Husbil,  Albanien,  Camping

Camping Tirana

På Camping Tirana kan man stå när man besöker Tirana

Vi var ute efter en camping för att stå en natt nära flygplatsen i Tirana eftersom vi skulle dit dagen efter. Men det var också ett alternativ för vår vistelse i Tirana någon vecka senare.

För båda dessa syften var Camping Tirana ett utmärkt alternativ.

Camping Tirana
Camping Tirana ligger en bit utanför själva staden. Foto: Camping Tirana

Drygt en mil från Tirana International Aiport (folk föredrar dock det äldre namnet Rinas eller det nästnyaste Moder Theresa Airport), knappt två mil från Tiranas centrum och nästan fyra kilometer från motorvägen mellan Tirana och Durres.

Vid motorvägen fanns för övrigt en skylt som pekade ut riktningen mot campingen. Vi hade ringt innan (enkelt att googla fram numret på google.maps eller bara genom att söka fritt på nätet på Camping Tirana).

Camping Tirana
Camping Tirana ligger vid en liten sjö. Foto: Camping Tirana.

De första kilometerna från motorvägen var asfalterade. Vägen var visserligen smal, men det var bara att ta det lugnt och vara beredd på möten.

Men den sista biten (kanske en kilometer) var av en annan sort. En kuperad, smal grusväg där det gällde att trots underlaget ha med sig lite fart uppför de visserligen korta, men ändå lite branta uppförsbackarna. Vi hann börja fundera på hur campingen såg ut, om det verkligen var fler än vi som hittade dit eller om vi skulle vara ensamma.

Efter några minuters skakig, besticksskramlande körning fick vi syn på både husbilar och husvagnar vid en liten sjö. Och där fanns även byggnaderna på själva campingen.

Camping Tirana
Bakom husbilen hängde vindruvor som smakade alldeles utmärkt.

Vi välkomnades av den vänliga, engelsktalande kvinnan vi hade pratat med i telefon tidigare och fick några lediga platser att välja bland. Vi backade in husbilen och upptäckte att baksidan stod mot vindruvsplantor, som var en rest från tiden då det var en vinodling där campingen nu ligger. Druvorna smakade för övrigt utmärkt.

Servicehuset var rent och fint, där fanns köksutrymmen och möjlighet att tvätta. Husbilens toalett kunde tömmas precis som gråvattnet. Och wifi fungerade – åtminstone nära servicebyggnaderna.

Camping Tirana
Campingen ligger på mark som tidigare var en vingård. Den del vindruvsplantor finns kvar. Foto: Camping Tirana

Vi stod bara en natt på Camping Tirana men funderade på att stå där även senare när vi skulle besöka Tirana under en vecka.

Eftersom det är svårt att hitta någonstans att ställa husbilen inne i Tirana och trafiken är så tung i huvudstaden ser vi det som ett måste att ha bilen på en av de få campingarna i utkanten av stan.

Det alternativ som används mest, enligt vår värdinna, var att ta taxi från camping in till stan och tillbaka. På så sätt kan man bo i husbilen och besöka Tirana under dagarna. Taxin kostade, enligt värdinnan, 26 euro fram och tillbaka.

Vi pratade med värdinnan om en annan modell. Att låta husbilen stå under tiden vi bodde i en airbnb-lägenhet eller på ett billigt hotell inne i Tirana. Det gick alldeles utmärkt, sa hon. Att ha husbilen stående på en av deras parkeringsplatser, utan el, kostade bara en euro per dygn. Vill man ha el blir det betydligt dyrare. Men eftersom man aldrig ska lämna husbilen utan att sätta på gasol för kylskåpet, strömmen går då och då runt om i Albanien, behövs ju ingen el.

Camping Tirana
Hönor och tuppar gick fritt runt på campingen. Kändes lugnt och fridfullt.

Om vi inte hade haft turen att kunna ställa vår husbil hos en kompis till en kompis hade vi valt att ställa den på Camping Tirana medan vi bodde i airbnb-lägenheten i centrala Tirana för runt 300 kronor natten.

Dygnspriset för att bo på Camping Tirana var i skarven mellan september och oktober 2022 15 euro (cirka 170 kronor). Stod man tre nätter behövde man bara betala för två.

Stefan Oktober 2022

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *