Husbil,  Nationalparker,  Sverige

Skuleskogen

Belöningen blev magnifik på toppen av Skuleskogen

Eftersom vi aldrig besökt Höga kusten förut, men hört om och sett bilder på hur vackert där är, hade vi stora förhoppningar.

Efter att ha tillbringat ungefär sex timmar i nationalparken Skuleskogen har vi insett att det är väldigt vackert, ja, nästan betagande vackert.

Vi stod med husbilen på Skulebergets havscamping knappt åtta kilometer från den södra entrén, dit vi åkte med världsarvsbussen.

Skuleskogen
Här på Skulebergets Havs-camping stod vi två nätter och tog buss in i nationalparken.

Vi hade hört att det var näst intill omöjligt att parkera vid någon av entréerna med husbil under högsäsong. Vårt besök var under just den perioden, men visst hade vi fått plats att parkera där. Men vi var ändå nöjda att vi beslutat att övernatta på den ställplatsliknande campingen två nätter och åka buss till nationalparken.

Skuleskogen
Det blev en del klättrande.

Det var en tuff vandring uppför berget, genom småraviner och upp för branta backar. Definitivt den tuffaste vandringen dittills i någon nationalpark.

Men belöningen blev magnifik. På toppen av Slåttdalsberget såg vi inte bara stora delar av nationalparken, utan även havet.

Helt vindstilla, solsken och runt 20 grader i luften. När vi satt helt stilla och lyssnade på tystnaden hörde vi bara knakandet från ryggsäcksremmarna när de följde med i våra andetag.

När vi fikat uppe på berget ville vi även besöka Slåttdalsskrevan.

Skuleskogen
Slåttdalsskrevan.

Det blev en del hasande på byxbaken för att komma ner för berget mot skrevan. Och väl där fanns där mycket folk. Vi klättrade oss fram längs skrevan och fortsatte vår vandring mot den lilla sjön och raststugorna som vi skymtade mellan träden.

Vi stannade för ett dopp i sjön för en av oss och dopp av fötter för den andra.

SkuleskogenDär blev det också fikapaus nummer två innan vi begav oss tillbaka mot entrén.

Vi beslöt att gå mot Näskebodarna och därefter följa sjön tillbaka mot den södra entrén. Det blev ingen lätt vandring över klapperstensfält och berg och den kändes väldigt lång för vi var rejält trötta när vi försökte snabba oss för att hinna med nästa buss mot campingen. Vi fick i alla fall en heldag i parken. 

Skuleskogens nationalpark är vacker, väldigt vacker. Besök den om du inte gjort det förut. Och det finns många olika entréer. Läs på så att du ser vilken som passar just dig bäst.

Läs mer om Skuleskogen här.

28 juni 2021

2 Comments

  • Andreas Gustavsson

    Hej, som ortsbo glädjer det mig om era fina beskrivning av Skuleskogens nationalpark! Det finns många fina smultronställen i nationalparken och min favorit är entré väst med Långtjärnshällorna, Nylandsruten (340möh) med havsutsikt samt Kustens högsta berg Högsvedjeberget på 350möh! Ett tips är att besöka entré väst på vinter då det varje år är mellan 150-200cm snö här! Vägen upp plogas hela vintern! Jag vill även tipsa om Nätra fjällskog (Västanåhöjdens naturreservat) med en av Sveriges talrikaste förekomst av Långskägglav! Nätra fjällskog är en 20km (totalt) fäbodled som funkar sommar som vinter! Vid toppen på Västanåhöjden på 435möh har man havsutsikt och det finns även en av Sveriges största Myrstackar här!!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *