Husbil,  Camping,  Kroatien,  Världsarv

Trogir

En ren njutning att gå i Trogirs smala gränder

Det finns några ställen som alltid dyker upp när man ber någon rekommendera ett ställe i Kroatien som bör föräras ett besök.

Ett av dem är världsarvsstaden Trogir.

Och visst är det en stad väl värd att besöka.

Trogir Kroatien
På väg mot Trogir och St Lawrence-katedralen.

Vi har varit flera gånger i Trogir. Men det har aldrig blivit någon övernattning. De tidigare gångerna har varit mitt i sommaren när vi haft husvagnen parkerad på en camping en bit därifrån. Trogir har varit ett njutbart stopp under några timmar.

Trogir Kroatien
Fullt ös på kaféerna och restaurangerna vid katedralen.

I höstas var förutsättningarna lite annorlunda, för då åkte vi dit i vår husbil. Vi hade varit i Rovinj på Istrien, Krk och Primosten och var på väg söderut mot Korcula och Dubrovnik.

Men en gemensam nämnare mellan alla gånger vi har varit där är köer och svårigheten att hitta en parkering. För Trogir är, minst sagt, populärt.

Trogir Kroatien
Många går runt mellan de väldigt tätt liggande husen.

Vi minns från tidigare besök att det tog ett tag innan vi insåg att vi behövde bestämma oss för en parkeringsplats mycket längre bort än där vi tänkt stå under vårt besök i gamla stan – för det är dit nästan alla siktar.

Senaste gången vi körde dit var under andra hälften av september 2022 och då borde det inte vara något problem att parkera, även om vi hade bytt personbil mot husbil. Tänkte vi. Men tji fick vi.

Trogir Kroatien
Parkeringen närmast gamla stan – men där kan man inte stå med husbil.

Eftersom det är enkelriktad trafik förbi parkeringarna och ingången till gamla stan fick det bli ett extra varv innan vi till slut hittade var sin plats åt oss och våra kompisar Martin och Carina.

Ett råd till er som funderar på att åka dit med bil: Det är bättre (åtminstone under högsommaren) att ta en ledig parkeringsplats en bit bort och gå in till gamla stan än att bli sittande i köerna och kanske inte hitta någon parkeringsplats överhuvudtaget.

Trogir Kroatien
Vid kajen ligger det ibland stora båtar.

Men när bilen väl är parkerad och det är dags att promenera in bland de gamla husen och gränderna i Trogir inser man att det är värt lite parkeringsbekymmer för att komma över till ön där den gamla stan ligger inklämd mellan Ciovo och fastlandet.

Den lilla ön sitter ihop med fastlandet genom en bro som funnits i många år, bron vidare över till Ciovo har inte funnits i lika många år.

Trogir Kroatien
Många trånga gränder med blanka, gamla gatstenar.

Trogir, där det i hela stan finns över 13000 invånare, är dock en väldigt gammal boplats. De första spåren är nästan 2000 år gamla. En del av historien finns att studera inne i stadsmuséet som ligger direkt när man kommer in i den gamla stadskärnan.

Trogir Kroatien
Det finns gott om färggranna fönsterluckor både i Trogir och resten av Kroatien.

Man kan välja att gå genom den labyrint som stenhusen och gränderna bildar eller också kan man ta den snabbaste vägen direkt till hamnen för att njuta av strandpromenaden. Utefter kajen finns ibland lite större båtar. På Ciovo, på andra sidan vattnet, finns inte bara massor av segelbåtar utan även varv som är viktiga för många Trogir-bors försörjning.

Trogir Kroatien
Uppe på muren runt Kamerlengoborgen har man fin utsikt.

Om man vill ha en lite högre överblick över staden kan man, mot en entréavgift, ta sig upp i Kamerlengoborgen längst bort på strandpromenaden. Där kan man spatsera på muren medan man kikar ut över stan. På sommaren hålls konserter och andra evenemang i borgen.

Trogir Kroatien
I Kamerlengoborg, från 1200–1300-talen, kan gå konserter på sommaren.

Bakom Kamerlengoborgen ligger för övrigt stadens huvudarena för fotboll.

Trogir är välkänd som hamn för många svenska seglare. Inte bara för att göra tillfälliga stopp under seglingar i Kroatiens arkipelag, en del har även sina båtar liggande där över vintern för att snabbt kunna komma ut i Medelhavet på våren eller sommaren.

Trogir Kroatien
Konst finns det gott om i gamla stan.

Den som följer vår hemsida vet att vi söker upp världsarv för att besöka. Trogirs gamla stadskärna är ett av tio världsarv i Kroatien. Bland annat har greker, romare och venetianare satt sin prägel på staden där det finns massor av kulturbyggnader att besöka. En promenad i Trogir är som att gå runt i ett levande museum.

Trogir Kroatien
En del stannar upp och njuter av att se på de gamla husen.

Att leta sig fram genom gränderna är ren njutning. Här och där mötte vi folk som drog på en resväska på väg till eller från ett hotellrum eller en hyrd lägenhet – i hela Trogir finns runt 20000 bäddar för turisterna att dela på.

Överallt stöter man på konst, historiska byggnader och butiker. För den som inte bara är intresserad av sol och bad i Kroatien kan det ta en bra stund att ta sig genom den gamla staden.

Trogir Kroatien
Det finns gott om restauranger med god mat i den gamla stadskärnan.

Utefter strandpromenaden finns stora restauranger och kaféer med massor av stolar och bord, men vi föredrar de mindre restaurangerna mitt inne i gamla stan. Det känns mer Trogir-genuint att sitta och äta eller ta en cappuccino i en restaurang eller på ett kafé i eller vid någon av alla gränder.

Trogir Kroatien
På väg mot parkeringen en bit från gamla stan. I bakgrunden syns den stora bron till ön Ciovo, som ligger utanför Trogirs gamla stadskärna.

Nån gång ska vi också köra över en av broarna till ön Ciovo, vars östra spets ligger väldigt nära storstaden Split. På Ciovo finns inte bara många fina stränder, där finns också flera campingar där vi kan stanna med vår husbil.

4 Comments

    • Stefan Nilsson

      Det är lätt att ta bilder i Trogir, för där finns så många motiv man vill ha med sig hem. Gränderna är smalare och mysigare än på de flesta håll i Kroatien, trots att konkurrensen är hård.

    • Stefan Nilsson

      Hej! Vi har varit i Trogir ett flertal gånger. Ändå har vi inte lärt oss. Att snurra runt med vanlig bil är ju en sak, men att köra runt med husbilen en annan. Man måste lära sig att en promenad inte är så farlig😂. Och sen får man ju belöningen när man går in i gamla stan. Blir säkert fler besök.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *