Husbil,  Husbilstips

Så har vi förbättrat vår husbil

Så har vi gjort för att vår husbil ska passa för oss

Husbilsköpet förändrade mycket i våra liv.

Men det var en förändring som jag inte är säker på att vi hade genomfört om det inte varit för pandemin, det var den som fick oss att köpa husbilen när vi gjorde det.

Men trots att det mesta fanns med redan vid köpet har vi fortsatt att göra förbättringar, små och stora, för att få husbilen som vi vill ha den.

Kanske kan även du ha nytta av några av de tips som vi bjuder på här.

Husbilen Stora sjöfalletVi blev alltså med husbil sommaren 2020 och många säger att det är först när man köpt sin tredje husbil som man börjar bli nöjd.
Ungefär detsamma som folk säger när man byggt hus – du blir nöjd först när du byggt ditt tredje…

Vi byggde hus och bodde i det i 33 år innan vi sålde det och köpte lägenhet.

Och vi har köpt en husbil som vi är väldigt nöjda med.

Ändå har vi förbättrat den så den fungerar ännu bättre för oss.

Norge Sjusjöen
Vår husbil med så kallat Masatäcke för att ta bort kallraset från styrhyttens fönster.

Vi har en så kallad instegsbil. En halvintegrerad Sunliving 75sc uttagen 2020.

En instegsbil kallas av många för en ”förstagångshusbil”. De är billigare med ofta färre tillbehör som standard. Själva bilen är dock densamma. Men det brukar vara mer lullull när man köper en dyrare bil.

När vi letade efter en husbil hade vi en önskelista. Eftersom vi hade haft husvagn i 32 år hade vi lite koll på vad vi ville ha och tyckte att vi behövde. Mer inspiration kom även via husbilstidningar, diverse sajter och sociala medier.

Husbilsförbättringar
Markis fanns på bilen när vi köpte den.

Vi ville ha markis, cykelställ, solcell, en queensbed – det vill säga en dubbelsäng med plats för att ta sig upp och ner i sängen vid sidorna. Och vi ville ha möjlighet att få med några barnbarn då och då, för det behövdes något slags ytterligare säng.

På vår helt nya husbil fanns redan en taksäng, markis, AC i bodelen och isofix för att sätta fast barnstolar i en av sofforna. Där fanns även golvvärme, trots att vi inte har vattenburen Alde-värme utan en eldriven Truma-panna.

Husbilsförbättringar
Vi förhandlade till oss ett cykelställ när vi köpte husbilen.

Cykelställ och solcell förhandlade vi oss till utan extra kostnad. Husbilsfirman lovade också att uppgradera vår husbil från 3500 kilo till 3800 om vi kände att det behovet fanns.

Vi visste först inte om vi ville göra det eller om behovet fanns, men vi bestämde oss efter vår första sommar att vi ville ha möjlighet att lasta mer och höjde totalvikten till 3800 kilo.

Husbilsförbättringar
Regulatorn till solcellen på taket. Den här har en trådlös anslutning till en app där man får alla värden.

Vi var sååå nöjda från start.

Men det är ju ofta så att ju mer man bor i sin husbil desto mer upptäcker man att man saknar.
Köper man en dyrare ny husbil, eller en begagnad, kanske en del av de saker vi efterhand uppgraderat vår husbil med redan finns.

Men vi ska här berätta lite om vad vi har gjort för att vi saknade detta på husbilen. Detta är efter våra behov. Du kanske tycker att det vi gjort är onödigt. Men vi är nöjda.

Mörkläggningsgardiner

Husbilsförbättringar
Remi-gardinens båda delar dras ut från var sin sida och trycks ihop på mitten när det är dags att sova.

En sak som vi ville byta ut nästan från början var mörkläggningsdraperiet som fanns för framrutorna. Det funkade ganska bra, men det var bökigt att sätta upp med tryckknappar. Vi bytte ut det mot fasta Remi-gardiner på framrutan och dörrarna på förar- respektive passagerarsidan.

Husbilsförbättringar
Remi-gardinerna från insidan.

Gardinkassetterna monterade vi själva. Det fanns en bra beskrivning med från början, men på YouTube finns ju det mesta och där kollade vi upp hur en person som köpt samma sorts gardiner hade gjort. Perfekt!

Innerskärmar

Husbilsförbättringar
Innerskärm med stänklapp skyddar lite från sprutande grus och annat som annars slår direkt i hjulhusets vägg.
Husbilsförbättringar
Innerskärmen skyddar ovanför hjulet.

Vi ville skydda bilen med innerskärmar över och innanför framhjulen eftersom det inte fanns något där.

De beställde vi på nätet och monterade själva.

Batteridrivna lampor

Husbilsförbättringar
Innanför vänsterdörren på garaget har vi också satte en liten batterilampa.

Vi upptäckte att vi behövde en lampa till i garaget, som går rakt genom bilen där bak. Där fanns en innanför dörren på högersidan, men vi ville ha ljus även innanför den vänstra.

Vi köpte två paket på Jula med vardera två enkla batterilampor. De är bara är att tända vid behov.

En klistrade vi upp i garaget. En hade vi satt i gasolskåpet för att få ljus på natten vid flaskbyte, vilket vi skrev om här tidigare. Men efter påpekande om att man inte får ha någon lampa inne i gasolskåpet har vi plockat bort den. Risken med ledlampor är minimal, men vi kollade med två gasolföretag som rekommenderade att vi inte skulle ha den där.

Husbilsförbättringar
Det kan vara svårt att hitta skorna i skofacket. Lampan gör det enklare.

En lampa satte vi i vårt skoskåp där det är svårt att hitta skorna som ligger längst in. Paketet med de två andra lamporna har vi i reserv.

Varnare och släckare

Husbilsförbättringar
Brandvarnaren i taket.
Husbilsförbättringar
Gaslarmet sitter under bordet i bodelen.

Vi har satt upp en brandvarnare i taket i sovrumsdelen och en gasolvarnare på väggen under bordet i bodelen.

Husbilsförbättringar
Brandsläckaren är monterad, lätt att komma åt, bakom passagerarstolen.

Den ena brandsläckaren sitter, monterad med den enkla fastsättningsdelen som fanns med, lättåtkomlig bakom passagerarsätet. 

Husbilsförbättringar
Den andra brandsläckaren är lätt att komma åt där den står innan för dörren i garaget.

Den andra står, även den lättåtkomlig när man öppnar luckan, på vänster sida i garaget. Varnare och släckare känns som ett måste.

Kassaskåp

Husbilsförbättringar
Vi är nöjda med att ha hittat ett kassaskåp.

Ibland kan man tyvärr läsa om inbrott i husvagnar och husbilar. Ofta är det små värdesaker som försvinner. Vi kände behov av ett kassaskåp i bilen och hittade ett som är gjort för Fiat Ducato. Det är fast monterat med bultar som redan sitter där. 

Prickstop

Husbilsförbättringar
En svag punkt på Fiat Ducato är handtaget på förarsidan. Därför har vi satt en Prickstop där.

Prickstop bestämde vi att montera direkt när vi såg hur enkelt det är att ta sig in i en Fiat Ducato. Med en skruvmejsel tar det bara några sekunder, så har man öppnat förardörren och det går knappt att se att någon gått in den vägen.

Husbilsförbättringar
Lappar som ska vara avskräckande. Larm har vi, Prickstop-skivan sitter inne i dörren, Megalock är rattkryckan som skymtar innanför rutan.

Prickstop är en liten metallbricka som man monterar på insidan av dörren för att skydda och förhindra detta. Vi satte dit den själva, bland annat med hjälp av youtubefilmer. Prickstop kan man bland annat köpas här

Larm

Husbilsförbättringar
Vi har larm.

Vi satte också in ett billigt magnetlarm på dörrar och fönster som gör att det hörs om någon försöker ta sig in i bilen när vi sover. Visst, det går att avmagnetisera allt. Men vi tänker att det ändå kanske stoppar eller försvårar för någon som är på väg att ta sig in. 

Krokar

Husbilsförbättringar
På krokarna, fastsatta med dubbeltejp, kan man hänga lätta grejor.

Vi har köpt krokar som vi klistrat upp på duschväggen för badlakan och extra krokar på väggen vid vår säng där vi hänger upp de kläder vi använt men även tänker använda dagen därpå.

Husbilsförbättringar
En fyrkrok från Jula – sitter med dubbelhäftande tejp.

Vi har också satt upp flera krokar innanför bodelsdörren för jackor, kepsar med mera. Dessutom har vi hängt upp våra hopfällbara vandringsstavar med en fyrkrok i garaget.

Husbilsförbättringar
På krokar, uppsatta med dubbeltejp, i garaget hänger våra hopfällbara gångstavar.

Alla krokar har satts upp med kraftig dubbeltejp eller med kardborretejp. Så länge man inte hänger för tunga saker sitter de kvar. Det tog ett tag innan vi lärde oss var tyngdgränsen går. Nu vet vi bättre och då sitter de.

Termometer

Husbilsförbättringar
2,8 grader utomhus och bara 4,6 inne mitt i vintern.

Vi saknade en enkel termometer som visar inne- och utetemperatur. Vi köpte en batteridriven på Jula. Givaren för utetermometern satte vi fast med hjälp av buntband på undersidan av nätet i gasolskåpet. Där sitter den bra och ramlar inte av.

Husbilsförbättringar
Under gallret i gasolskåpet har vi satt fast utomhusgivaren till termometern.

Innegivaren och displayen som visar temperaturen både ute och inne sitter fast med tejp väl synliga innanför bodelsdörren.

Mugghållare

Husbilsförbättringar
Den egentillverkade mugghållaren.

I vår husbil, som är byggd på ett Fiat Ducato-chassi, fanns ingen mugghållare på förarsidan. Det saknade vi. Man kan köpa en sådan för Fiat men vi tyckte den var stor och åbäkig.

Husbilsförbättringar
Mugghållaren från Biltema – innan vi modifierade den.

Vi köpte en mugghållare med hål för två muggar på Biltema och fixade med hjälp av en liten plåt till en sådan som vi hängt upp i bilen. Den funkar utmärkt i all sin enkelhet och kostade 50 kronor. 

Kolla filmen nedanför för att se hur vi har gjort.

Hylla

Husbilsförbättringar
Hyllan som gör livet enklare.

En av de saker vi verkligen saknade var lite mer avställningsyta i köksdelen. Det är inte mindre plats i vår husbil än i andra med samma planlösning och man vänjer sig vid allt. Men vi ville verkligen få till en hylla på något sätt. Vi såg den ena lösningen efter den andra på Facebook. Vi letade och letade efter någon slags anordning som vi kunde sätta fast i hålen för nackstöden till den framåtvända soffan. Vi köpte och lämnade tillbaka flera saker som vi trodde skulle funka, men som ändå inte gjorde det.

Husbilsförbättringar
Hyllan sitter fast i hålen för nackstödet.

Till slut fick vi hjälp av en kille som efter måttbeställning svetsade ihop de järn att sticka ner i hålen som vi önskade. Vi köpte ett hyllplan på Bauhaus och fixade till vår hylla. Vi är verkligen glada för den hyllan.

Fast gasoltank

Husbilsförbättringar
Två gasolflaskor, till vänster den fasta aluminiumflaskan som vi kan fylla på när vi vill.

Den senaste monteringen som är gjord på vår bil är en fast gasoltank. Det har vi tänkt på ganska länge. Alla som har varit ute och kört utomlands och börjat bli orolig för att gasolen ska ta slut vet varför. För i många länder är det lika enkelt att tanka gasol som bensin eller diesel.

Husbilsförbättringar
Regulatorn som växlar från tom till full gasolflaska utan att man behöver göra något.

Det finns många instruktioner för hur man kan beställa grejerna och göra installationen själv. Men vi valde att lämna in vår husbil för detta. Då monterades också en duokoppling som gör att när ena gasolflaskan är tom ändras det automatiskt till den andra flaskan.

Vi bestämmer vilken av flaskorna som ska användas i första hand. När vi gör kortare turer hemma använder vi den fasta, för i närheten av där vi bor kan vi enkelt tanka gasol (LPG) själva. Det underlättar för oss som är ute året om för det är bara att fylla på när vi varit på rull och halva flaskan gått när det varit kallt. Under den långa Italien-resan i höstas använde vi kompositflaskan (som aldrig tog slut) och hade den fasta aluminiumflaskan som reserv.

Husbilsförbättringar
Gasolen till den fasta flaskan fylls i den svarta ventilen till vänster.

En fast gasoltank är ju lyxigt, det vet vi. Men den är väldigt skön att ha.

Kylskåpsfläkt

Husbilsförbättringar
Det övre kylskåpsgallret. Buntbanden håller fast fläkten på insidan.

Kylskåpet är ofta en svag punkt i en husbil eller husvagn. När det blir varmt på sommaren kan det bli svårt att hålla kylan oavsett om skåpet går på 220 eller 12 volt eller gasol. Vi valde att köpa en 12 volts dubbelfläkt som fanns till vårt kylskåp.

Husbilsförbättringar
Innanför det övre, utvändiga kylskåpsgallret finns dubbelfläkten som driver ut varmluft.

Fläkten monterade vi själva innanför det övre gallret på bilens utsida. Den kyler inte själv, men driver ut lite av varmluften snabbare så att cirkulationen ökar på baksidan av kylskåpet.

Husbilsförbättringar
Termostaten till kylskåpsfläkten behöver inte vara på under vintern.

Vi har inte mätt före och efter. Men exempelvis när vi var i, eller på väg till, italienska Florens och Matera i september var det 35 grader eller mer ute. Men kylskåpet höll kylan. Oavsett om vi hade 12 volt när vi körde eller stod still på 220 volt eller gasol. Kanske bidrog fläkten?

Vi har självklart också införskaffat ”bra-att-ha-prylar” som finns lösa på olika ställen i husbilen. Det får vi ta i ett annat inlägg.

Husbilsförbättringar
Vid bodelsdörren sitter termostaten till kylskåpsfläkten, krokar för kepsar och andra lätta saker och termometern som visar inne- och utetemperatur.

En sak är säker, husbilen kan verkligen kosta pengar. Allt detta vi gjort – förutom att sätta upp brandsläckare, brand- och gasolvarnare – är sådant som inte var absolut nödvändigt. Det underlättar dock och gör att husbilslivet blir ännu trevligare, tycker vi.

Hur har ni gjort? Har ni installerat saker i efterhand?

Anette 15 december 2023

Uppdaterad 22 december 2023

16 Comments

  • Lena - gott för själen

    Tack för toppenbra tips! Vi håller som bäst på att utrusta vår Sunliving. Några av sakerna ni tipsar om har vi också gjort/kommer att göra, men några tips var nya. Det där med hyllan över soffan var ju toppen, och lamporna i garaget och skoskåpet perfekt.

    /Lena

      • Lars

        Trevlig blogg med många praktiska tips för en nyblivenhb-ägare. Då tänker jag främst på det ni kompletterat hb med t.ex. mugghållare som jag direkt ska köpa på Biltema. Sen en fråga om Prickstop passar den alla halvintegrerade mad kaross från Fiat? Jag har en Adria Coral från 2020.

        • Stefan Nilsson

          Vad roligt att du kan ha nytta av bloggen. Det är det vi hoppas på när vi skriver sådana inlägg. Och ja, alla halvintegrerade Fiat ska kunna ha Prickstop. Vi köpte för Fiat Ducato, inte för nån speciell modell.
          Ha det gott
          Anette och Stefan

  • Monika Fransson

    Alltid kul att läsa hur andra fixat sina husbilar och få inspiration.
    Vi har köpt nya resår och bäddmadrasser för att sova gott. Victron smartshunt för att ha koll på batterierna. Trådbackar till garderoberna. Sensorstyrda batterilampor i garderoberna och garaget. Rullbart cykelställ i garaget. Klädstänger i garaget för att hänga upp saker, kläder, skoförvaring m m. Hylla i köket typ som ni har gjort. Spännstång i duschen för att hänga grejer tillfälligt. Fläkt i kylen. Digital termometer inne och ute.

    • Stefan Nilsson

      Visst är det kul att få inspiration från andra. Det tycker vi också. Vi lär snart behöva nya madrasser vi med. De har varit riktigt bra men börjar nu att kännas sämre. Kul att du svarade.
      /Anette

    • Johnny Kullman

      Vi har också gjort det mesta av det som nämns här + lite till t ex lithium batteri 200ah och converter på 3000w som gör att vi har tillgång till 230v även när vi fricampar, monterat extra uttag 230v, 12v och extra USB.
      Jag har en undran, att montera belysning i gasolutrymmet är det riktigt genomtänkt. Om man ska ha belysning där bör det väl vara gastäta lampor.
      Yvonne & Johnny

      • Stefan Nilsson

        Hej Johnny! Vad bra att du påpekade att det kunde vara en risk med en lampa i gasolskåpet. Vi hade inte tänkt på det med denna lilla ledlampa. Vi kollade upp det med två olika gasolfirmor och risken med att ha det så var näst intill obefintlig, men vi blev rekommenderade att ta bort den. Vilket vi kommer att göra. Vi kommer att ta bort det på bloggen också. Ska investera i en pannlampa istället.

  • Solan

    Det bästa vi har gjort är att satsa på proffsmonterade fasta tankar. Vi började med en, men kom på att två passade oss ännu bättre. Eftersom vi inte har så många prylar utanför bilen så är det lätt att köra ut från en ställplats för tanka gpl när vi står lite längre. Kassaskåp har vi också.
    Hälsningar från Valenciatrakten…

    • Stefan Nilsson

      Vi har knappt hunnit vänja oss vid att vi kan fylla gasol på samma sätt som vi fyller diesel. Men det känns som en väldig frihet och minskande stress när vi är utomlands länge.
      Vår fasta flaska är också proffsmonterad.
      Anette och Stefan

    • Av bmlarsreseblogg

      Skoj att se hur andra ordnat till det i sina husbilar. I Laikan bytte vi omgående ut bordsskivan som vi tyckte var onödigt stor och gjorde att det blev trångt. Det blev en lite kortare och smalare formsågad av en bänkskiva i ek.i somras bytte vi till ett litiumbatteri och Victrons solcellsregulator och en DC/DC laddare för att få bättre förutsättningar för fricamping.
      Nu står just en fast gasoltub på önskelistan till nästa sommar.
      Sedan har det satts upp diverse lampor, kontakter, krokar och annat allt eftersom….
      Riktigt färdig blir nog husbilen aldrig…

      • Stefan Nilsson

        Nä, färdig blir man nog aldrig. Vi har inget lithiumbatteri. Har pratat om det och får väl se om det blir ett byte. Det är ju precis som den fasta gasolflaskan en rejäl kostnad. Men man kan ju lägga både det ena och andra på önskelistan 😅

        • Stefan Nilsson

          Vi letade upp var det fanns en plåtslagare i närheten av där vi bor. Berättade att vi bara ville ha tag på en liten bit plåt till ett fäste. Vi fick en bit gratis och så böjde vi bara plåten så att den passade.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *