Albanien,  Husbil,  Italien,  Kroatien,  Nationalparker,  Personliga berättelser

Hit går drömmarna

Tio ställen vi alltid drömmer om att återvända till

Valun Kroatien
Valun i Kroatien – en plats att alltid drömma om.

Hit går drömmarna. Oftast är det platser som är väldigt vackra.

Men när vi presenterar tio ställen vi alltid drömmer om att återvända till kan det också handla om dofter, ljud eller en väldigt speciell upplevelse.

Vi har roat oss med att plocka fram tio platser där vi har varit tillsammans. Platser som vi kan sitta och prata om på kvällarna hemma i Fiskebäck – inte minst när det är mörkt, kallt, blåser och regnet kommer underifrån.

Häng med till tio av våra favoritplatser. Och berätta gärna om dina egna.

Bluegum hill, Sydafrika

Bluegum hill Kapstaden Sydafrika
Här kan man sitta hur länge som helst och njuta av utsikten.

Efter många besök i Sydafrika (jag, Stefan, har varit där över 20 gånger, Anette sju-åtta gånger) finns det åtskilliga platser som vi alltid längtar till.

Bluegum hill Kapstaden Sydafrika. Hit går drömmarna ofta under vintern.
I den lilla poolen kan man bada, vid poolen kan man läsa och dricka kaffe.

En är balkongen på Bluegum Hill i Kapstaden, vårt favoritguesthouse i Sydafrika. Att gå in på rummet och göra lite kaffe, ta en eller ett par skorpor ur plåtburken och sen ta plats på en av solsängarna på balkongen vid den lilla swimmingpoolen är något jag plockar fram ur minnet då och då.

Bluegum hill Kapstaden Sydafrika
Och där borta ligger världsberömda Robben Island där bland andra Nelson Mandela satt fängslad under apartheidtiden.

Att sitta i den goa sommarvärmen och se ut över Kapstaden är magnifikt. Rakt fram finns fotbollsstadion som byggdes till, och användes under, VM 2010. Längre ut i havet syns Robben Island där Nelson Mandela satt som fånge under många år. Snett till höger bakom stadion finns en av hela Afrikas mest besökta platser, shoppingcentret Waterfront. Och så alla hus mitt emellan och runt omkring.

Bluegum hill Kapstaden Sydafrika
Bluegum Hill är vårt favoritställe i Sydafrika. Vackert både inomhus och utomhus.

När jag sitter hemma i Fiskebäck och skriver dessa rader känner jag kaffesmaken och de krispiga skorporna i munnen. Solen skiner, sikten över bukten och kusten som fortsätter upp på västra sidan av den afrikanska kontinenten är klar. Det är inte svårt att plocka fram de minnena när det är minusgrader och iskall blåst på utsidan av vår lägenhet här i västra Göteborg.

Bluegum hill Kapstaden Sydafrika
Frukost på balkongen. En ynnest att få uppleva.

En våning ovanför balkongen med den lilla poolen finns den lilla balkongen där vi har ätit frukost varje morgon vi har varit där förutom när det har blåst för mycket. Färsk fruktsallad, en liten yoghurt, skramblade ägg, rostat bröd och kaffe till det medan jag ser ut över magnifika Kapstaden är också något jag hela tiden längtar tillbaka till.

Brazzaville, republiken Kongo

Brazzaville Kongo
Centrala Brazzaville när vi var där senast, 2010.

Till Kongo Brazzaville åker man inte på vanlig semester, dit åker man för att hälsa på någon eller för att man har något uppdrag där. Huvudstaden i den minsta av de båda Kongo-länderna ligger vid den mäktiga Kongofloden, på andra sidan ligger det stora Kongos huvudstad Kinshasa.

Brazzaville Kongo
En av Brazzavilles marknader.

Första gången jag var i Brazzaville var i mitten av 1980-talet då jag tog ledigt från jobbet och hälsade på goda vänner och skrev artiklar som jag sedan sålde till min tidning GT.

Brazzaville Kongo
Fotbollsträning.

Tillsammans har Anette och jag varit där av en speciell anledning. För i mitten av 2010-talet bodde vår son Simon där under ungefär åtta månader.

Brazzaville Kongo
När gräset växte in över fotbollsskolans grusplan kom många för att hjälpa till att få bort det.

Han var då volontär på fotbollsskolan som startades av BK Häcken och dåvarande Svenska Missionsförbundet, numera Equmeniakyrkan, och numera drivs lokalt med stöd av Equmeniakyrkan. Vi tog då möjligheten att hälsa på honom för att vara med honom i denna speciella miljö.

Brazzaville Kongo
Det växer mycket vackert i Brazzaville.

Brazzaville var, och är, fattigt. När vi var där i början av 2007 fanns dessutom gott om skotthål i byggnaderna i centrum, spår efter det senaste inbördeskriget.

Brazzaville Kongo
Den mäktiga Kongofloden som delar de båda Kongo-länderna.

Men det finns även så mycket vackert i Brazzaville och då tänker jag inte bara på de många varma människorna. Att sitta vid Kongo-floden och se ut över det pulserande vattnet är en höjdare. Jag tänker framförallt på den kväll då vi satt tillsammans på en restaurang och åt god mat i go värme alldeles vid vattnet. 

Brazzaville Kongo
På en liten flod alldeles utanför Brazzaville tog sig den här mannen fram.

Vi var tillbaka två och ett halvt år senare då vi även åkte över till Kongo Kinshasa för att vara med när en fotbollsskola invigdes även där.

Vi hoppas på fler besök i Brazzaville, en stad som finns djupt i våra hjärtan.

Dolomiterna, Italien

Vandring Dolomiterna Italien
Som att sitta på ett tak och skåda ut över världen.

Vi hade sett fram emot komma upp i de italienska Dolomiterna, framförallt gällde det Anette. Hon hade i flera år drömt om att vandra omkring högt uppe i de italienska bergen. Det blev därför den första stationen när vi körde runt i Italien under nästan två månader i höstas.

Vandring Dolomiterna Italien
Många markerar sitt besök med en sten – vilket inte brukar vara så populärt bland naturvårdare och andra som tycker att naturen ska få vara som den är.

Och det var lika fantastiskt som vi hade hoppats på. Första dagens branta sluttningar och vandring genom en hel del skog utanför Predazzo, en knapp timmas bilresa från Bolzano var en härlig upplevelse.

Vandring Dolomiterna Italien
Fikan smakar sällan så bra som på över 2300 meters höjd – nästan 150 meter högre än Kebnekaise – i Dolomiterna.

Andra dagens dubbla linbanefärd upp till ett berg i en helt annan riktning var ännu häftigare. Termoskaffe smakar sällan bättre än vad det gjorde på 2300 meters höjd (200 meter högre än Kebnekajse) med utsikt över både berg och dalar i strålande solsken.

Vandring Dolomiterna Italien
Det är en skön känsla att kunna se ner på en del bergstoppar.

Vi vill definitivt uppleva det igen, gärna på något annat berg i Dolomiterna.

Drakensbergen, Sydafrika

Drakensbergen Sydafrika
Den fantastiska utsikten över Drakensbergens Sagan om ringen-landskap.

Drakensbergen i Sydafrika (och Lesotho) är en nästan hundra mil lång bergskedja med olika höjd och karaktär. Vi hade passerat förbi och kört genom vid några tillfällen när vi för drygt tio år sedan bestämde oss för att ta oss upp på de högre höjderna för att testa hur det var att vandra där.

Drakensbergen Sydafrika
Promenadstigen utefter bergssluttningen var oftast ganska smal.

Efter att ha firat nyår i  Soweto utanför Johannesburg körde vi i början av januari 2014 åt sydost mot Lesotho. Vi hade bokat rum på en vandringslodge som heter Witsieshoek, vid gränsen till östra Lesotho. Under några dagar där fick vi vara med om något vi aldrig hade varit i närheten av.

Det var lite kallt på kvällarna, nätterna och mornarna då vi fick köra med dubbla filtar i vårt rum. Men på dagarna var det go värme då vi kunde gå runt i kortbyxor och kortärmat.

Drakensbergen Sydafrika
Hästarna släpps ut i gryningen.

Den första vandringsleden vi valde var inte speciellt lång, men utsikten var otrolig. Rena Sagan om ringen-landskapet. Vid sidan av platån där vi befann oss var det brant och tyst, bara koskällor bröt tystnaden.

Drakensbergen Sydafrika
Vi såg flera små vattenfall, både under-och ovanfrån, under våra promenader.

Och så passerade vi några mindre vattenfall.

Drakensbergen Sydafrika
Solen är på väg uppåt, men syns ännu inte över Drakensbergen.
Drakensbergen Sydafrika
Daggdroppar i gräset och solen på väg upp i Drakensbergen.

Andra dagen gick vi upp i gryningen för att se soluppgången. Det var fantastiskt. Dagg i gräset och nyss utsläppta hästar som sprang omkring medan solen steg i bakgrunden.

Drakensbergen Sydafrika
Drakensbergen precis när solen hade gått upp.

Fyra år senare åkte vi tillbaka till samma ställe, den här gången med fyra kompisar. Besöket började i svårgenomtränglig dimma, men när det sprack upp blev det lika fantastiskt som första gången. Det var först när vi kom till Dolomiterna flera år senare som vi kom i närheten av en liknande upplevelse.

Golden gate, USA

Golden Gate San Francisco USA
Golden Gate-bron i all sin prakt.

Jag var i USA första gången som 15-åring när jag hälsade på min faster och hennes familj sommaren 1973. Därefter blev det en del resor dit, framförallt till New York och Chicago. Anette och jag har också varit i USA tillsammans flera gånger.

Golden Gate San Francisco USA
En av de berömda spårvagnarna i San Francisco.

Men 2011 bestämde vi oss för göra en nya resa dit, men skippa de östra och centrala delarna av landet. Kalifornien var målet för vårt höstbesök. Under alla år hade vi matats med bilder och filmer från Los Angeles och San Francisco. Själv hade jag även läst flera böcker som utspelade sig i LA, inte minst Michael Connellys välskrivna om Harry Bosch.

Att då kunna ha förmånen att åka till Kalifornien och få se en del av de kända platserna gjorde oss tacksamma. Att gå på Sunset boulevard, kolla in den kända Hollywood-skylten och känna på den världsberömda stranden vid Stilla Havs-kusten var stort.

Golden Gate San Francisco USA
Från Golden Gate-bron kan man se den gamla fängelsesön Alcatraz – men det går också utmärkt att ta sig dit med båt.

Ännu större var det att komma till San Francisco. Vi tog oss ut till berömda före detta fängelseön Alcatraz, gick omkring i Fishermans wharf – och tog hyrbilen till mytomspunna Golden Gate-bron, som vi hade sett i så många tv-serier och filmer.

Golden Gate San Francisco USA
En bit från Golden Gate-bron kan man läsa om bron, bland annat får man reda på en del om materialet som användes när den byggdes.

Vi har vår egen Älvsborgsbron bara några kilometer härifrån – men Golden Gate är lite vassare. Det var speciellt att komma till ett ställe som vi hade sett så många gånger redan innan vi kom dit.

Himara, Albanien

Himara
Vacker promenad in till Himara.

När vi pratar om vårt Albanien går det inte att komma förbi Himara. Visst har vi mest varit i huvudstaden Tirana. Och de flesta resorna till kusten har gått till Durres utanför Tirana.

Himara
Det finns gott om plats att bada på stranden i Himara.

Men när vi fritt får välja en kuststad i Albanien fastnar vi oftast vid Himara. Den ligger läckert vid den albanska rivieran och besöks av många badsugna turister varje år.

Planer 2024 Himara
på en camping vid denna stranden stod vi med husbilen när vi senast var i Himara.

Senast bodde vi med husbilen på en camping alldeles norr om Himara. Det blev en mysig promenad utefter havet för att komma in till själva staden.

Där finns många hotell och rum att hyra i närheten av den läckra stranden. Och utefter strandpromenaden finns det gott om kaféer och restauranger.

Himara
Utsikt från en av restaurangerna i Himara.

Att sitta på en restaurang med utsikt över det glittrande havet och först ta en god pasta med havets läckerheter och sedan några kulor glass till efterrätt för att avsluta med en cappuccino är livskvalitet. Att det sen bara är några meter ner till vattnet är en väldigt fin bonus.

Ilha grande, Brasilien

Ilha Grande Brasilien
Promenaden för 20 år sedan pratar vi fortfarande om då och då.

Bara någon nämner lätt regn eller sommarregn tittar vi på varandra och minns. Vi behöver inte säga något, men båda vet vad den andre tänker på.

Ilha Grande Brasilien
Huvudorten Abraão som vi såg den från ovan. Kanske får vi en möjlighet att återvända någon gång för att se hur den ser ut i dag.

I november-december 2003 var vi i Brasilien. Vi var bland annat i Rio de Janeiro och Iguacu Falls där vi hade fina upplevelser på spektakulära, världsberömda ställen. Men det vi minns som vårt brasilianska paradis är Ilha Grande.

Ilha Grande Brasilien
Hamnen var varken stor eller djup.

Vi satte oss på en buss i Rio, åkte drygt två timmar västerut till den lilla hamnstaden Angra dos Reis. Där tog vi båten till den bilfria ön Ilha Grande.

Ilha Grande Brasilien
Den vackra Lopes Mendez-stranden på baksidan av Ilha Grande. En del ansåg att den var Brasiliens finaste.

Under några dagar var vi i paradiset. Vi gick till och badade vid fantastiska Lopes Mendez, som i hög konkurrens ansågs vara Brasiliens kanske finaste strand. Vi studerade kolibrierna utanför vårt fönster.

Ilha Grande Brasilien
Ingen brydde sig om att gamar, som inte minst i filmsammanhang alltid har något ödesmättat över sig, fanns på stranden.

Vi åt fantastisk mat och badade på Abrãaozinho-stranden där vi inte ens tyckte att det var jobbigt när gamarna landade en bit bort.

Och så promenerade vi i regnskogen en bit ovanför Abraão där vi bodde. Och det är den promenaden vi återvänder till när vi stöter på begreppen lätt regn eller sommarregn. Det lätta regnet som föll då innebar en ren njutning.

Ilha Grande Brasilien
Blommor, blommor, blommor i alla riktningari regnskogen.

Det var som att det förstärkte intrycken av de vackra blommorna och träden i den syremättade miljön.

Ilha Grande Brasilien
I regnskogen fanns en del djur, som den här stora snigeln.

Sniglar kröp på stigen, fåglarna syntes och hördes i träden. Vi gick sakta, drog djupa andetag – och bara njöt.

Ilha Grande Brasilien
Det fanns gott om blommor i regnskogen. Och den höga luftfuktigheten, ibland över gränsen till regn, gjorde att det fanns många vattendroppar på växterna.

Vi har aldrig återvänt till Ilha Grande. Men upplevelsen är outplånlig.

Soweto, Sydafrika

Soweto Sydafrika
Soweto är tättbefolkat, exakt hur många som bor där är fortfarande osäkert. I bakgrunden syns slagghögarna guldgruvorna.

Jag har haft ett kärleksförhållande till Soweto sedan mitt första besök där 1998. Sedan dess har jag varit där ytterligare ett 20-tal gånger, har tillbringat sammanlagt fyra fem månader där.

Soweto Sydafrika
I Soweto har vi många kära vänner – som här Wire.

Soweto är inget traditionellt semestermål. Där finns inga lyxiga hotell, närmaste badstrand ligger nästan 60 mil bort. Soweto handlar om nutidshistoria och massor av härliga människor som bor där. I Soweto har vi några av våra närmaste vänner.

Soweto Sydafrika
Unga entreprenörer som lagar punkteringar för den so behöver.

Soweto skapades för att de vita ägarna av Johannesburgs guldgruvor skulle kunna stänga in och ha full kontroll över de svarta gruvarbetarna. Det var där apartheidsystemet var som mest uttalat. Människorna i Soweto hade inga rättigheter, kunde inte ta sig därifrån även om de ville.

Soweto Sydafrika
Hector Pieterson-museet – ett måste för Soweto-besökaren. Här blev den unge eleven, som bärs på bilden, Hector Pieterson det första offret för polisernas kulor när upproret mot apartheid drog i gång 1976.

Det var i Soweto som Nelson Mandela arbetade som advokat. Det var där som ANC bildades, partiet som i Soweto drog igång upproret mot apartheidregimen och till slut vann och Mandela blev det nya Sydafrikas förste president.

Soweto Sydafrika
Det sista gänget som vi tillsammans med våra vänner i Soweto utbildade till idrottsledare.

I Soweto höll jag i flera år i ett idrottsledarutbildningsprojekt, därav de många resorna dit. Det var då vi fick många kompisar där.

Soweto Sydafrika
I Soweto kom många barn springande och ville vara med när någon höjde en kamera.

Jag har korsat Soweto kors och tvärs med hyrbil, har alltid bott mitt i. Men i Soweto finns också stora problem med fattigdom, arbetslöshet och våld. Många vita sydafrikaner vågar inte åka dit.

Soweto Sydafrika
Nyårsafton 2013 firade vi tillsammans med vänner i Soweto.

Men att träffa Thabiso, Wire, Kgomotso och de andra kompisarna i Soweto är något vi alltid längtar efter.

Stora sjöfallet, Sverige

Kategori nationalpark Stora Sjöfallet
Svindlande utsikt mot Sarek.

Vi pratar ofta om Stora sjöfallet.

Stora SjöfalletSnackar vi om nationalparker i allmänhet eller om de 21 vi har besökt hittills hamnar vi alltid vid något tillfälle på Stora sjöfallet. När vi pratar om vandringar eller höga berg – Stora sjöfallet blir alltid en del av samtalet. När vi – som i det här fallet – dyker ner i vår minnesskatt över häftiga upplevelser kommer vi förr eller senare (oftast förr) till Stora sjöfallet.

Stora Sjöfallet
En bäck som virvlar ner för fjället.

För oss är det själva sinnebilden av en naturupplevelse utöver det vanliga.

Stora Sjöfallet
Parkeringen vid leden upp till Soldalen.

Husbilen parkerade vi på en grusplätt där stigen mot Soldalen, eller Ippátjåhkkå som det heter på samiska, börjar. Eftersom vi var där i juli 2021 var det ljust nästan hela dygnet, vilket förhöjde helhetsupplevelsen under de cirka 20 timmar vi var i området.

Stora Sjöfallet Hit går drömmarnaRedan när vi kom dit och ställde oss utanför husbilen och såg upp mot de mäktiga topparna i området blev vi sugna på att ta oss upp. Vi funderade lite på hur det skulle bli med myggen och den 30-gradiga värmen, men när vi väl började vandra uppåt var myggen inte mycket att bry sig om. Vi hade långärmade skjortor och mygghattar, vilket till största delen hindrade myggorna från att sticka oss. Och så kunde vi kasta snöbollar i värmen.

Stora Sjöfallet
Vid Stora Sjöfallets fot är det var, väldigt vackert.

Utsikten var hänförande – oavsett åt vilket håll vi tittade. När vi kommit upp till vår slutdestination (man kan gå mycket längre) och plockade fram kaffetermosen och mackorna satte vi oss och såg ut över Sareks nationalpark med sina snöklädda toppar. Ren magi. Ett minne för livet.

Valun, Kroatien

Valun Kroatien
Här är vårt paradis.

Det var kärlek vid första ögonkastet när vi kom till Valun första gången 2010. Anette hade hittat en turistbroschyr i Kroatien med olika ställen på ön Cres uppe i de norra delarna av Adriatiska havet. Där stack ett litet samhälle med en väldigt fin strand ut, Valun.

Valun Kroatien
Utsikt från det B&B där vi åt frukost vid senaste besöket.

Innan vi kom fram stannade vi till på en utsiktspunkt och tittade ner mot Valun, det ökade på det pirr vi kände.

Valun Kroatien
Vägen till och från stranden.

När vi tog oss ned för branterna och slutligen parkerade hade vi bara några hundra meters promenad ner till själva samhället vid vattnet.

Valun Kroatien
En ljuvlig skaldjursgryta.
Valun Kroatien
Det går utmärkt att fira födelsedagar i en restaurang vid vattnet.

Där fick vi en känsla som sitter kvar sedan snart 14 år och flera besök senare. Lilla fina Valun. Där finns bara några få restauranger och inga stora fina hotell.

Valun Kroatien
Morgondopp i Valun.

I Valun bor man i lägenheter eller i de mindre hotell och B&B som finns. Ekonomiskt starka företag har velat bygga hotell vid den fina lilla stranden, men de drygt 50 fasta invånarna, varav flera har djupa rötter i Valun, har stått emot.

Valun Kroatien
Överallt ögongodis.

När vi fäller upp parasollen och fäller ut brassestolarna på stranden och tar var sin bok i handen befinner vi oss i paradiset.

Stefan 6 januari 2024

4 Comments

 • Av bmlarsreseblogg

  Så många vackra platser det finns runt omkring i världen! Ändå blir det mest att vi söker nya resmål för våra resor, har väl insett att åren går och vi definitivt inte hinner med alla drömmar.
  Däremot fastnade jag verkligen för era bilder från Drakensbergen för vi bodde ett par dagar på en enkel vandringslodge 2015 och var ute på vandring i den otroligt vackra naturen. Där kunde det gått illa för min (B-M) del. Vi gick på en smal stig och jag hör hur Lars skriker till bakom mig; en Black Spitting Cobra stod upp 20 cm från min fot. Vi hann faktiskt beundra den på lite håll innan den ringlade bort i det torra gräset. Vi förstod av vår guide att det kunde gått riktigt illa.
  Svenska fjällen och Lofoten är också riktiga favoriter.

  • Stefan Nilsson

   Hej!
   Ja visst finns det många fantastiska ställen på vår jord. Man vill se så mycket nytt men vissa platser fastnar i hjärtat på ett speciellt sätt.
   Och vad otäckt med ormen. Visst har vi sett ormar i Sydafrika fast mest i träd och aldrig riktigt nära. Ormar ger oss rysningar och vi vill helst slippa se dem. Tur att det gick bra.
   /Anette

 • Lena - gott för själen

  Vilka fantastiska platser ni har i minnesbanken! Många känns väldigt lockande! Håller med om känslan att komma till USA. Känslan av att befinna sig i en film. Jag har själv varit i USA ett antal gånger. Varje delstat är unik och har sin charm, men Cali ligger mig varmt om hjärtat. Santa Barbara närmast. Dottern pluggade där och vi hälsade på i denna charmiga stad.

  Ett annat starkt minne som vi återkommer till är resan till Tanzania. Safari på fastlandet och sol- och bad på Zanxibar. Vi lyckades pricka en lucka i pandemin och fick en oförgömlig upplevelse!

  Ha en fin lördag/Lena

  • Stefan Nilsson

   Vi är privilegierade som har haft sådana möjligheter att se oss om i världen. Det är en rikedom att få chansen att ta del av andra människors omständigheter samtidigt som man upplever det vackra och spännande.
   Inte minst våra afrikanska utflykter har satt sig på ett speciellt sätt.
   Anette och Stefan

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *