Husbil,  Tyskland,  Världsarv

Quedlinburg

Här finns 50 sorters senap bland korsvirkeshusen

Vi är vana vid att köra genom Tyskland på väg mot Medelhavet.

Men nu, sedan vi slutade jobba, har vi bestämt oss för att upptäcka Tyskland på ett annat sätt.

På väg hem från Italien stannade vi bland alla korsvirkeshusen i världsarvsstaden Quedlinburg – där det bland annat finns en affär med 50 sorters senap.

Quedlinburg Tyskland
Korsvirkeshus i alla riktningar.

Tyskland är på många sätt fantastiskt. Bland annat som ett genomfartsland för oss i norra Europa när vi ska semestra vid Medelhavet. Med fem semesterveckor, husvagn och längtan efter sol och värme har vi bara åkt rakt genom med hjälp av det oerhörda motorvägsnätet.

Men Tyskland är så mycket mer. Trots nästan 85 miljoner invånare finns det bland annat mycket natur. Och så alla små, mysiga städer. Som vi mest har hört talas om.

Quedlinburg Tyskland
En liten å rinner genom staden.

När vi i år tog husbilen till Italien höll vi ett helt ett annat tempo. På vägen ner stannade vi bland annat i München, som är mysigt trots sin storlek, och cyklade runt.

Quedlinburg Tyskland
Blandade färger och typer av fasader.

När vi efter nästan sju veckors giro i Italien skulle börja köra hemåt frågade vi i ett inlägg efter förslag till stopp i fina byar i Tyskland. Bland förslagen vi fick valde vi bm.lars.resebloggs favorit Quedlinburg. När vi googlade runt och kikade på bilder insåg vi att det skulle bli ett intressant besök.

Quedlinburg Tyskland
Ställplatsen vid gamla stan finns som en del av parkeringen.

Om man, som vi, kör husbil är Tyskland oftast ett välkomnande land. Det finns gott om platser att ställa sig på, ofta finns det som vi husbilsägare behöver.

Precis så var det i Quedlinburg där vid ställde oss på en ställplats med det smidiga namnet  Wohnmobilstellplatz Am Schlossparkplatz. Vägg i vägg med gamla stan, dit vi skulle.

Quedlinburg Tyskland
Steniga gator i och runt stan.

Det var väldigt kullriga stenar den korta promenaden in till gamla stan. Vi hade hört att det är en stad full med korsvirkeshus – runt 1300 – men blev ändå lite överraskade. För det var ju korsvirkeshus i alla riktningar.

Quedlinburg Tyskland
Ibland finns flera olika stilar på samma byggnad.

Men det var inte så att det fanns något slags enhetligt tema över bebyggelsen. Fasaderna hade många olika färger och stilar, många hus var byggda på helt olika sätt. Några var väldigt, väldigt smala där de stod mitt på ett torg eller någon annan öppen plats.

Quedlinburg Tyskland
Så kan man också använda takpannor.

Dessutom fick vi se att takpannor inte alltid behöver ligga ovanpå taken. De går också att ha dem på sidorna. Innovativt.

Det var en charmerande blandning av olika sorters hus som gjorde att det var svårt att hålla kvar mobilkameran i fickan.

Quedlinburg Tyskland
Ibland får man stanna upp och kolla in detaljerna.

Och det är bland annat för korsvirkeshusen som Quedlinburg, som grundades någon gång på 800-talet, finns på Unescos världsarvslista med motiveringen: ”Ovanligt exempel på en medeltida europeisk stad”.

Quedlinburg Tyskland
En av många fräcka skyltar.

Under några timmars promenad genom staden såg vi också massor av snygga skyltar, en annan specialitet i Quedlinburg.

Quedlinburg Tyskland
En trabant på torget.

Att en grön Trabant plötsligt stod parkerad mitt i stan på Marknadstorget fick oss att minnas att vi var i vad som under en period var Östtyskland.

Quedlinburg Tyskland
Rådhuset, mitt i stan.

På samma torg finns stans, kanske vid sidan av slottet som håller på att restaureras och därför var stängt, mest kända byggnad. Rådhuset. Närmast helt klätt i växtlighet.

Quedlinburg Tyskland
En del hus är väldigt smala.
Quedlinburg Tyskland
Många mysiga kaféer.

Runt torget finns även restauranger och kaféer. Om det inte hade varit så höstkyligt hade det säkert varit fullt på uteserveringarna. För där fanns gott om bord och stolar.

Quedlinburg Tyskland
Blomsterprakt.

Vid torget hittade vi även turistbyrån där en vänlig, endast tysktalande dam, inte ville ta emot de stipulerade femtio centen som betalning när hon gav oss en karta över centrum.

Quedlinburg Tyskland
Det blev var sin wienerschnitzel i Quedlinburg.

Vid torget tillfredsställde vi också en längtan som hängt med oss under resan. Trots att vi hade åkt både genom Tyskland och Österrike. Wienerschnitzel. Man måste ju äta wienerschnitzel. Tillsammans med en kartoffelsalat var den riktigt god.

Quedlinburg Tyskland
Alltid öppet för julshopping.

Bland många fräcka byggnader, affärer och annat fanns det ändå ett par butiker som stack ut lite extra.

En fullt utrustad julbutik med massor av glitter, ljus och stjärnor.

Quedlinburg Tyskland
Quedlinburger senf – här inne kan du köpa både erotiksenap och whiskysenap.

Men framförallt Quedlinburger Senf. En butik som domineras av senap. På deras hemsida  finns ett 50-tal olika senapssorter, alla tillverkade i Quedlinburg.

Quedlinburg Tyskland
Affären har senap som det stora försäljningsnumret.

Kanske fanns lika många i butiken, jag räknade aldrig. Bland specialiteterna fanns Djävulssenap, Erotiksenap och Whiskysenap. 

Quedlinburg Tyskland
Senap på varje hylla.

Eftersom det var så svårt att välja får vi fundera vidare på vad som passar oss bäst tills vi åker dit nästa gång.

Quedlinburg Tyskland
Mager, mönstrad kåk.

Vi hade egentligen ingen aning om vad vi gav oss in på när vi åkte till Quedlinburg, vi kände till att där fanns korsvirkeshus och ett slott.

Quedlinburg Tyskland
Solen går ner över Marknadstorget.

Nu vet vi mer och är sugna på att dit igen när det är lite varmare ute så att man kan njuta fullt ut av sommarstaden Quedlinburg.

4 Comments

 • Fredrik

  Tyskland är ett underskattat turistland. 🇩🇪😍

  Synd på slottet, väldigt fin utsikt däruppifrån mot både staden och landsbygden. Men det gör ju inget, för då får ni åka tillbaka till sommaren. 😁

  Finns fler fina småstäder i Harz, både i gamla väst och öst; Wernigerode, Duderstadt, Stolberg, Goslar och i närheten förutom Weimar som du ni beöskte Naumburg, Erfurt, Gotha, Wolfenbütyel, Göttingen…

  Auf wiedersehen! 😁

  • Stefan Nilsson

   Hej Fredrik.
   Jag förstår att detta är ditt område. Du har en del kunskap att dela med dig av.
   Vi får återkomma när det är dags att åka åt det hållet igen.
   Förhoppningsvis är slottet i Quedlinburg öppet då så att vi kan komplettera besöket.

 • Av bmlarsreseblogg

  Så kul att ni tyckte Quedlinburg, men som de säger för att inte göra reklam finns det många fina korsvirkesstäder.
  Vi har också börjat utforska Tyskland istället för att bara passera och vi får nog erkänna att ju mer vi vistas i landet desto mer tycker vi om Tyskland och tyskarna.
  Tänk att vi trots tre besök där har lyckats missa senapsaffären. Då får det kanske bli ett fjärde…..

  • Stefan Nilsson

   Tack för tipset, säger vi. Och vi gillade verkligen Quedlinburg. Och vi vill åka tillbaka. Det var riktigt rått och kallt och det blir alltid annorlunda om man slipper gå runt och frysa. Lite tråkigt också att vi inte kunde besöka slottet så därför måste vi tillbaka. Besökte Weimar på vägen ner. Det handlar nästa inlägg om. Också en mysig stad med massa historia.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *