Kroatien,  Camping,  Husbil

Krk, Kroatien

I och på Krk finns mycket att uppleva

Krk är den ö som ligger längst norrut i Medelhavet.

Krk är också namnet på öns största stad.

Det är en av de platser i Kroatien dit vi återvänder regelbundet.

Krk Kroatien
Korta ortsnamn utan vokaler.

Det mesta finns i Kroatien. Det enda man saknar är väl egentligen vokaler. För läser man en del kroatiska vägskyltar är det lätt att fastna. Typ Krk. Eller Vrh, som ligger en halvmil från staden Krk.

Det är överhuvudtaget lätt att fastna för Krk. Då av helt andra orsaker än stavningen.

Krk Kroatien
Kvällspromenad från campingen in till centrum i staden Krk.

För på Krk (nu pratar vi om ön) finns väldigt mycket. Och ön – Kroatiens största tillsammans med grannön Cres – omges av samma kristallklara vatten som finns utefter hela den kroatiska kusten.

Vi har varit på Krk flera gånger och har varje gång bott på samma camping. Första gången googlade vi fram camping Jezevac, när vi väl kom dit insåg vi att det var platsen att bo på för den som har en husvagn. När vi var där senast, i september 2022, insåg vi att den funkar lika bra om man kommer med husbil.

Krk Kroatien
Husbilar på rad vid strandpromenaden.

Det finns både rymliga och tajtare platser för husbilar och husvagnar. För den som vill stå vid stranden kostar det mer och man kan få vänta på chansen till campingens bästa platser. Men när man står nära vattnet får man också vara beredd på att det kan blåsa ordentligt. Stranden består av små stenar, som på de flesta håll i Kroatien. Där finns också en bra restaurang vid stranden och naturligtvis en glasskiosk. 

Sedan våra första besök har den dessutom rustats upp med bland annat swimmingpool. Priset är numera högt, men under lågsäsong kan man stå där med ACSI-kort. Det innebar att vi i september betalade 22 euro per natt. Det var dock nästan fullt, trots att det var september. Det är bäst att förhandsboka.

Krk Kroatien
Skönt bad vid campingens strand.

Jezevac är en riktig stadscamping av den sort som är svår att hitta. En sådan som inte ligger utanför utan i direkt anslutning till en stad. Campingen ligger vägg i vägg med staden Krk. På bara några minuter kommer man till hamnen, restaurangerna, kaféerna, glassfiken och den fina gamla staden med anor från romartiden.

Krk Kroatien
Läckert kvällsljus bort mot campingen, som ligger bakom träden.

Vi som är förtjusta i blankslitna gatstenar får vårt lystmäte i Krk. Men lite lurigt kan det vara med barnbarn som gillar att springa, då kan stenarna vara lite hala.

Fortsätter man österut genom staden kommer man efter en stund till nästa camping, Krk Premium Camping Resort. Men där har vi aldrig bott.

Krk Kroatien
Den långa stranden Vela Plaza Beach i Baska.

Det finns mycket annat att se på ön Krk. På östra sidan finns exempelvis mysiga, högt belägna Vrbnik. Och på den södra delen av ön finns Baska med läckra, berömda Vela Plaza Beach. Strandpromenaden är fin, vi har gått där flera gånger och avslutat med var sin stor glass medan vi har studerat människorna som har passerat. I de gamla, fina kvarteren längre in har vi vid flera tillfällen avnjutit goda middagar på restaurang Konoba doma, en gata in från strandpromenaden.

Krk Kroatien
Middag på restaurang Konoba doma i Baska, på södra Krk.

På västra sidan av Baska finns campingen Baska Beach camping resort. Vi har inte bott där själva, men har vänner som varit väldigt nöjda efter några dagar där med husbilen. Men ska man till Baska under högsäsong får man vara beredd på att det är trångt, inte minst på den smala vägen som går ända fram till samhället. Dessutom kan det vara mycket svårt att hitta en parkering. På eftermiddagen/kvällen är chansen större att få plats. Under lågsäsong är det naturligtvis inte alls lika trångt.

Krk Kroatien
Krk by night.

Bron är inte enda sättet att ta sig från Krk. Från färjeläget Valbiska (knappt två mil från Krk) på öns sydvästra sida kan man välja mellan att åka till ön Rab söderut eller åka över till närliggande ön Cres, dit vi har åkt flera gånger och hyrt ett rum en eller ett par nätter medan husvagnen har stått kvar på Krk.

Tidigare gånger har vi trivts på Krk i hög värme med mycket folk. I höstas var det lägre temperatur och inte lika mycket folk – ännu bättre för den som, likt oss, kan välja tidpunkt att åka dit.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *