favoriträtt är den du kan se på bilden ovanför: ”Meatballs with pistachio and yoghurt”, som den heter på den engelska menyn. Köttbullar med pistagenötter och yoghurt  på svenska.

Här ska man prata med varandra därför erbjuder restaurangen inget nätverk.

Den i mitt tycke mycket delikata rätten kostade i november 2022 630 lek (cirka 70 svenska kronor). Som ni förstår är det billigt att äta i Albanien, Era är inget undantag.

Menyerna, information om Eras sociala engagemang och allt annat finns på deras hemsida.

Dessutom finns en detalj som skiljer Era från alla andra restauranger vi har varit på i Albanien under de senaste åren. Restaurangen erbjuder inget digitalt nätverk för sina gäster.

På små kort som finns vid borden kan man läsa att de hellre ser att gästerna pratar med varandra istället för att sitta och trycka och kolla på sina mobiler. Ett modigt ställningstagande i en restaurangvärld där ett bra nätverk är ett konkurrensmedel.

Ett tips om du tänker gå till Era en kväll, oavsett dag. Ring (den som svarar pratar engelska) och boka bord. Eller gå in på hemsidan och gör en reservation. För det är inte bara vi som har Era som favorit. När det inte är fullsatt runt borden på kvällarna brukar det bero på att skyltar med reserverat finns utplacerade.

Restaurang Artigiano i Tirana.

Ett tips till: Om du har tänkt att köra dit med egen bil kan du glömma det. I Blloku är det nästan intill omöjligt att hitta en plats att parkera på.

I Tirana finns naturligtvis många fler bra restauranger.

Två av de som vi uppskattar mest är Artigiano (bakom Pyramiden) och Juvenilja (bakom fotbollsstadion) – två restauranger med fylliga menyer med en blandning av internationell och traditionell, albansk mat.

Stefan Oktober 2022

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *