Husbil,  Sverige

Kinnekulle

Plötsligt fanns den framför oss – den vackra guckuskon

Vi hade många gånger pratat om att åka till Kinnekulle och se när ramslöken blommar.

Men när vi var i Bornholm förra våren och cyklade genom hav av ramslök kände vi att vi inte kunde missa detta fler år.

Så vi gjorde slag i saken.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Färgrikt skådespel med en av många orkidéer i en central roll.

Vi tog husbilen till Kinnekulle i början av juni 2023. Och som ni förstår så var vi inte direkt snabba med att lägga ut inlägget fastän vi hade en massa bilder och det alltid är enklast att skriva direkt när man upplevt något.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Ett annat slags orkidé.

Vi hade två mål på denna resa. Att se orkidéer, där ibland guckusko, men också ängar av ramslök.

De målen nåddes med råge.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Första mötet med guckuskon på Kinnekulle var fascinerande.

Guckusko och andra orkidéer kan man hitta vid Hjelmsäters herrgård och vi parkerade husbilen och begav oss ut på jakt efter blommorna. Vi hade lite dålig koll var någonstans guckuskon skulle växa och tittade oss inte så noga för, så vi missade skylten som visade vägen.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Vi letade efter guckuskon på fel ställe, men fick en fin promenad.

Vi gick istället in i ett naturreservat, över ängar och in i en väldigt vacker skog.

Hela tiden spejade vi efter guckuskon. Hittade andra orkidéer men inte den gula orkidén.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Vi såg knappt en kotte… Jo, på ett ställe fanns massor.

Vi mötte ingen och hade ingen aning om att vi var helt fel.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Färggrann.

Men när vi var nästan framme vid husbilen igen mötte vi ett par och frågade om de hade nån aning om var guckuskon växte. De visade oss stigen alldeles bakom våra ryggar.

Den ledde nedför en backe i en skog med ramslök och där såg vi ganska direkt en ensam lite guckusko. Vi blev jätteglada av att se detta exemplar och hoppades på kanske några till när vi följde stigen.

Kinnekulle Skaraborg SverigeOch helt plötsligt så fanns dom där och dom var många. Tänk vad nära att vi missat dessa fina orkidéer. Vi var så tacksamma att vi stötte på paret som visade vägen. Vi såg inga fler människor alls när vi var där.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Guckuskon tål att studeras från flera håll. Uppifrån exempelvis.

När blommorna var fotograferade från alla håll och kanter gick vi tillbaka till husbilen för vidare färd.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Ställplatsen i Kinnekulle stenbrott är ofta välbesökt.

När man ska till Kinnekulle som husbilsåkare hör det liksom till att man åker till stora stenbrottet och sover över där. Så gjorde vi också. Det var första gången vi var där och det kändes lite häftigt att stå där med de höga kalkstensbranterna runt om oss. När vi vaknade nästa morgon efter en alldeles lugn och tyst natt kollade vi upp vart vi skulle åka denna dag.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
På skylten kan man läsa att Munkängarna närmast är en park med lättvandrade stigar.

Vi hade förstått på flera vänner att vi borde åka till naturreservatet vid Munkängarna. Där skulle det vara fantastiskt vackert. Så vi följde rådet och parkerade husbilen på en parkering. Kokade kaffe och packade en ryggsäck med fika och gav oss ut.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Det finns en del ramslök på och runt Kinnekulle.

Det var otroligt vackert där vi gick. Fåglarna kvittrade och om vi tänkt att vi skulle känna doften av skog på vår promenad så hade vi tänkt helt fel.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Det är synd att bilder inte förmedlar lukter, för ramslöken doftar behagligt.

Ramslöken spred sin doft var vi än befann oss, där vi gick bland de ståtliga lövträden. Solen sken igenom lövverket här och där. Ja, vi förstod varför så många talat om för oss att vi bara måste åka dit.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Predikstolen är en av många kalkstensformationer. Under finns Mörkeklevs grotta.

Mörkeklevs grotta fick ett besök av oss innan vi gick upp på trappan för att komma upp på kalkstensbranten. Där gick vi till den så kallade predikstolen och tittade ut över området.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Det är lätt att rekommendera en promenad genom vackra Mungängarna.

Det var inte direkt många människor här en helt vanlig vardag. Vi mötte några hundägare, som promenerade med sina hundar på någon av alla de stigar man kunde gå på i denna del av Kinnekulle. Det var allt.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Kalkstensformationer, träd och ramslök i en skön symbios.

Vi själva fortsatte uppe på rödstenskleven och letade efter någonstans där vi kunde sätta oss och fika. Vi hittade några stockar i solen och njöt av både kaffet och det vackra runt om oss.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Paviljongen som kungen gav till sin älskarinna.

När vi efter ett tag vände tillbaka och kommit ner på ”marken” igen gick vi fram till den vackra paviljongen som stod i en glänta.

Paviljongen hade tillhört skådespelerskan Emelie Högqvist och flyttades till Munkängarna från Stockholm.

Emelie Högqvist är mest känd för att ha varit älskarinna åt kronprins Oscar som senare blev Oscar 1. Med honom fick hon två söner och det var en stor skandal i den tidens Sverige. Hon dog ung i tuberkolos och ligger begravd i Turin i Italien. Men hennes paviljong står alltså så fint under lövträden i naturreservatet.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Där finns några väldigt små invånare i Munkängarna.

Det är alltid roligt att få reda på lite sån här udda information. Emelie Högqvist hade ingen av oss hört talas om. Än mindre att hon var älskarinna åt Oscar den 1. Men nu vet vi.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Gott om plats på parkeringen när vi gav oss in i naturreservatet.

Vi promenerade vidare och kom snart fram till parkeringen igen.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Mycket vackert utefter hantverksgatan i Hällekis.

Nu hade vi tänkt oss till hantverksbyn i Hällekis som ligger alldeles vid Vänern.

Vi hade tagit reda på att det fanns en ställplats där och vi parkerade, betalade och gav oss ut på upptäcktsfärd. Först blev det lite geocaching och sen gick vi in i den fina hantverksbyn.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
En av butikerna i hantverksbyn i Hällekis.

Det är åtta stenhus byggda kring förra sekelskiftet som från början var bostäder för de anställda i bruksindustrin som låg här.

I sista stund räddades de slitna gamla husen från rivning och renoverades varsamt. Nu fungerar de som vandrarhem, bed & breakfast, kaffestuga och hantverksby. Vi gick in i alla som var öppna och njöt av allt fint hantverk.

Kinnekulle Skaraborg Sverige
Hantverksgatan.

Vi pratade med några av dem som fanns i de små affärerna och fick reda på att de som ställde ut sina alster till försäljning också var tvungna att sätta av några veckor under sommarmånaderna så att de skulle kunna ha öppet.

När vi var nöjda gick vi in på kaféet och köpte jättefina bakelser som vi tog med oss tillbaka till husbilen. Jag kan berätta att bakelserna smakade lika gott som de var vackra.

Efter lite fika och mat gick vi några timmar senare ut på ännu en geocaching-runda innan vi rejält trötta efter dagens alla promenader insåg att det aldrig skadar med lite sömn.

Anette 28 maj 20

2 Comments

  • bmlarsreseblogg

    När jag började läsa trodde jag nästan vi gått om varann på fina Kinnekulle. Vi passade på att tillbringa en natt i stenbrottet och njuta av ramslök och orkidéer innan vi var bortbjudna på lördagskvällen. Visst är det otroligt vackert och vi försöker få till ett besök varje år. I år åkte vi inte till Hjelmesäter då det var lördag och mycket folk på Kullen så vi var rädda att det var för trångt med husbilen där nere. Ett tips om ni åker dit fler gånger är att det går en stig direkt till Munkängarna från stenbrottet om man vill komma dit när kvällssolen är på väg ner.
    Antar att det är dags för er att lossa handbromsen och fara söderut. Ha det riktigt fint!

    • Stefan Nilsson

      Bra med tipset om stigen till Munkängarna. Det var första gången vi var i stenbrottet så vi hade ingen koll alls. Men det var magiskt vackert överallt och vi vill gärna dit igen. Och ska bara äta en macka här utanför Ica. Sen åker vi vidare😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *