Danmark,  Husbil

Österlars rundkyrka på Bornholm

Störst och äldst – följ med till Österlars rundkyrka

Det finns fyra rundkyrkor på Bornholm.

Äldst och störst är Österlars kirke.

Det blev ett väldigt intressant besök där.

Österlars rundkyrka Bornholm
Numera är detta den enda entrén till kyrkan, tidigare hade män och kvinnor var sin.

Vi har gjort ytterligare en utflykt på cykel i Gudhjems omgivningar. Den här gången blev det en kort sväng, bara sex kilometer från campingen i Gudhjem.

Varför de fyra kyrkorna – Nykirke, Nylars kirke, Ols kirke och Österlars kirke – är runda är det ingen som vet med säkerhet.

Det finns teorier om att inspirationen kommer från tempelriddarna, andra tror att kyrkorna är byggda som befästningar eller att de kanske byggdes som astronomiska observatorier.

Österlars rundkyrka Bornholm
På översta våningen ser man hur taket är konstruerat.

Utan att forska djupare än att läsa lite här och där bestämde vi oss alltså för att trampa iväg till Österlars kirke. Vi har aldrig besökt någon rundkyrka förut men blev imponerade redan när vi såg den från utsidan. 

Men det är inte bara att kliva in. Österlars kirke är en av de kyrkor där man får betala för att gå in. 25 danska kronor kostar det att få denna ovanliga kyrka från insidan. 

Österlars rundkyrka Bornholm
Vi var inte ensamma att besöka kyrkan denna majsöndag.

Vi klev in genom männens ingång. För så var det i början, männen gick in på den södra sidan medan kvinnorna hade en annan ingång på den norra. Detta går inte i dag att genomföra ens för de värsta bakåtsträvarna då kvinnornas tidigare entré är tillbommad.

Österlars rundkyrka Bornholm
Det finns läktare på två nivåer.

Men vi blev väldigt imponerade och fascinerade av det vi upplevde. Vi tog en stund för en 360 graders promenad förbi bänkarna och orgeln, gick dessutom fram till altaret som finns som ett slags ”tarm” utanför själva cirkeln.

Österlars rundkyrka Bornholm
Altaret finns i en av de delar av kyrkan som finns utanför själva rundeln.

Kyrkan byggdes under 1100-talet och blev färdig år 1150. Det gör den till Bornholms äldsta, men även största, rundkyrka. När den byggdes pågick en kamp om makten på Bornholm mellan kyrkans företrädare och kungen, Österlars kirke lär ha spelat en roll i den striden.

Österlars rundkyrka Bornholm
Rundeln i mitten med dopfunten på den absoluta mittpunkten.

Väggarna är på vissa ställen två meter tjocka.

Om man lyfter blicken mot taket kan man se på kalkstensmålningarna från år 1350.

Österlars rundkyrka Bornholm
En av runstenarna som plockats ner från väggarna och ställts utanför kyrkan.

Och tre runstenar som förut satt fastmurade i väggarna är omhändertagna och finns uppställda på både in- och utsidan av kyrkan. 

Österlars rundkyrka Bornholm
Det fina trätaket syns från alla håll. Det ska finnas ett kors som ska kunna skönjas någonstans i detta tak, men vi lyckades inte se det.

Det fina trätaket lades om 1744 – det kan man kalla kvalitet. 

Man kan gå upp både en och två våningar i kyrkan. Det gjorde vi. Det fanns varningar vid trappan att den var sned och vind och var svår att gå i. Man fick gå upp på egen risk, stod det på flera språk.

Österlars rundkyrka Bornholm
Trappan upp är både trång och ojämn. Man går upp på egen risk.

Vi tänkte nog båda två att det inte var så konstigt, trappan är ju så gammal. Men det fanns en anledning till att trappan såg ut som den gjorde. På en av de många beskrivningarna av historien i och runt kyrkan förklarades det med att den hade byggts så. Det gällde att använda alla knep för att fördröja eventuella angripare om de ville ta kyrkan. 

Österlars rundkyrka Bornholm
Utsikt över kyrkogården nedanför.

Uppe på andra våningen kunde man gå varvet runt och kika ut genom fönstren. Åt öster såg man långt ut över havet, medan man såg kyrkogården om man tittade rakt ner på marken alldeles vid kyrkan.

Många kyrkor har vi varit i, men besöket i Österlars kirke var definitivt ett av de mer ovanliga.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *