Danmark

Favoriter på Bornholm

Sex anledningar att besöka Bornholm

Vi var i en vecka på Bornholm, där vi aldrig hade varit tidigare. Det blev en väldigt positiv upplevelse.

Vi bodde på Gudhjem Camping, där vår husbil stod under hela vistelsen.

Därifrån cyklade vi i olika riktningar eller tog båt åt nordost.

Vi fick flera favoriter. Här är våra sex i topp.

Klicka på de blåmarkerade orden under respektive rubrik så kommer du till våra inlägg.

Svaneke

Svaneke Bornholm
I restaurang Pakhuset kan man äta både smörrebröd och annan restaurangmat.

Den första utflykten på Bornholm gick söderut. Vi blev förtjusta direkt och Svaneke förblev vår favorit genom genom hela vistelsen. Fina hus, mycket konst av olika slag. Och så familjen Bülows lakrits och glasblåseri i samma hus vid Glastorget. Dessutom satsade vi på en smörrebrödsbuffé. Svaneke är riktigt läckert.

Christiansö

Christiansö Fredriksö
Här finns bofasta nära det lilla tornet på Fredriksö. Inga bilar utanför husen, men väl skottkärror.

Vi var inte bombsäkra på att vi skulle prioritera ett besök ute på Christiansö och Fredriksö, Danmarks östligaste punkt. Men vi är väldigt glada att vi tog chansen att åka dit. Kören som sjöng vid avfärden från Gudhjem. Husen och blomsterprakten ute på öarna – Christiansö är verkligen ett besöksmål att rekommendera.

Gudhjem

Gudhjem Bornholm DanmarkGudhjem är inte bara rent geografiskt ett bra ställe att utgå från när man besöker Bornholm. Det har också en stor charm. Gudhjem kallas ibland för Danmarks enda bergsby – och kuperat är det. Vi njöt av promenaden utefter havet, satt på en bänk högt upp och kollat ut över samhället och havet och gick förbi väderkvarnen och en massa fina hus. Gudhjem är fint, riktigt fint.

Österlars rundkyrka

Österlars rundkyrka Bornholm
Numera är detta den enda entrén till kyrkan, tidigare hade män och kvinnor var sin.

Efter att ha rört oss utefter kusten trampade vi istället västerut med våra cyklar. Österlars rundkyrka var målet. Av de fyra rundkyrkorna som finns på Bornholm är Österlars både störst och äldst. Varför kyrkorna är runda kan ingen säga med säkerhet. Men en sak är säker, Österlars rundkyrka är väl värd ett besök.

Hammershus

Hammershus Norra BornholmDet är norra Europas största slottsruin och Bornholms mest besökta sevärdhet. Slottet från 1200-talet har en både spännande och otäck historia. Fästningen kunde ha varit ännu mer imponerande om Bornholms-borna inta plockat stenar för att bygga själva. Det berättas om adelsdamen som satt fängslad, de ständiga striderna mellan ärkebiskopen och kungen om makten. Inte så konstigt att Hammershus drar många besökare.

Dueodde

DueoddeLängst ner på Bornholms södra spets finns den fantastiska, långa och stundtals breda sandstranden Dueodde. Sanden kallas ibland för världens finaste. Inte så konstigt. Den är så fin, när man går på den låter det ibland som när man hanterar potatismjöl. Om det hade varit lite varmare hade det garanterat blivit ett dopp i havet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *