Om oss,  Personliga berättelser

Kul att berätta

Därför är det kul att berätta på vår hemsida

Å Lofoten Norge
Vackra Å på Lofoten – en av många vackra platser vi har besökt. Om ett tag kommer vår berättelse därifrån.

Vad ska vi ha en hemsida till?

Det var frågan vi ställde oss när vi för två månader sedan började lägga ut inlägg på Enturitaget.se.

Efter de första 68 inläggen har vi lärt oss en hel del – och insett att det är väldigt kul att berätta och förhoppningsvis inspirera.

Hamburg Bröllopsresa 1978
Kul att berätta
Utsikten från hotellfönstret i Hamburg under vår ”bröllopsresa” 1978.

Vi har rest i hela våra liv, Nettan (som jag kallar min fru Anette) och jag. Hon var med sin familj i Italien flera gånger redan på 1960-talet. Min familj bodde i Madrid 1963.

Tillsammans gjorde vi vår första riktiga utlandsresa på sommaren 1978. Vi var nygifta, hade inte råd att åka på semester. Dessutom skulle jag jobba på GT hela den sommaren.

Att jag blev skickad till Hamburg på fäktnings-VM (jo, den sortens uppdrag kunde man få på den tiden) blev en gudagåva. Det fick bli vår bröllopsresa.

Det blev en dryg vecka i fäktningshallen, jag var där hela dagarna och långt in på sena kvällar. Och Nettan var med nästan hela tiden. Kanske inte så romantisk miljö, men för ett nygift par var det ändå stort. Jag jobbade, men vi kunde ändå vara tillsammans 24/7.

45 år senare ger vi oss ut på ett helt annat sätt. Och det är det vi försöker beskriva här på hemsidan.

Kruger Sydafrika
En leopard vilar på ett träd – fantastiskt att få uppleva på nära håll i Krugerparken i Sydafrika. Det är också något vi kommer att skriva och berätta om.

Vi har haft förmånen att få resa runt tillsammans. Mest i Europa, men även i lite mer ovanliga länder som Sydafrika, Brasilien och de båda Kongo-länderna.

Vi älskar att resa tillsammans. Vi vill se nya platser, men återvänder även gärna till länder där vi har varit mycket.

Till Albanien reser vi gång på gång av flera olika anledningar, men det viktigaste är ändå att träffa våra vänner igen.

Ksamil Albanien Saranda
Till Albanien återvänder vi så ofta vi kan.

Vi längtar ständigt tillbaka till Sydafrika och våra vänner i Soweto, men även till allt det vackra i och runt Kapstaden och på andra håll i landet.

Alla möten och alla vänner har gett oss en rikedom som inte går att mäta i pengar. Förhoppningsvis har det också gjort oss lite klokare, lite bättre på att förstå och bemöta andra människor.

I en tid när det pratas alltmer om vi och dom, där det pratas om hur man ska stänga in och stänga ute är det en rikedom att stå i ständig kontakt med folk i andra delar av världen som har helt andra perspektiv och erfarenheter. 

När vi de senaste åren har delat med oss av våra upplever genom våra egna Facebook– och Instagramkonton har vi fått många positiva reaktioner. Jag har känt det lite förmätet att jag ska berätta hur vi har och har haft det – men många har bemött de tankarna med att det är så kul att läsa och har uppmanat oss att fortsätta.

Skanderbegtorget Tirana
Skanderbeg till häst med Martyrernas boulevard och universitet i bakgrunden.

Därför bestämde vi oss för att dra i gång vår hemsida. Vi har lagt ut 68 texter med bilder, detta är den 69:e. Och det kommer att fortsätta. Snart kommer det mer från Albanien, därefter blir det Bornholm och så småningom flera nationalparker och en del annat.

Ibland kortare berättelser och färre bilder, ibland långa texter och många bilder. Plus en och annan film.

En del material – typ information och upplevelser från campingar och bilkörning i olika länder – vänder sig till husbils- och husvagnsägare. Men det mesta riktar sig till alla som gillar att se sig omkring i världen – och som vill ha en god berättelse och lite tips från det tilltänkta resmålet.

Efter 48 på GT, som ju var en kommersiell produkt där det till en del gick ut på att få betalt genom sålda papperstidningar eller annonsdrivande klick eller långa digitala lästider, är numera berättandet på helt andra villkor.

Husbil Kämpersvik
Numera reser vi mycket med vår husbil. Ibland sitter vi inne i den och producerar material till hemsidan.

Vi behöver inte tjäna pengar, vi har fasta inkomster genom våra pensioner. Vi väljer våra egna stories utifrån vad vi vill berätta, behöver aldrig fundera i termer som vad säljer bäst. Däremot vill vi ha så många läsare som möjligt.

Något som är väldigt roligt är att vi verkligen gör det här tillsammans, Nettan och jag. Vi tillbringar flera timmar varje vecka bredvid varandra – antingen i soffan i tv-rummet eller i soffan i vardagsrummet eller i husbilen – med var sin dator i knät.

Vi skriver, letar bilder, redigerar, lägger ut, försöker analysera läsningen på vår hemsida. Vi gläds när vi i realtid ser att folk i Stockholm, Karlstad, Malmö, Värnamo eller Haparanda läser. Vi blir nyfikna och uppiggade när vi ser att det finns läsare i andra delar av världen – vem är det i Nya Zeeland som sitter och läser inlägget om Dubrovnik just nu?

Bled Slovenien
Ett av våra mest lästa inlägg hittills var det vi gjorde om vackra Bled i Slovenien.

Och när vi upptäcker nya följare på Facebook eller Instagram rapporterar vi direkt till varandra.

Visst, det är mycket jobb. Men det är väldigt roligt att få dela med sig av sådant som betyder så mycket för oss själva.

Vi är väldigt glada för de som har hittat till oss, men längtar efter att ännu fler ska hitta till Enturitaget.se.

4 Comments

 • Margaretha Lillvik

  Hej! så kul att jag hittade er sida. Vi åker också husbil runt omkring, hemma i Sverige eller utomlands, när vi är friska. (vi är 80 och 77) Vi har också varit i Albanien och länder där omkring. Min förhoppning är att kunna köra Italien runt i höst och sedan till Spanien, men vi får se. Vill gärna följa er.

  • Stefan Nilsson

   Åh vad roligt att ni vill följa oss. Jag lägger till er på vår mejl-lista så får ni ett mejl när vi lägger ut något nytt. Det är verkligen underbart att komma ut med husbilen och upptäcka och uppleva. Just nu är Stefan i Albanien igen. Det är hans besök nummer 40 i landet. Denna gång flög han dock dit. Därför vet jag att det snart kommer fler inlägg om Albanien. Och vi kommer som ni att köra Italien runt i höst. Startar nån gång i slutet på augusti och ca 8 veckor tänker vi ta för den turen och sen åker vi hem. Men först blir det en sväng till Bornholm i maj. Underbart att få planera för resor.
   Med vänlig hälsning, Anette

 • Maj-Britt Grejder

  Hej!
  Jag vill gärna följa er!Är intresserad av Albanien !Har läst och hört så mycket trevligt om landet!
  Vi åker också husbil!Ganska nytt för oss!
  Är på en 3 månaders tur i Europa nu!

  Mvh Maj-Britt Grejder

  • Stefan Nilsson

   Hej! Vad roligt att du vill följa oss. Lägger till dig i vår email-lista så kommer det en påminnelse när vi lägger ut nya inlägg. Vi har ju redan ganska många inlägg om Albanien och Stefan är just i denna stund på väg med flyg till Albanien. Hans 40 besök i landet. Det kommer alltså mer om Albanien inom en väldigt snar framtid.
   Och härligt med 3 månader på rull. Vi åker Italien runt i höst om allt blir som vi vill. Då stannar vi nog ute i ca 2 månader. Så härligt liv man har i husbilen. Ha en fortsatt trevlig resa. /Anette

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *