Sverige,  Husbil,  Världsarv

Hällristningarna i Tanum

Hällristningarna i Tanum – fin konst från bronsåldern

Som så många ändrade vi vårt beteende under pandemin.

Vi började vandra och bestämde oss för att besöka så många nationalparker som möjligt. Men vi beslöt oss också för att besöka våra världsarv. 

I Sverige har vi 15 världsarv och vi har skrivit om några av våra besök här på bloggen. Ni hittar dem här

Tanum Världsarv

Världsarvet Hällristningarna i Tanum är fantastiskt. Något som alla med möjlighet borde besöka. Här kan vi verkligen prata om historia.

Vi besökte världsarvet i mars 2022. Vi startade vid Vitlycke museum där vi inte hade några problem att parkera med vår husbil.

Tanum VärldsarvJust när vi var där var museet stängt, vi var ju där lite vid fel tidpunkt. Nästa gång vi åker för att se hällristningarna ska vi åka dit under den tiden då vi även kan gå på en guidad tur, ta en fika på kaféet och titta runt i butiken som finns där.

Tanum VärldsarvDet var mäktigt att se alla hällristningar. För att vi besökare ska ha möjlighet att se vad som är inristat i berget har man fyllt i med röd färg. Det är tur för annars hade det varit nästan omöjligt att veta vad som huggits in.

Tanum VärldsarvDet är ”bronsålderskonst” på hällarna och det finns massor av olika motiv. Man kan ju också fundera på hur mycket som ligger dolt under mossa och jord när det finns såna mängder på ett ganska begränsat område.
Tanum VärldsarvDet var soligt och ganska kallt. Där solen låg på hade isen som fanns på många ställen smält. På andra ställen låg isen även på hällristningarna. Man kunde se dem, men väldigt dåligt.

Tanum VärldsarvDet är lätt att bli ödmjuk när man står och tittar på konstverk som ristades i det bohuslänska urberget för mer än 3500 år sedan.

Det är oerhört fascinerande att gå runt och se och fundera.

Tanum VärldsarvVi har ju hört talas om hällristningarna förut men när vi gick och åkte mellan olika platser insåg vi att vi inte hade en aning hur stort området var och vilken mäktig känsla det var att åka runt och uppleva och läsa all information som finns vid de olika platserna. Helt lätt att finna plats att parkera husbilen var det dock inte. Vi fick köra förbi några ställen. Men det var inget stort problem för det fanns massor att se och uppleva på många olika ställen.

Tanum VärldsarvAtt dessutom ta en drygt fem kilometer lång promenad mellan olika ”stationer” och få ta en fika med utsikt över stora delar av världsarvet gjorde att vi vände hem till Göteborg med något värt att både berätta om och minnas.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *