Camping,  Husbil,  Slovenien

Ljubljana

Vi stannar gärna till i mysiga Ljubljana

Vi gillar Ljubljana. Har gärna åkt dit när vi har varit på väg till Kroatien. Det brukar vara lagom att stanna till där kvällstid och stanna nån dag eller två.

Ljubljana kallas ibland för lilla Prag. Där finns en mysfaktor som gör att stan åtminstone lite grann lever upp till epitetet.

Ljubljana
Ljubljana resort gjorde oss besvikna denna gång.

Vi brukar, när vi åker till en större stad, ta in på stadscampingar. Från sådana är det ofta bra förbindelser in till stan och de brukar vara ganska okej ställen.

När vi åker till Ljubljana brukar vi stanna till på Ljubljana resort. Den ligger lite norr om själva staden, alldeles utanför ringlinjen. Det är en ganska stor camping med poolområde där det brukar vara skönt att koppla av med ett dopp i poolen efter en dag i bilen.

I september 2022 stannade vi åter till där på väg till Kroatien. Vi visste att de tog ACSI-kortet, maxpris 22 euro för en natt. Visste också att de hade plats för både vår och våra vänners husbil.

Ljubljana
På denna camping är platserna ganska stora och marken är plan.

Men denna gång var det en ganska stor besvikelse att komma dit. Det var några år sen vi stannade till senast. Det hade ju varit två år med pandemi och året dessförinnan hade vi tagit en annan väg när vi reste till Spanien. Nu var campingen sliten, poolen var tömd med hänvisning till att det var off season trots att det var svensk högsommarvärme. 

Och det där med ACSI-kortet kändes som lurendrejeri. Visst, de tog kortet. Men istället för 22 euro landade vi på 33. Det 50-procentiga tillägget bestod av olika slags skatter. Det finns lokala skatter på andra håll också, men inte någonstans (inte ens i närliggande Bled) där vi under våra sju veckor på rull ofta använde ACSI-kortet var det i närheten av tillägget på campingen i Ljubljana. 

Ljubljana
Här brukar vara mycket folk i rörelse när man än besöker stan.

Vi kände oss lite gnälliga efter att ha betalat, Men vi skulle bara stanna en natt för att tillsammans med våra kompisar ta oss in till de gamla delarna av stan för en matbit i den härliga miljön som vi tycker att Ljubljana är. Vi köpte våra bussbiljetter i receptionen och tog den korta promenaden till utsidan av campingen där bussen går in mot centrum.

Tidigare har vi varit i Ljubljana mitt under sommaren, nu några dagar in i september. Det var därför mindre folk den här gången, men kanske bidrog även att solskenet ersattes av regn som hängde i luften (och till med föll ner) under kvällen.

Ljubljana
Längs floden finns det många barer och restauranger.

Men Ljubljana är mysigt. Att korsa den berömda Trippelbron (ritad av stadens store son Joze Plecnik) över floden Ljubljanica , gå omkring på gatorna, uppleva folkminglet i stan, äta god mat eller ta en fika. Sånt gillar vi.

Däremot har vi fortfarande inte varit uppe i borgen. Det ser vi fram mot att göra nästa gång.

Ljubljana
Mysigt när man stöter på marknader.

Vi gillar när det finns lite gamla hus att se på och det finns det i Ljubljana. För det är mysigt i gamla stan. Att gå längs floden, gå över de fina gamla broarna, ta en promenad upp till borgen – ja det finns mycket att göra i Ljubljana.

Ljubljana
Det finns många fina gamla broar över floden Ljubljanica.

Det är liksom en go känsla i stan. Så besöket blev bra även om vi blev riktigt besvikna på campingen denna gången. Det blir kanske att hitta nåt annat ställe att stå på nästa gång. Vi lär se.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *