Sverige

Saltholmen

Från Saltholmen går skärgårdsbåtarna till södra skärgården

Det är lätt att ta sig ut till Göteborgs södra skärgård. 

Alla öar är dock bilfria. Endast varutransporter kör på öarna. 

Därför måste man förbereda sig lite inför sin resa. 

Saltholmen
Färjorna till södra skärgården går från Saltholmen.

Skärgårdsbåtarna avgår från Saltholmen längst ut i Långedrag. Lättast är att ta spårvagn 9 (går bara till Saltholmen sommartid) eller spårvagn 11. 

Självklart kan man ta bil också men parkeringsmöjligheterna är begränsade och det är nästintill omöjligt att parkera vid Saltholmen. Platserna där är reserverade för de bofasta på öarna. 

Parkera får man göra på Hinsholmen och sen gå en dryg kilometer eller ta spårvagnen en hållplats från Hinsholmen till Saltholmen.
Båtarna från Saltholmen avgår som regel en gång i timmen till de större öarna (Asperö, Brännö, Köpstadsö, Styrsö, Donsö och Vrångö). Under högsäsong går båtarna lite tätare och kör även sommartrafik till Knarrholmen och Stora Förö.

Styrsö
Skärgårdsbåten har precis lämnat Saltholmen.

Tidtabell till de olika öarna finner man på Västtrafiks hemsida. 
På Västtrafiks hemsida kan man också få information gällande kostnader för att åka ut till öarna. Åker man spårvagn är det bara att fortsätta med samma biljett när man åker skärgårdsbåten.

I mån av plats får man ta med sig cyklar ut till öarna. Men det är personalen på båten som avgör om plats finns. Skrymmande cyklar, till exempel trehjulig lådcykel eller cykel med cykelvagn, kostar pengar att transportera. Ta kontakt med personalen på båten för att få veta hur mycket.
Är det en solig och varm sommardag kan man inte räkna med att få plats med sin cykel. Då brukar det vara mycket folk som vill åka ut till de fina öarna i skärgården och bada.

Tänk på att vara ute i god tid. Det är trist att sitta och vänta en timma på nästa båt…

Tänk också på att det inte finns affär, kafé eller restaurang på alla öar. På flera finns det, men inte på alla.
Styrsöbolagets utflyktstips

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *