Husbil,  Kroatien,  Nationalparker,  Personliga berättelser,  Sverige

Planer för 2024

Nu börjar våra resplaner för 2024 ta form

Kroatien med storfamiljen.

Minst en – helst två – svenska nationalparker som finns på öar.

Och kanske en sväng till franska atlantkusten i höst.

Det har nyss blivit 2024 och vi sitter och funderar på vad vi vill uppleva i och utanför Sverige under året.

Planer 2024 Rovinj Kroatien
Längtan till Kroatien, som här Rovinj, finns alltid hos oss. I sommar blir det en tur dit.

Kanske är det vanligt med förväntningar och drömmar inför ett nytt år.

För mig själv var det nog vanligare när jag arbetade. Då hade jag förväntningar och drömmar gällande både jobb och familj.

Nu, som pensionär, tycker jag att det är något annat. Vi lever på ett annat sätt. Har en del åtaganden och Stefan har fortfarande lite jobb att förhålla sig till, men vi kan styra själva hur vi vill ha det.

Planer 2024 Himara
När vi planerar för kommande resor handlar det till en del om att uppfylla drömmar. Som när vi var i albanska Himara.

Att man mår bra är ju A och O. Men lika viktigt är det att familjen och de nära och kära mår bra. Det är ju det jag önskar inför ett nytt år.

Vi sitter just nu och planerar lite inför 2024. Vad vi vill göra, vart vi vill resa och då måste vi ju självklart veta vilka förutsättningar vi har.

Några saker har vi att förhålla oss till, sådant som redan ligger i almanackan.

Planer 2024 Grundsund Husbil
Vi tänker åka ut med husbilen med ojämna mellanrum i år.

Vi tänker åka ut i januari med husbilen. Kanske blir det en sväng till Karlskrona och några andra ställen i Blekinge. Vi försöker ju besöka våra svenska världsarv och i Karlskrona har vi inte varit. Vi kanske ändrar resmål, men just nu är vi inne på Karlskrona.

Vad vi ska göra under resten av vintern och våren har vi bara skissat lite lätt på. Med största säkerhet stannar vi inom Sveriges gränser om vi inte plötsligt får för oss att dra upp till Norge nån vecka.

Planer 2024 Marstrand
Vi funderar på att besöka några fästningar, som den här på Marstrand.

Men det finns en del i närområdet som vi vill kika lite närmare på, typ fästningarna här i närheten. Där finns goa historier att ta del av.

Planer 2024 Lysekil
Andra delen av strandpromenaden i Lysekil är nu klar. Den består till stora delar av ett mäktigt byggnadsverk i trä.

Det blir förmodligen även en sväng upp i Bohuslän framåt vårkanten. Vi är bland annat nyfikna på att se hur strandpromenaden i Lysekil blev efter att etapp två av den fantastiska träkonstruktionen utefter havet blev klar förra året.

Planer 2024 Valdemarksvik
Vi ska på en träff till Östergötland, som här får representeras av Valdemarksvik.

Vad vi säkert vet är att vi ska vara med på en husbilsträff i Östergötland för oss med Sunliving-husbilar 31 maj–2 juni. Därefter planerar vi att direkt köra söderut för att ta en färja till Polen. Trots att det ligger så nära Sverige har vi aldrig varit där. Många är så imponerade av landet att det lockar oss.

Planer 2024 Rovinj Kroatien
Vi älskar Kroatien och ser fram mot att åka dit igen till sommaren.

Men vårt slutmål med den resan är inte Polen. Vi har hyrt ett hus med våra barn och deras familjer i en vecka i Kroatien i månadsskiftet juni-juli. Det är på väg dit som vi tar husbilen genom Polen. Vi är inte klara riktigt på hur vi ska köra efter Polen.

Planer 2024 Budapest
Får vi se den här utsikten i sommar igen? Kanske åker vi genom Budapest och Ungern till Kroatien.

Vi har varit lite i Ungern, ett par gånger i Tjeckien och en gång i Slovakien. Vilken väg vi ska ta till Kroatien bestämmer vi när det börjar närma sig.

Vi räknar med att komma till Kroatien ett tag innan vi får tillgång till huset. Den tiden tänker vi bland annat använda för ett besök i vårt kroatiska favoritställe, Valun.

På listan över vad vi vill göra på hemmaplan i sommar efter att vi har kommit hem från Polen/Kroatien-resan finns ett besök i Blå Jungfruns nationalpark utanför Oskarshamn, dit vi inte kom förra året eftersom vädret stoppade oss från att åka ut med båten.

Planer 2024 Stockholms skärgård
Vi siktar på att åka till Ängsö, nationalparken i Stockholms skärgård. Bilden är dock från en helt annan ö utanför Stockholm.

Även Ängsö, i de norra delarna av Stockholm skärgård, hoppas vi kunna åka till. Vi vill ju besöka så många nationalparker våra kroppar tillåter, åtminstone de två ligger på önskelistan.

Vi har hittills varit i 21 av våra 30 svenska nationalparker. Fyra av de återstående är nog nästintill omöjliga för oss. Det blir för långt att vandra med Stefans dåliga knä och höft. Men vi lär se vad framtiden för med sig.

Vi har också pratat om en höstresa. 2022 var vi i Kroatien, Montenegro och Albanien. I höstas körde vi Italien runt.

Planer 2024 Atlantkusten
Den franska atlantkusten – hit kan det bli en resa i höst.

I år åker vi kanske till Frankrike. Vi körde med husvagnen på franska atlantkusten när barnen var små. Det skulle vara roligt att återvända dit med de förutsättningar vi har nu.

Planer 2024 Franska landstigningskusten
Vid Frankrikes atlantkust finns många minnesmärken från andra världskriget, som här den amerikanska krigskyrkogården.

En sån resa står definitivt på önskelistan och i så fall blir det ju lite andra stopp också. Rhendalen på hemvägen vore fantastiskt.

Lite resor i Sverige kommer det ju självklart att bli också. Vi tänker oss inte så långt norrut i år, men eftersom vårt hus på hjul rullar dit vi känner just för stunden kan man aldrig veta.

Alltså, det här med att planera för resor är ju helt fantastiskt. Då kan man tala om förväntningar….

Har ni börjat planera några resmål 2024? Tipsa oss gärna om era favoriter.

Anette 3 januari 2024

6 Comments

 • Lena - gott för själen

  Härliga planer! Att drömma och planera är ju halva nöjet. Norge finns med som en arbetshypotes för oss också. Och vandring. Alltid vandring i någon form. Förhoppningsvis även någon eller några husbilsträffar. Verkar trevligt! Jag blir nyfiken på Sunliving-träffen. Är det något som är öppet för alla Sunliving-ägare? Hur jag än tittar på deras hemsida, googlar och söker på Youtube och Facebook så hittar jag inget.

  /Lena

  • Stefan Nilsson

   Hej igen! Ja, visst är det fantastiskt med vandringar. De upplevelser vi fått när vi gått i de 21 nationalparker vi hittills besökt i Sverige är fantastiska. Drakensbergen och Dolomiterna också.
   Vad gäller Sun livinggruppen så finns den på Facebook. Den heter Sun Living husbilsklubb. Och alla får vara med på träffen 31/5-2/6. Men man måste anmäla sig så att det finns plats. Tina o Magnus som är administratörer för klubben är otroligt generösa med kunskaper om våra bilar. Tycker verkligen ni ska gå med i gruppen och det hade varit trevligt att ses på träffen.
   Hoppas du hittar gruppen. Hör av dig annars så kan jag försöka hitta nån länk.
   /Anette

 • Jossu

  Det låter som att ni planerar ett fantastiskt reseår.
  För tillfället har jag bara planerat längre resor, Chile i slutet på denna månad och Sydkorea i april. Men jag delar era drömmar om franska atlantkusten. Jag var i Toulouse, Carcasonne och Gaillac förra året och stortrivdes, vilket gjort att jag går med en ständig längtan till att se mer av Frankrike.
  Att planera resor är verkligen ett nöje, det kryper nästan i kroppen av alla förväntningar.

  • Stefan Nilsson

   Ja visst är planeringen fantastisk. Den förväntan det blir är så härlig. Och Frankrike är så mysigt. Vi har varit många gånger på olika ställen i Frankrike. Men just när det gäller atlantkusten känner vi ett stort behov av att se oss omkring igen. Hoppas verkligen komma iväg i höst.
   Och dina långresor låter fantastiska.
   /Anette

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *