Husbil,  Husbilstips,  Personliga berättelser

Husbilsmadrass

Vi var med när vår nya husbilsmadrass tillverkades

Det är ju alltid skönt att lägga sig när lakanen är nytvättade.

Att lägga sig på en ny bäddmadrass med en lika ny resårmadrass under är ännu vassare.

Precis det gjorde vi efter att ha köpt sängutrustning tillverkad för just vår husbil.

Redan efter första natten kunde vi konstatera att vi nu har samma möjlighet att sova gott som i vår älsklingssäng hemma.

Madrass Husbil
Först fick vi provligga för att hitta den husbilsmadrass som passar oss bäst.

Vi köpte vår husbil 2020 och då var den helt ny.

Vi hade läst att madrasser i husbilar ofta var dåliga. Och vi hade erfarenhet av att madrasserna i husvagnarna vi haft tidigare var väldigt hårda. Därför köpte vi alltid nya bäddmadrasser till husvagnarna, men ändå tog det alltid några dagar tills man vant ryggen vid det hårda underlaget.

När vi började sova i husbilen tyckte vi att madrassen kändes okej.

Madrass Husbil
Här finns de egentillverkade mallarna. Det är en del att hålla reda på.

Vi har inte räknat exakt, men förmodligen har vi sovit åtminstone 300 nätter i husbilen sedan vi köpte den. Och nu kändes madrassen inte okej längre. Den är hård och det känns tydligt var man oftast haft axeln och höften.

Men som alltid måste man fundera vad man ska lägga pengar på. Vi har pratat ett tag om att vi måste prioritera och köpa en ny husbilsmadrass. Ett tag tänkte vi att vi kunde köpa en ny madrass på Ikea och skära till. Men eftersom vi har en  queensbed som smalnar av och har runda hörn längst fram insåg vi att det säkert skulle bli väldigt svårt att få till något som såg okej ut.

Madrass Husbil
Janne Kvalnes, en av delägarna, förklarar processen.

Vi hade läst och sett andra som köpt sin husbils- eller husvagnsmadrass på Svensk madrassdesign. Alla verkade väldigt nöjda. Vi kollade upp priser och var det låg och insåg att det inte låg jättelångt bort, i Falköping.

Mellan Göteborg och Falköping är det tolv mil. Vi beslöt oss att åka dit eftersom vi gärna ville provligga madrasserna för att känna vad som skulle passa oss bäst. Vi ringde dit och bestämde dag och tid för vårt besök.

Madrass Husbil
Mallen på plats, dags att märka ut hur stor madrassen ska bli.

Vi hade fått reda på att om vi kom dit vid halv nio på morgonen kunde vi hämta våra specialsydda madrasser samma dag. Det lät ju perfekt för oss. På bokad datum var vi på plats och fick hjälp att bestämma vilken sorts madrass vi skulle ha.

Först en resårmadrass och sen en bäddmadrass på det. Det fanns tre olika tjocklekar på bäddmadrasser att välja bland: fem, sex eller åtta centimeter.

Madrass Husbil
Under- och överdelarna skärs till.

Vi blev tillsagda att verkligen testa på det sättet vi ligger när vi sover i vanliga fall. Vi började med femcentimetersmadrassen och fortsatte med de andra två. Alla var väldigt bekväma men självklart var den tjockaste med extra fyllning skönast. Det tyckte vi båda två.

Madrass Husbil
Det är ett riktigt hantverk. Här limmas kanten på madrassen.

Sagt och gjort, vi beställde våra madrasser. Tillverkningen kunde börja. Vi och fick lov att komma in och se hur de gjorde när de tillverkade vår madrass. Ett riktigt häftigt hantverk.

Svensk madrassdesign tillverkar cirka 1200 madrasser till husvagnar och husbilar varje år. De har mallar för varje modell, för alla husbils- och husvagnsmodeller är olika. Vår husbil, en Sunliving S75sc, hade beteckningen 390 på sin mall.

Madrass Husbil
Kanten på skumgummiformen limmas och sätts på plats.

Janne Kvalnes, en av ägarna till familjeföretaget, kom in i vår husbil och mätte vår gamla madrass för att allt skulle bli så perfekt som möjligt. Han fick justera en centimeter på längden mot mallen de hade och sen började arbetet.

Madrass Husbil
Spiralblocken är för breda och behöver kapas.

Först togs det fram två tunna skumgummidelar som botten och lock till spiralmadrassen, som de mallade upp och skar till så att den passade vår queensbed. Under tiden mallades även vår bäddmadrass och börjades sys.

Madrass Husbil
Innandömet består av två stora block med spiralfjädrar. Här häftas de ihop och bildar ett enda stort block.

En av de utskurna skumgummidelarna flyttades till ett stort bord där tjock skumgummi klistrades fast som en ram. Sen fylldes ramen med den blivande madrassens innandöme, fjädrar i metall.

Madrass Husbil
Blocken med alla spiralerna ligger på plats, men är på väg att anpassas för skumgummiformen.

Ovanpå lades den andra tunna skumgummidelen som ett lock. När allt detta var gjort skulle det vattenbaserade klistret torka. Det tog ett antal timmar. Under tiden gjordes bäddmadrassen färdig och fodralet till den tjocka madrassen syddes klart.

Madrass Husbil
Eftersom vår husbilsmadrass ska ha svängda hörn längst fram behöver några spiraler klippas bort för de ska få plats.

Vi stannade inte kvar alla dessa timmar utan åkte istället och besökte ett par husbilsvänner vi träffade på Bornholm förra våren, Lars och Britt-Marie med bloggen bmlarsreseblogg.com.

Madrass Husbil
Materialet till bäddmadrassen kommer på rulle.

Efter flera väldigt trevliga timmar med husbilsprat, kaffe, paj och lunch fick vi tacka för oss. Meddelandet på sms att madrassen var färdig kändes spännande.

Madrass Husbil
Bäddmadrassen skärs till.

Nu undrar ni kanske om vi kände någon förändring på den gamla madrassen och den nya. Helt klart det blev en riktigt härlig upplevelse redan första natten.

Vi har en väldigt skön säng hemma och nu har vi även en väldigt skön säng i husbilen.

Madrass Husbil
Tur att det var plast runt när vår nya husbilsmadrass skulle in i den vintersmutsiga husbilen.

I fall ni undrar: Detta är inte ett sponsrat inlägg för Svensk madrassdesign.

Madrass Husbil
…och så in med den nya nya madrassen i husbilen.

Vi blev bara så himla nöjda med våra nya madrasser i husbilen att vi var tvungna att dela med oss.

Anette 16 februari 2024

6 Comments

  • Stefan Nilsson

   Ja, det var väldigt spännande och intressant att se vilket hantverk det var att sy och göra en ny madrass. Vi har ju marginal med vikten så vi tänker inte så mycket på det. Men lite mer väger det nog.
   Men härligt med ”ny” säng😀

 • JoY

  Intressant inlägg att få följa madrasstillverkningen. Hmm nu blev jag lite fundersam om man skulle göra en ny till vårat Annex. Tycker i och för sig att vi har bra madrass men en ny bäddmadrass kanske man skulle göra. Kul att ni var hos trevliga BM o Lars på lunch. Önskar er trevlig helg.

  • Stefan Nilsson

   Ja, det var väldigt roligt att få se hur de gick till väga. Verkligen ett hantverk. Och vi hade några väldigt trevliga timmar hos Britt-Marie och Lars. Så trevligt med husbilsvänner. Väldigt lättsamt.

 • Av bmlarsreseblogg

  Riktigt skoj att se hela proceduren, ett gediget hantverk! Nu kommer ni att sova ännu bättre än tidigare. Vi säger alltid att vi sover så bra i husbilen, trots att vi har tämligen smala långbäddar, kanske är det att vi tillbringar så mycket tid utomhus eller bara att vi trivs så bra!
  Än en gång; Tack för besöket vi fick!

  • Stefan Nilsson

   Ja, det där med att sova bra i husbilen stämmer vi in på. Det är ju lite lustigt för ibland är det ju mycket ljud som man inte är van vid men man sover sååå gott.
   Och vi tyckte vi hade så trevliga timmar med god mat hemma hos er. Så välkomna hem till oss när ni är i närheten

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *