Sverige

Vrångö

På utsidan Vrångö är det trångt i gästhamnen

Vi tog en heldags cykeltur ut i Göteborgs södra skärgård och besökte tre öar. 

Vi besökte dem i den ordning som skärgårdsbåten oftast går: Styrsö, Donsö och sist Vrångö, som är den bebodda ön som ligger längst söderut i Göteborgs skärgård. En levande ö där man numera ser nybyggda åretrunthus. Och vi utgick från skärgårdsterminalen på Saltholmen.

Vrångö
På väg in mot Vrångö färjeläge.

När skärgårdsbåten lägger till vid bryggan är vi efter våra cykelturer och promenader på föregående öar sugna på lite mat. Vi stannar vid restaurang Ternan, som ligger alldeles nära hållplatsen. Beställer en skaldjurspasta och äter med god aptit.

Vrångö
Vi åt en god skaldjurspasta på restaurang Ternan.

Det är fullt med folk på restaurangen så personalen har verkligen fullt upp. 

När vi sitter där hör vi att gästerna, och en del som passerar, kommer från olika delar av världen. Det är inte bara engelska, tyska, franska, flamländska och de nordiska språken. Vi hör och ser även människor från olika asiatiska länder.

Vrångö
Att bada vid Nötholmen ger möjlighet till både sandstrand, gräsytor och härliga klippor.

Mätta och nöjda cyklar vi bort till en av de populära stränderna som ligger på Nötholmen. Där har Stefan många minnen från sina barndoms somrar då familjen tog med tält för att stanna över när de var ute och badade. 

Vrångö
Härliga Nötholmen, populärt med både sandstrand och klippor.

Vrångö naturreservat omfattar många öar och skär och på sommaren kommer många badgäster hit ut eftersom här finns både fina sandstränder och härliga klippor att bada från.

Det är så vackert och rofyllt att stå där. Visst finns det öar utanför Vrångö, men det är inte svårt att se det öppna havet och horisonten som vetter mot Danmark. 

Vrångö
Mycket växer på Vrångö.

Efter en stund vänder vi cyklarna och trampar mot den lilla stranden nära skärgårdsbåtens hållplats. Där ska Stefan bada. Där finns några klippor, en brygga med badstege och en liten strand där några små pojkar kämpar med att fylla vatten i en grop de gjort på stranden. De springer fram och tillbaka med spann efter spann. Förgäves, för vattnet rinner såklart snabbt undan. 

Jag som inte gärna badar om det inte är 20 grader i vattnet väntar på stranden och dukar upp vårt kaffe.

Alldeles efter restaurang Ternan passerar vi Mittviksgrillen, en foodtruck där man kan köpa hamburgare, korv och baguetter.

Vrångö
Mittviksgrillen med lite enklare mat.

En stund senare sätter vi oss på cyklarna igen för att ta oss den knappa kilometern till hamnen på andra sidan ön. Där är det fullt av liv och rörelse. Där kan man exempelvis hyra in sig på hotell Kajkanten, som beskrivs ligga ”längst ut på västsidan innan havet tar över”.  

Vrångö
Kajkantens hotell som enligt dem själva ligger längst västerut där havet tar över.

I hamnen ligger det några fiskebåtar och från någon båt säljs nykokta havskräftor.

Vrångö
I hamnen samsas fiskebåtar och småbåtar.

I småbåtshamnen finns en fin gästhamn och när vi är där, en solig dag i början på augusti, ligger där fullt med båtar. 

Vrångö
I sjöbodarna säljs både kläder och skaldjur.

Utmed bryggan vid sjöbodarna är små affärer öppna. Några människor köper färska räkor eller fish and chips i Fiskeboa vid bryggan.

Vrångö
Glasskiosken med långa köer vid soliga sommardagar.

Vid glasskiosken är det lång kö. Här finns också en Tempo matbutik, vilket inte bara uppskattas av alla besökande i gästhamnen. Det är också här som de bofasta kan köpa mat och skicka och ta mot post. 

hamnkrogen Lotsen  sitter fullt med ätande gäster. Allt ger en härlig sommarkänsla denna fina sommarkväll.

Vrångö
Hamnkrogen Lotsen.

Men på Vrångö finns inte bara tillfälliga besökare och andra sommargäster. Där finns också runt 400 personer som bor där året runt. En förskola finns på ön, men skolan är numera ”vilande” på grund av för lågt elevantal. Barnen får istället åka till den närliggande skolan på Donsö.

Precis som på Styrsö och Donsö kan man promenera och upptäcka ön på de tre promenadslingorna. De är inte längre än två-tre kilometer vardera. På en av dem, Tärnstigen, kan man också köra barnvagn och rullstol.

Vrångö
En av de tre slingorna att vandra i i naturreservatet på Vrångö.

På den norra och södra slingan går man i naturreservat i obebyggd mark. Här finns fina badvikar, sällsynta växter och ett 60-tal häckande fågelarter.

Vrångö är en väldigt fin ö och vi kan verkligen rekommendera ett besök.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *