Kroatien,  Camping,  Husbil

Rovinj, Kroatien

De blanka gatstenarna och färgerna lockar oss till Rovinj

Vi har varit i Kroatien många gånger. Ibland på Istrien, ibland längre söderut.

Några gånger har det varit både och under samma sommar.

Men så fort vi har varit i närheten av Rovinj har vi åkt dit. Den vackra staden med de smala gränderna och de blanka gatstenarna är en av våra kroatiska favoriter.

Rovinj Kroatien
De slitna gamla gatstenarna i Rovinj blänker vackert i solskenet.

Redan när vi var i Rovinj första gången 2005 blev vi fascinerade av de väldigt blanka, väldigt gamla blanka gatstenarna. Och den fascinationen har hållit i sig. Våra kameralinser söker sig nästan automatiskt mot de stenbelagda gränderna, inte minst när solen får dem att glänsa.

Tidigare, när vi drog vår husvagn till Kroatien, kom vi alltid med personbil till Rovinj. Husvagnen hade vi parkerad på Camping Laterna utanför Porec, några mil norrut.

De tidigare besöken har skett mitt i sommaren, under eller strax före högsäsongen. Trots att vi har åkt tidigt på mornarna har vi hamnat i långa köer från avfarten vid Limfjorden (eller Limski kanal) och hela vägen till Rovinj. Och trots att det finns många parkeringsplatser i och runt Rovinj har det tagit en bra stund att hitta en plats. Rovinj är populärt.

Rovinj Kroatien
Rovinj från norra sidan, husen går verkligen ända till vattnet.

Några gånger har vi fått parkera norr om staden, på andra sidan bukten där vi både har badat och haft en magnifik utsikt över staden. På den norra sidan av Rovinj går husväggarna ända fram till vattnet. 

Rovinj Kroatien
Småbåtshamnen i Rovinj.

När vi i höstas – i mitten av september – kom till Rovinj var det med helt andra förutsättningarna än vid de tidigare besöken. Som nyblivna pensionärer kunde vi välja att åka dit under lågsäsong när de flesta andra turister hade dragit hem. Dessutom anlände vi den här gången i husbil. Någon kö från E751:an, som skär genom Istrien, var det inte tal om. Vi körde direkt till camping Polari, ungefär fyra kilometer från Rovinj centrum.

Rovinj Kroatien
Stranden vid campingen.

Campingen, som var nästan full trots att det var september, ligger vid havet och är stor och fin med stora platser och en lång strand. Vi hade bra skugga bland träden och gott om plats för att sätta upp vårt nyinköpta lufttält. Och där finns allt vad vi önskar av en campingplats – för det facila priset av 20 euro per natt eftersom vi har ACSI-kort.

Rovinj Kroatien
Frukt- och grönsaksmarknaden.

Istället för att leta efter parkeringsplats inne i Rovinj tog vi den här gången våra elcyklar och trampade in till centrum, mestadels på cykelbanor. Vi parkerade cyklarna i södra delarna av hamnen och promenerade sedan runt inne i stan.

När man ska ut på själva halvön kan man välja höger- eller vänstervarv eller snirkla sig rakt igenom. Vi gick bort mot den stora, färgrika frukt- och grönsaksmarknaden och höll oss sedan till höger och tog därmed ett vänstervarv.

Rovinj Kroatien
Promenad i Rovinj.

Precis som våra vänner Martin och Carina, som aldrig tidigare hade varit i Rovinj, gick vi och vred på våra huvuden för att ta in så mycket som möjligt medan vi gick. Ofta stannade vi och tog bilder på de vackra fönsterluckorna, de blanka gatstenarna, växterna utanför bostäderna. Vi tittade ut mot havet i de smala sprången mellan husen. 

Rovinj Kroatien
Här och där finns trånga språng mellan husen.

Här och där kollade vi in i de olika slags butiker som finns överallt. För den som är ute efter lokal konst eller lokalt hantverk är det bara att gå runt och kika.

Rovinj Kroatien
Sankta Eufemias kyrka vars torn syns överallt i Rovinj.

Promenaden gick vidare till Sankta Eufemias kyrka, som ligger högst längst ut på halvön. Kyrkans torn är ett landmärke som syns vida omkring. Kyrkan är populär, många brudpar vill vigas där vilket vi fick ett synligt bevis för när vi stod på kyrkbacken.

Från området runt kyrkan är utsikten vidunderlig ut mot havet. När man står där uppe ser man också många människor som tar chansen att bada i det kristallklara vattnet och sedan låter solen torka kropparna medan de sitter eller ligger på klipporna.

Rovinj Kroatien
Det är vackert att promenera i Rovinj.

När man, som vi, går tillbaka mot hamnen på den södra sidan av halvön frapperas man återigen av färgerna. På hus och på växter. Vi passerade det lilla galleri som vi besökte på sommaren 2014 och ångrade oss återigen för att vi inte köpte den tavla vi blev lite förälskade. Där finns också flera restauranger och kaféer att gå in på – med eller utan havsutsikt.

Rovinj Kroatien
Ett restaurangbesök i fin miljö.

Vi valde att sätta oss vid vattnet på Caffe Bar Riviera och ta en ljuvlig pasta med skaldjur. Bra service, god mat, trevlig personal. Det finns många restauranger runt torget vid hamnen, men vi föredrar restauranger en bit bort från platserna där det samlas mest folk. Däremot tar vi gärna en kaffe eller glass i själva hamnområdet medan vi tittar på folk och båtar.

Rovinj Kroatien
Rovinj när solen är på väg ner.

Vi trampade tillbaka mot campingen. Passerade de stora livsmedelsbutikerna och handlade lite mat. 

Rovinj Kroatien
En kväll på campingen.

En sak är säker: Nästa gång vi kommer till Istrien blir det nytt besök i Rovinj.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *