Albanien,  Tirana

Wilsontorget

Därför står en amerikansk president mitt på Wilsontorget

Wilsontorget Tirana
Woodrow Wilsons staty.

I Tirana, precis som i de flesta stora städer, finns det en del statyer och byster.

Under kommunisttiden stod Stalin och och Lenin på var sin sida av Martyrernas boulevard. På Skanderbegtorget avslutades förre diktatorn Enver Hoxhas ett och ett halvåriga tid som staty med en lyftkran under folkets jubel i början av 1991.

Bland de statyer som nu finns har vi upptäckt en som sticker ut. Vi har gått förbi åtskilliga gånger utan att tänka på vem och varför just den gubben står där. Men när vi en gång frågade kom ett minst sagt överraskande svar:

Det är Woodrow Wilson – amerikansk president mellan 1913 och 1921 som står på Wilson-torget.

Wilsontorget
Wilson passeras varje dag av tusentals bilar.

Han står mitt i den vältrafikerade rondellen i den sydvästra utkanten av restaurang- och nöjeskvarteret Blloku. Rondellen är omgiven av affärer, restauranger och kaféer. Tillsammans bildar alltihop Wilsontorget – eller som man skriver på albanska, Shesi Uillson.

Men varför står Woodrow Wilson staty i Albaniens huvudstad?

Jo, han är en av de första anledningarna till att USA tidigt blev ett favoritland för många albaner. När segrarna i första världskriget ville stycka Albanien och ge ännu mer till grannländerna satte USA:s president Woodrow Wilson ner foten och sa nej.

Därmed förblev gränserna där de är i dag vilket ledde till att Wilson varje dag omsvärmas av tusentals bilar.

George W Bush på George W Bush-torget i Fushe-Kruja.

Hans senare kollega, George W Bush, står staty på George W Bush-torget i Fushe-Kruja, drygt två mil norr om huvudstadens centrum. Men i Tirana har han fått nöja sig med att ge sitt namn till en gata, Rruga George W Bush.

Oktober 2022

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *