Camping,  Husbil,  Italien

Vieste

Staden längst ut på utväxten blev en stor överraskning

En del kallar den sporren.

Själv kallar jag den utväxten.

Men oavsett hur man benämner Gargano är det en halvö som sticker ut.

Längst ut på spetsen blev vi riktigt överraskade.

Vieste Italien
På sydsidan av Viestes historiska centrum har man den här vyn.

Många ställen hade vi prickat för innan vi gav oss ut på vårt italienska giro d’Italia. Dolomiterna, Florens och Assisi fanns till exempel med i den ursprungliga planeringen. Halvön Gargano hade däremot ingen av oss tänkt på.

Vieste Italien
Stranden inne i själva staden.

Men när något bryter mönstret på det sättet, som ett finger som pekar rakt ut eller möjligen ser den ut som en tumvante, blir man onekligen nyfiken. Jag har sett den varje gång jag har kikat på kartan över Italien, men har ändå inte tänkt på att vi en dag skulle åka dit.

Men nu var det dags.

Vieste Italien
Inne på vår camping, Villagio Baia degli Aranci.

Eftersom vi kör runt med husbilen kollar vi i första hand efter ACSI-campingar så att vi kan använda vårt lågsäsongskort. På östsidan av Gargano, som halvön heter även om jag mest kallar den för utväxten, såg vi fem campingar i ACSI-boken.

Efter att kollat dem en och en bestämde vi oss för den som både såg bäst ut och som verkade ligga bäst till i förhållande till strand och närliggande samhälle.

Vi valde staden Vieste, tvärsöver där vi förra året passerade gränsen mellan Montenegro och Albanien på andra sidan Adriatiska havet.

Vieste Italien
Den vackra stranden innan vi kom fram till Peschici.

Vi startade i Pineto ett par mil norr om Pescara och höll oss mestadels utefter kusten. När vi svängde av motorvägen och styrde ut på Gargano var vi beredda på att det skulle vara smala vägar, kanske svårt att mötas.

Vieste Italien
Utsikt från ”vår” strand.

Visst var vägen smal på flera ställen. Visst var det några serpentintillfällen då jag till och med fick lägga in ettans växel en gång. Men med ordentliga räcken och bra vägbeläggning var det inga problem. Vi mötte ju lastbilar, bussar och andra husbilar utan att behöva stanna..

Däremot var det en väldigt, väldigt vacker vägsträcka på den norra sidan av Gargagno. Det gick upp och ner, med ojämna mellanrum såg vi havet. Vi och vi, förresten.

Vieste Italien
Bad på klipporna.

Jag körde och fick ju koncentrera mig på att hålla ögonen på vägen medan Anette i passagerarsätet kunde ägna sin uppmärksamhet åt det vackra.

Till en del gick vägen genom skogen i det som utgör Garganos nationalpark.

När vi närmade oss Peschici blev det som allra vackrast. Vi var helt enkelt tvungna att köra in till kanten på en liten ficka vid vägen och se ut över den till synes fantastiska stranden nedanför.

Vieste Italien
Det finns många fina gränder i Vieste.

Resten av vägen till Vieste gick in i landet, vi såg inte kusten. Men det gjorde vi desto mer när vi kom fram till staden som vi aldrig tidigare hört talas om.

Vieste Italien
Poolområdet på campingen.

Från våra platser långt in på campingen med det pampiga namnet Villagio Baia degli Aranci var det ungefär fem hundra meter att gå till vattenbrynet på den långa, breda stranden.

Vieste Italien
Stranden där vi badade.

Campingen och hotellet, som finns inom samma område, har sin egen del av stranden. När parasollerna fälls ner framåt kvällen ser man att de är uppställda likt en amerikansk militärkyrkogård med spikraka rader med vita kors. 

Vi valde dock att bada på de stora områden som inte är privata, där vi kunde använda våra egna brassestolar och parasoller.

Vieste Italien
Restauranger finns överallt i Vieste.

In till centrum och de äldre delarna var det en dryg kilometer att promenera.

Vieste Italien
Katedralen i Vieste.
Vieste Italien
En snickare slipar en port till byggnaden mitt emot katedralen.

Det som på kartan närmast såg ut som en liten by (jag vet, vår research var riktigt usel) var ett riktigt semesterparadis med ett väldigt charmigt centrum. Under de två hela dagar (tre nätter) vi var där blev det mycket bad i det salta vattnet som var klart trots att stranden var täckt av sand.

Om vi istället ville bada i pool (vilket för mig är ett substitut när det det inte finns saltvatten i närheten) fanns det ett fint poolområde bara ett hundratal meter från våra husbilar.

Vieste Italien
Hamnen på kvällen.

Den fina stranden och trevliga campingen i all ära. Men den stora behållningen av besöket i Vieste var själva staden. Första gången vi gick dit var det framåt kvällen. Vi charmerades av de vackra husen, torgen, ljussättningarna, de gamla kyrkorna och alla restauranger och kaféer.

Vi gick i hamnen under de gigantiska händerna i konstnären Lorenzo Quinns utställning ”Brobyggarna”.

Vieste Italien
Här åt vi middag på fina Il Paniere di Hartung Heike.
Vieste Italien
En fin pasta med havets frukter.

Vi åt middag på vackra restaurangen Il Paniere di Hartung Heike. Vi gick runt på gatorna och njöt.

Vieste Italien
Restaurangen väntar på gäster i kärlekens tecken.

Dagen efter promenerade vi i in på nytt. Vi gick i de smala gränderna och vandrade rakt igenom Viestes historiska centrum och kom över till andra sidan där man på flera ställen har en fantastisk utsikt mot havet och klipporna som den delen av staden är byggd på.

Vieste Italien
Den vackra vyn på den södra sidan.

Vid flera av de läckert liggande restaurangerna stod folk närmast i kö för att fotografera hus, grottor och fyren lite utanför. Nästa gång vi kommer till Vieste ska vi boka bord och se ut över havet medan vi äter och umgås.

Vieste Italien
Hjärtan fulla med namn och kärleksbudskap.

Under september hade staden för femte gången en kärleksvecka, kallad Vieste in love. Överallt fanns hjärtan uppsatta på väggar, i fönster, över gångvägar.

Vieste Italien
Kärlekstrappan på dagen…
Vieste Italien
…och på kvällen.

En del var stora, andra små. Några på husväggarna utefter gränderna var signerade med namn och fullmatade med kärleksbudskap. Många människor gick också upp eller ner för den den hjärtfyllda kärlekstrappan.

Vieste Italien
Kärleksbudskapet trummades in överallt.

Så härligt med en riktig kärleksbombning.

Vieste Italien
Knäppta händer sträcks mot skyn.

Med tanke på att vi inte visste någonting om staden Vieste innan vi åkte dit var hela besöket där en oerhört stor, positiv överraskning.

Vieste Italien
Tre italienska damer och en herre och en massa hjärtan.

Och då har vi ändå inte nämnt något om området söder om centrum där stranden är ännu längre än på den norra sidan. Vi såg den genom ösregnet när vi åkte därifrån för att ta oss vidare söderut, ner mot den italienska klacken. Där får vi bada nästa gång.

4 Comments

 • Anette Karlson Martell

  Hej, maken och jag gör en längre Italienresa. Har ett längre stopp i vackra Sestri Levante i Ligurien. I början på oktober skall vi ta oss ner till Puglia. Funderar på att köra längs SR 222 Chiantigiana genom Toscana. Vilka vägar har ni kört för att ta er söderut?. Tacksam för tips och roligt att följa er blogg. 🌟🙏//Anette o John

  • Stefan Nilsson

   Hej. Roligt att ni hänger med på vår blogg. Vi har ju inte varit så långt bort åt nordväst som ni, vi kom norrifrån Innsbruck och Dolomiterna. Den punkt som er resa skulle kunna sammanfall med vår är väl Florens. Därför får det bli därifrån som vi berättar vilka vägar vi har tagit.
   Från Florens till Assisi tog vi först A1/E35. Vid Farniole svängde vi österut på SR142 som så småningom blev SS75.
   Efter det fantastiska besöket i Assisi fortsatte vi på SS75 tills vi närmade oss Capello där vi svängde lite lätt nordost mot kusten.
   Vid Porto Civitanova tog vi SS16/E55 söderut till Pineto där vi stannade några dagar.
   Från Pineto fortsatte vi på SS16/E55 till Lesina där vi svängde österut på SS693 ut på Gargano. Den följde vi tills vi kom till Peschici där vi tog SS89, som vi körde på till Vieste.
   Från Vieste tog vi kustvägen SP53 tills vi återigen träffade på SS89, som vi följde till Foggia där vi återigen tog E55 söderut till Polignano a Mare.
   Efter besöket där fortsatte vi söderut på E55 till Monopoli där vi svängde sydväst på SP 113 mot Alborebello.
   Den övergick i SP187 och så småningom blev den SP133 igen till Alborebello.
   Så åkte alltså vi, men det finns ju alternativ.

 • JoY

  Nu har jag hittat till en ny blogg att följa och som dessutom är i Italien för tillfället, kul. Det får oss att minnas våra resor vi gjort, 2015 passerade vi Vieste. Efter att tittat på era bilder borde vi ha gjort ett stopp där. Vi fortsätter att följa er, trevlig resa.

  • Stefan Nilsson

   Vad kul att du har hittat hit.
   Att ni missade Vieste är kanske inte så konstigt. Det finns ju så många platser att välja på och man hinner ju inte med alla. Vi har valt bort en del trots att vi planerar att vara borta ett par månader.
   Vad roligt att du följer oss. Vi hoppas kunna bjuda på mer som du gillar.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *