Husbil,  Sverige

Alfred Bexells talande stenar

Har du inte besökt Alfred Bexells talande stenar är det kanske dags nu

Det är få saker som är så vårlikt som en bokskog i lövsprickningstider. Den skira grönskan mot de bruna löven på marken. Så vackert att det nästan gör ont. Så var det när vi var på väg mot Alfred Bexells talande stenar två mil öster Varberg. Alfred Bexells talande stenar.

Vi var från början på väg mot Åkulla bokskogar men hade blivit tipsade om Alfred Bexells talande stenar som ligger alldeles bredvid, i Torstorpsskogen. Det lät ju  väldigt spännande att kika på alla inristningar så vi körde mot de talande stenarna först. 

Alfred BexellsÅkulla bokskogar med dess naturreservat ligger lite lagom  långt hemifrån Göteborg. Att vandra där var ett mål vi hade på samma resa som vi besökte världsarvet Grimetons radiostation.

När vi startade vår vandring mot de talande stenarna var vädret ömsom sol och ömsom moln men det var en riktigt härlig vårdag.

Alfred Bexells talande stenar. Åkulla bokskogar
Nästan som en hel roman inhuggen i denna sten.

På stenar, klippblock och hällar finns hundratals inskriptioner. 

Inskriptionerna gjordes av två stenhuggare på uppdrag av riksdagsmannen och prästsonen Alfred Bexell. Och det skedde under slutet av 1800-talet. 

Alfred Bexells talande stenar. Åkulla bokskogar
För att förarga andra skada wi oss mången gång sjelfwa.

Alfred Bexell föddes 1831 och avled 1900.
Efter hans död glömdes inskriptionerna bort men upptäcktes igen 1925 under mossor och lavar. Hittills har man funnit 160 tänkespråk. De allra flesta finns på på stenar. Men man har också hittat nästan 20 stycken på klippväggar och hällar.

Alfred Bexells talande stenar. Åkulla bokskogarDet kan vara namn på berömda personer, ordspråk eller visdomsord. De man har hittat har fått sina bokstäver färgade i rött för att det ska bli enklare att kunna upptäcka dem.

Fortfarande hittas nya inristningar och frågan är ju hur många stenar med inskriptioner som aldrig mer kommer i dagen.

Alfred Bexells talande stenar. Åkulla bokskogarAtt gå genom skogen och njuta av de nyutslagna bokbladen och samtidigt leta efter några av områdets alla ordspråksförsedda stenar var en riktigt go upplevelse. 

Alfred Bexells talande stenar. Åkulla bokskogarLițe fika på en bergknalle med en liten sjö framför ögonen och en massa stenar med bokstäver runt om kändes häftigt.

Man kan ju fundera på varför Alfred Bexell fick för sig att detta skulle ske på hans ägor och fundera får vi fortsätta att göra. Ingen vet riktigt, men det finns olika teorier. En teori är att han var rädd att det svenska språket skulle dö ut. En annan teori är att han helt enkelt ville förmedla sin livsfilosofi till de som kommer efter. 

Alfred Bexells talande stenar. Åkulla bokskogarFrån Torstorpsskogen vandrade vi vidare in i naturreservatet Åkulla bokskogar. 

Så magiskt vackert och vi fick en härlig dag i bokskogen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *