Världsarv,  Husbil,  Norge

Världsarvsstaden Röros

Europas äldsta träbebyggelse imponerade i världsarvsstaden Röros i Norge

Ibland händer saker som man inte är beredd på. Som att vi hamnade i Röros.

Att vi skulle hamna i den norska pärlan hade vi ingen aning om när vi drog i väg på semester.

Röros Norge
Ån Glomma flyter genom Röros.

Pandemin fick oss att göra saker vi inte tänkt på förut, som att besöka världsarv. Det finns i dagsläget 1154 stycken runt om i världen. I Sverige har vi 15 stycken och vi kommer att presentera de världsarv vi besökt här på bloggen. 

I somras var vi och vandrade i några olika nationalparker. Ytterligare ett påfund efter pandemin. När vi varit i Sonfjället började vi diskutera vart vi skulle åka. Vi läste på om närområdet och insåg att Röros, ett av Norges världsarv, låg inom räckhåll. Det hade vi hört talas om och vi beslöt oss för att åka dit. Röros ligger cirka sju mil från Funäsdalen och fyra och en halv mil från norska gränsen. 

Röros grundades redan 1644 då man hittat koppar i marken vilket medförde att Röros blev en gruvstad, så småningom en av Norges viktigaste gruvstäder. 

Röros Norge
Det finns en del kaféer och restauranger i världsarvsstaden.

Men Röros kan också stoltsera med en av Europas äldsta träbebyggelser. Många av husen är från 1700- och 1800-talen. När vi kom in i Röros blev vi glatt överraskade. Många av husen är målade i olika läckra färger och där känns gemytligt och väldigt mysigt. Röros har ett levande centrum.

Röros Norge
Ett besök inne på Lysgaard Ceramics är ett måste. Fantasifull konst som även är bruksföremål finns det gott om.

Bostäder varvas med små butiker, en del med fräck egen design på både inredning och det som finns till försäljning eller för visning. Som Lysgaard Ceramics där man exempelvis kan testa de minst sagt speciella huvudbodnaderna. Naturligtvis finns där också kaféer.

Röros Norge
Bergstadens Ziir kallas kyrkan som syns nästan var man än är i den gamla staden.

Röros kyrka, eller Bergstadens Ziir som den också kallas, syns överallt. Det är en väldigt stor och vacker gammal kyrka med fin arkitektur och mängder med detaljer att titta på.

Röros Norge
Bergstadens Ziir sträcker sig mot himlen.

Den blev färdig 1784 och har 1600 sittplatser.

Vi var där sommartid och då var kyrkan öppen för besök mot en entréavgift.

Röros Norge
Huvudgatan med många butiker med egna specialiteter.

Att besöka en sån här sevärdhet kan ibland vara ett bekymmer när man kommer med husbil. Men här var det inte svårt att parkera bilen. Vi skulle ju in till stan och sen sova en natt, men det fanns en stor ställplats ca 500 meter från stan så det gav oss inga problem

Röros är ett mysigt ställe som kan rekommenderas. Ett fint världsarv att besöka

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *