Kroatien,  Camping,  Husbil,  Världsarv

Dubrovnik

Historiens vingslag känns i världsarvsstaden Dubrovnik

Många Kroatien-besökare stannar i de norra eller mellersta delarna av landet.

Dubrovnik är en anledning att åka så långt söderut det går i landet.

Hela världsarvsstaden bär spår av den långa, dramatiska historien.

Dubrovnik Kroatien
Stradun, den stora paradgatan som en gång i tiden var en kanal.

De första bosättarna uppskattas ha slagit ner sina bopålar på 600-talet i det som skulle bli Dubrovnik. Men det var betydligt senare än så som namnet flög runt jorden. För i oktober 1991 inleddes vad som brukar kallas belägringen av Dubrovnik.

Kroatien hade förklarat sig självständigt från Jugoslavien, i kriget som följde belägrades Dubrovnik. Tillförseln av mat, el och vatten ströps och den jugoslaviska armén öste ner granater från positioner i bergen, till sjöss och på land. 

Dubrovnik Kroatien
Mycket i Dubrovnik är vackert.

På bilderna från den tiden kan man se förödelsen, hur huvudgatan fylldes av bortsprängd sten och och annan bråte. Ser man taken uppifrån berättar de olika nyanserna på takteglet vilka drygt 500 av de över 800 hustaken som blev träffade.

Och på tavlor på flera ställen runt om i Dubrovnik kan man se de olika nedslagsplatserna. Det är gott om prickar, trekanter och rektanglar som markerar träffarna.
När vi 2005 för första gången var i Dubrovnik och gick uppe på den gamla ringmuren (började byggas på 1100-talet) fanns väldigt många gamla tak. Men de flesta var klarröda, nya. Successivt byggdes de träffade taken bort.
Dubrovnik Kroatien
Gamla och nya tak för några år sedan, i dag är ännu fler andel av taken nylagda.

Att gå på muren som omger gamla stan i Dubrovnik är både intressant och läckert. Utsikten över havet och upp mot berget Srd, dit man kan åka med linbana från gamla stan, är magnifik. Det är också läckert att gå nära murkanten vid havet och kika ner på hur vågorna slår mot klipporna. Vi har varit uppe på muren vid ytterligare ett tillfälle, men när vi var i Dubrovnik i höstas valde vi att avstå. Eftersom vi har gått där tidigare tyckte vi att det har blivit lite väl dyrt för att gå upp igen. 

Dubrovnik Kroatien
Mycket folk i slutet på september, men inte som mitt i sommaren.

Det är inte bara murpromenaden som har gått upp i pris. Även mat, kaffe och annat kostar mer än på de flesta andra håll i Kroatien. Men det finns ett sätt att komma undan lite billigare. Med Dubrovnik-passet kan man till ett rabatterat pris gå på muren, ta linbanan upp på berget, åka med lokaltrafiken och en del annat.

Dubrovnik Kroatien
Det är härligt att bada vid klipporna.

För Dubrovnik är väl värt ett besök. Att runda hamnen och gå ut på klipporna på andra sidan muren mot det öppna havet och bada i det kristallklara vattnet är en ren njutning. Att gå på den breda, blanka gågatan Stradun som en gång var en kanal och studera människor med en cappuccino framför sig är inte dumt det heller. Mycket i och runt gamla stan i Dubrovnik är vackert.

Dubrovnik Kroatien
Hamnen vid gamla stan.

En extra krydda är att en del av TV-serien Game of Thrones spelades in där, vilket innebär ytterligare besökare. Det finns en del godis att uppleva för Game of Thrones-fansen.

När vi har varit i Dubrovnik tidigare har det varit mitt i sommaren. Massor av folk och snudd på omöjligt att hitta en parkeringsplats för den personbil vi då hade eftersom husvagnen stod parkerad på en camping.

Dubrovnik Kroatien
Bröllop inne i gamla stan.

Den här gången var det i slutet på september. Det var mycket folk, men inte alls som mitt i sommaren. Vi hade dessutom ett annat upplägg eftersom vi kom med husbil. Den parkerade vi på Camping Kate, en dryg mil söderut från gamla stan – åker man ytterligare en mil kommer man till Dubrovniks flygplats. Det är väldigt smidigt att åka med bussen, som för övrigt stannar bara ett hundratal meter från campingen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *