Husbil,  Albanien,  Camping

Ksamil

De läckraste stränderna finns i Ksamil

Det fungerar alldeles utmärkt att tillbringa en hel semester i Saranda. Men de finaste stränderna finns i Ksamil, en dryg mil söderut.

Fram till för drygt 30 år sedan var hela området stängt för ”vanliga” människor. Civila fick inte komma dit under kommunisttiden eftersom hela området utgjorde Albaniens sydligaste militärbas.

Med närheten till Grekland – drygt en mil landvägen och bara en dryg kilometer tvärs över havet till Korfu – var läget strategiskt perfekt. På olika sätt. Eftersom det var så nära till friheten i Grekland var en av militärens viktigaste uppgifter att se till att ingen lämnade det närmast hermetiskt tillslutna Albanien.

Ksamil
En som vet hur det är att simma till Korfu är Kasim Sejko. Här står han på balkongen till sitt hotell och pekar mot platsen där han och hans morbror hoppade i vattnet när de flydde från Albanien 1966.

En som kan berätta om hur det var på den tiden är Kasim Sejko, som i dag har hotel Majestic i Ksamil. Han flydde tillsammans med sin morbror simmande över till Korfu 1966. Han berättar om hur tungt beväpnad militär sökte efter dem med hjälp av stora strålkastare utefter kustlinjen.

Sejko var en av kanske 20 som lyckades. Övriga drunknade, greps eller sköts på platsen. Han hamnade så småningom i Detroit där han startade en restaurang. 1991 återvände han till Albanien där han efter ett antal år kunde bygga sitt hotell på en höjd i Ksamil.

Ksamil
Det tog 25 år innan Kasim Sejko kunde återvända till Albanien 1991. Ett antal år senare byggde han hotell Majestic, ett halvcirkelformat hotell med enorm utsikt.

Dagens Ksamil är något helt annat än för 30 år sen då det knappt fanns några hus i området. Nu är det i det närmaste överbyggt. Det är ungefär som det ser ut, många har byggt hus och hotell utan att använda någon form av stadsplan. Därför är det oerhört tätt mellan husen i en del områden.

Och när det kommer till stränderna, som tidigare var tomma och kunde användas när och hur som helst, är de i dag fullt utbyggda med restauranger, kaféer, solstolar och vattenleksaker.

Ksamil
En strand i Ksamil.

De flesta är dessutom privata vilket gör att man får betala för att bada. Priset inkluderar oftast inte bara ett dopp i det kristallklara vattnet, det ingår även solstol och parasoll. Några strandavsnitt tillhör olika hotell, vilket gör att strandavgiften ingår i hotellpriset.

Man kan här och där hyra supbrädor att paddla runt på i vattnet eller trampbåtar som ser ut som bilar.

Ksamil
Med trampbåt till en av öarna vid Ksamil.

Med dem kan man exempelvis ta sig ut till någon av de tre små öarna som ligger precis utanför stränderna. Ett besök på en albansk ö (även om de egentligen inte är mycket mer än förstorade grund…) är något exotiskt – för det finns bara ett fåtal utefter kusten.

Våra vänner har berättat att det under högsommartid (juli och augusti då det dessutom är som allra hetast) är smått kaotiskt i Ksamil. Folk strömmar inte bara in från Albanien och närliggande Nordmakedonien och Kosovo – även turister från andra länder hittar hit. Vi har bara varit i Ksamil under vår och höst, då det är betydligt lugnare.

Ksamil
Det är vackert utmed kusten i Albanien.

Men ändå med en internationell prägel. Det hörs framförallt engelska överallt.

Senast vi var i Ksamil var i början av oktober 2022, då var en del redan stängt. Men det går utmärkt att kombinera ett besök på någon av de fortfarande öppna restaurangerna med bad. Men man får vara beredd på att det även då kan kosta pengar att bada.

I Ksamil finns flera campingar. Vi valde den första, camping Sunset, som man kommer till när man rullar in med husbilen norrifrån.

Ksamil
Camping Sunset ligger alldeles vid havet.

Något av det första campingföreståndaren sa var att det är gratis att bada vid stranden alldeles nedanför campingen.

Bor man på camping eller hotell i Ksamil är det också enkelt att ta sig med buss in till Saranda. Hållplatser finns utefter den lilla huvudgatan, en konduktör tar betalt när man har klivit på. Är det svårt att kommunicera med konduktör eller förare brukar det lösa sig eftersom andra utländska besökare ofta finns på bussen.

Och är man i Ksamil är det måste att ta sig till närliggande Butrint. På den arkeologiska fyndplatsen, som är både nationalpark och världsarv, finns en nästan tretusenårig historia att beskåda.

Oktober 2022

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *