Norge,  Husbil

Trollstigen och Geiranger

Den vackraste vägen går mellan Trollstigen och Geiranger

Vi har precis tillbringat några dagar med att åka skidor i härliga Sjusjöen. Men det finns massor av annat som är vackert och hänförande i Norge. Som fantastiska Trollstigen och Geiranger där vi blev begeistrade i somras.

Det har genom åren blivit en och annan mil i bil på olika vägar i flera olika länder. Vi har njutit av att köra utefter franska rivieran, Kroatiens och Montenegros kustlinjer. För att inte tala om den läckra vägen utefter havet söder om Kapstaden, längst ner på den afrikanska kontinenten.

Trollstigen och Geiranger
Skönheten i den norska naturen är slående.

Men aldrig har vi åkt på en så vacker väg som från Trollstigen och Geiranger och vidare söderut.

Efter ett par grå, regniga dagar i och runt Trondheim blev väderprognosen plötsligt bättre och vi bestämde oss för att köra söderut mot den mytomspunna serpentinvägen. För vi ville verkligen vara säkra på att det fanns chans till fint väder om vi skulle ta oss upp på höjderna. 

Trollstigen och Geiranger
Vi valde att stå med husbilen i Åndalsnes natten innan vi körde Trollstigen.

När vi vaknade på morgonen i husbilen i Åndalsnes hade förhoppningen om fint väder slagit in. Solen strålade från en i det närmaste helt klar himmel. Och solen följde med oss under resten av dagen, det hade förmodligen en stor del i att vi fick uppleva något av det mest fantastiska vi varit med om.

Bara en och en halv mil från Åndalsnes börjar den smått mytiska, omsusade Trollstigen.

Trollstigen och Geiranger
Uppåt, uppåt, uppåt.
Trollstigen och Geiranger
Bilarna som är på väg upp och ner för Trollstigen såg ut som små myror.

För att försöka undvika mycket trafik startade vi åtta på morgonen. På den hisnande serpentinvägen tog vi oss upp i sakta mak. För det är så man gör. Kör lugnt och stilla på låga växlar. Vi var lite oroliga för att vår 130 hästars husbilsmotor (manuell växellåda) skulle få slita ont. Men det var inga som helst problem att saxa upp för branten.

Jag vet, jag har redan använt ordet fantastisk. Men Trollstigen är fantastisk. Och vi gjorde samma upptäckt som så många andra, det är bäst att köra som vi gjorde. Från norr till söder. Att bromsa sig ner hade inte gett samma goa vyer.

Trollstigen och Geiranger
På utsiktsplatsen är det många som går omkring och njuter, fascinerade av utsikten.

Uppe på toppen finns en stor stor utsiktsplats med en stor parkeringsplats. Men trots att vi åkte så tidigt var den nästan helt full. Hade vi kommit en stund senare hade vi förmodligen inte fått plats och därmed kunde vi ha missat en del av upplevelsen.

Vi promenerade runt en stund där uppe. Gick mot platsen där man har bäst utsikt över den slingrande vägen med krypande bilar upp och ner. Vi fotograferade och njöt av utsikten.

Trollstigen och Geiranger
Det var mitt i sommaren, ändå passerade vi en del snötäckta toppar.

Men det som följde efter att vi hade passerat toppen och fortsatt köra var något kanske ännu mer fantas… – f’låt, otroligt vackert. Vägen till Geiranger var mestadels magisk.

Trollstigen och Geiranger
Molnen höll sig på betryggande avstånd.

Normalt höjdrädda Anette skrattade gång på gång och pratade om hur lycklig hon var som fick åka den vägen. 

Trollstigen och Geiranger
Längst in i Geirangerfjorden syntes ett kryssningsfartyg.

När vi fick syn på Geirangerfjorden, där ett kryssningsfartyg var på väg in, var skönhetsupplevelsen fullbordad.  Geirangerfjorden är ett av Norges världsarv. Den uppmärksammades av Unesco 2005 för sin ”exceptionella naturliga skönhet”. Detta är helt förståeligt. Att se Geirangerfjorden från ovan, som man gör när man ska åka till Geiranger, är magiskt. Tyvärr finns inte så många platser att stanna på. Med händerna på ratten och blicken på vägen är den som kör bilen därför inte lika fri att njuta av utsikten. 

Trollstigen och Geiranger
Alldeles bakom fartyget, längst in i Geirangerfjorden, finns husvagnar och husbilar på campingen.

Fascinerande var också att se hur långt in i fjorden fartyget la till, nästan framme vid campingplatsen som ligger allra längst in.

Även fortsättningen på väg 63, 15 och så småningom E6 var något att verkligen skriva hem om. Vi stannade gång på gång för att bland annat ta några av de bilder du kan se här.

Slutsatsen av resan landar i en uppmaning:

Ska ni bara åka en bilväg i livet kan vi rekommendera Trollstigen och vidare förbi Geiranger.

4 Comments

 • JoY

  Det var en fin resa på Trollstigen. Körde ni frånTroindhem via Dombås till Åndalsnes eller kom ni dit via kustvägen? Och fick köra uppför själva Trollstigen som man ser på bilden? Varför jag frågar, är att jag är chauffören numera då maken inte får köra längre. Och jag har aldrig kört på sådna vägar. Det har alltid varit han som rattat alla passvägar vi kört. Ev att det blir ännu en Norge tur framöver.
  Trevlig helg

  • Stefan Nilsson

   Vi körde från Trondheim via Dombås till Åndalsnes. Vi körde Trollstigen söderut – det är den riktningen som de flesta verkar rekommendera. Och vi håller med. Det känns bättre att åka upp för branten än nedför. Det är ju en brant stigning med många svängar. Men vi tyckte ändå inte att själva körningen var så farlig. Det vi kan rekommendera är att om möjligt försöka åka i solsken, för utsikten är magnifik då.
   Trevlig helg till er också.

 • Imelda

  Ja visst är det en helt fantastisk väg att åka. Vi stannade ett par dagar på campingen, vandrade och njöt av naturen i Geiranger.
  Fina bilder!

  • Stefan Nilsson

   Hej.
   Kul att du hittade till vår sida.
   Visst är det en fantastisk väg. Som vi skrev, den vackraste vi har åkt. Men det finns ju så mycket fint att se i Norge, även vintertid. Som när vi var i Sjusjöen (finns också på vår hemsida) i förra veckan.
   Tack för att du hörde av dig.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *