Sverige,  Husbil

Jul på Liseberg och i Haga

Jul i Göteborg – på Liseberg och i Haga

Liseberg är oerhört populärt på sommaren.

Ett besök på julmarknaden drygt två veckor före jul förklarar varför så många människor gillar att åka dit även på vintern.

För det är vackert och stämningsfullt – inte minst när det är riktig vinter.

Vi besökte även julmarknaden i Haga, som gav en helt annan upplevelse.

Julstaden Göteborg
Göteborg – en stad i ljus i december.

Visst är det något speciellt med att gå på julmarknad. På något sätt kommer lite julkänsla fram och i alla fall jag går med ett litet löjligt flin på läpparna. Jag gillar julmarknader och i år har jag varit på tre stycken.

Först besökte vi Tjolöholm i Halland vilket var jättemysigt. Vi var där den första dagen man kunde besöka den. Det var kallt och soligt, men ingen snö.

Haga Julmarknad Göteborg
God jul i Haga.

Några helger därefter var det dags för att åka in till centrala Göteborg, vår hemstad, och besöka julmarknaden i Haga. Även denna dag var det första dagen man kunde göra ett besök på julmarknaden.

Haga Julmarknad Göteborg
Internationella inslag på Hagas julmarknad.

Det var fint väder, men så svinkallt det kan vara i Göteborg även om det inte var många minusgrader. Och helt galet med folk.

Haga Julmarknad Göteborg
Det var som en kö som rörde sig sakta på Haga Nygata.

Vi gick någon meter, stannade, gick någon meter och stannade igen. Men miljön var mysig och folk var nöjda och glada. Det såldes glögg i massor och de kända, gigantiska kanelbullarna från Haga, gick åt som smör i solsken.

Haga Julmarknad Göteborg
Många var sugna på fika eller mat vid julmarknaden i Haga.

Att sitta på en stol vid ett fikabord, med filtar runt benen, och dricka varm choklad med grädde och samtidigt titta på folk var väldigt populärt.

Haga Julmarknad Göteborg
Många bakverk finns till salu utefter Haga Nygata.

Det behövdes dock tur för att hitta ett bord att sitta vid. Det gjorde inte vi.

Haga Julmarknad Göteborg
Vad ska man välja?.

Istället köpte vi med oss fikabröd hem och drack kaffe vid vårt eget soffbord. Det var inte fy skam det heller. Haga är ett ställe jag tycker man ska besöka om man besöker Göteborg.

Haga Julmarknad Göteborg
Det var kallt, ändå vattnades det i munnen.

Inte så stort, men alltid mysigt med en massa små butiker och landshövdingehus som är så fina. Det är helt enkelt ett trevligt ställe att besöka.

Liseberg Julmarknad Göteborg
Snö på buskar och träd förstärker det vackra på Liseberg.

För ovanlighetens skull har det under några dagar varit kallt och snö på marken i vår stad. Vit och fin. Vad passar då bättre än ett besök på julmarknaden på Liseberg.

Det är så otroligt vackert att gå in på Liseberg under denna tiden.

Liseberg Julmarknad Göteborg
Olika slags handarbeten finns att köpa.

Alla lampor, alla marknadsbodar, karuseller och berg-och-dalbanor. Det är en fröjd att se även om jag inte var sugen på att åka något själv.

Denna gång var jag med ett gäng gamla kollegor och vi njöt tillsammans.  Vi kände härliga dofter av kanderade mandlar och annat gott där vi gick och pratade i lugn och ro.

Liseberg Julmarknad Göteborg
December är upplysningens tid i Göteborg.

Vi var där precis när det öppnade klockan 15. Det var fortfarande ganska ljust ute men alla lampor och alla färger syntes ändå runt om oss.

Liseberg Julmarknad Göteborg
Lisebergs egen granodling.

Vi drog oss bort mot vintermarknaden och skridskobanan. Eftersom det ännu inte hunnit komma in så mycket folk i parken var det glest med skridskoåkare på skridskobanan.

Liseberg Julmarknad Göteborg
Utsidan på en igloo där man kan gå in och värma sig.
Liseberg Julmarknad Göteborg
…den mysiga insidan på samma igloo.

En och annan satt inne i de stora ”igloos” som var placerade runt isen och tog på sig sina skridskor. Någon annan satt där för att värma sig lite med rykande varm choklad. Det såg riktigt mysigt ut.

Liseberg Julmarknad Göteborg
Många handlar i marknadsbodarna.

I marknadsbodarna runt isen fanns bland annat stickade vantar, skinnhandskar och tofflor, olika glöggsorter, ostar och lakrits. Vi strosade runt och det köptes både ostar och handskar.

Liseberg Julmarknad Göteborg
En del attraktioner är öppna även på vintern.

Vi gick vidare in i området som är anpassat för de yngre barnen. Där fanns det massor av lampor som lyste i olika färger bland åkattraktionerna. Kan tänka att det är mysigt att åka runt där för de små.

Liseberg Julmarknad Göteborg
Snö och lampor utefter vägen till och från entrén.

Vår promenad fortsatte längre in i parken. Jag, som inte varit på Liseberg på flera, år hade inte nån riktig koll på det nya hotellet och hur det var sammankopplat med Liseberg.

Liseberg Julmarknad Göteborg
Vinter på Liseberg.

Nu vet jag att det ligger vägg i vägg och jag förstår att det säkert är perfekt att bo på hotellet, äta frukost och sen besöka parken som barnfamilj. Det ska tydligen vara ett riktigt upplevelsehotell

Liseberg Julmarknad Göteborg
Den höga ”lampgranen” syns över stora delar av Göteborg.

Vi gick vidare och började leta efter något ställe för att sätta oss att fika. Vi tittade in på olika ställen. Efter att vi hade frågat runt förstod vi att det inte finns några smörgåsar att köpa, vilket vi var ute efter.

Liseberg Julmarknad Göteborg
Det går att spela på godishjul även när det är julmarknad.

Det finns våfflor, hamburgare, korv, falafel och liknande. Sen finns det restauranger med mat och så kan man fika med bullar och kakor.

Det var ett sånt kafé vi gick in på. För några av oss blev det en varm choklad med grädde och marshmallows. Lussebullar och kakor fanns det också. När vi efter en bra stund fyllt på med kalorier fortsatte vi vår promenad i vår fina nöjespark.

Liseberg Julmarknad Göteborg
En julbock på plats.

Att ha sån tur att det fanns riktig snö och inte bara fejksnö just när vi var där gjorde allt ännu vackrare. När vi efter ett par timmar började dra oss mot utgången var både händer och fötter riktigt kalla, men vi var uppfyllda av all fint vi hade sett  i parken.

Liseberg Julmarknad Göteborg
Pariserhulet i bakgrunden.

Har ni inte varit på Liseberg under december månad är det verkligen att rekommendera. Det är en fröjd för ögat..

Kommer du till Göteborg med husbil eller husvagn finns lite information om campingar och ställplatser här.

Och här finns lite mer information om parkering med stora fordon från Göteborgs stad.

Skrivet av Anette 23-12-08 

4 Comments

 • Av bmlarsreseblogg

  Jul på Liseberg och Haga är verkligen mysigt, speciellt när det är riktigt vinterväder! Förra året tillbringade vi en heldag där med just Yvonne och Jakob som kommenterat ovan och då var det kallt och snö.
  Vi tar ibland tåget ner till Göteborg för att hälsa på döttrarna och då blir det ofta en promenad till Haga och ibland en fisklunch där.
  I år blir det nog ingen tur dit ner men en kan inte hinna allt!
  Ha en fin andra Advent!

  • Stefan Nilsson

   Jag hade verkligen tur när jag var på Liseberg med riktigt vinterväder med snö. Det händer ju inte så ofta😀. Och det är ju så otroligt vackert och mysigt där. Men Haga är ju supermysigt året runt. Dit går vi gärna. Fast julmarknadsvädret i år var riktigt kallt för oss. Men hellre det än sånt som vi haft idag. Regn, regn o regn i massor. Nu är snart all snö borta😢. Ha det gott. /Anette

 • JoY

  Vilken trevlig blogg ni har, som jag har varit in och tittat på lite då och då. Nu har jag lagt till den i min blogglista, vilket underlättar att hitta.
  Tack för fina bilderna, blir lite avis på er som har varit på både Liseberg och i Haga. Vi försöker åka ner till Göteborg och då bor vi på Lisebergsbyns camaping som ligger perfekt med spårvagnen bredvid. Att gå på Liseberg och Hagas julmarknad, hör till och det är som du skriver, man går som på kö genom Haga. Många mysiga butiker och fik finns det där, vi har en hittat en favorit där. Men i år kom den objudna Covid på besök och vill inte riktigt lämna oss i fred. Så vi får hålla oss hemma. Ha en fin andra advent.

  • Stefan Nilsson

   Hej! Och vad trevligt att du tycker om bloggen. Vi försöker skriva om sånt vi själva uppskattar och Haga gillar vi året runt. Det är så mysigt att knata runt där, sätta sig ner och fika och titta i några butiker som lockar för stunden.
   Vad gäller Liseberg har vi inte varit där på flera år. Alltid har det varit något som dykt upp och så har vi inte kommit iväg. Nu ska vi försöka att köpa oss ett årskort nästa år så blir det att det sätter lite krav på oss att komma iväg. Våra barn och barnbarn går gärna dit och vi såg bilder från Halloween på Liseberg. Såg verkligen fint ut det med.
   Och den där coviden har vi kanske också haft här hemma. Testade oss inte men nog tror vi att det var så. Den satte stopp för besöket på Liseberg som vi skulle gjort ihop. Så är det och det är ju inget att göra nåt åt. Krya på er!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *