Husbil,  Albanien,  Camping

Camping Moskato i Himara

Vid läckra Livadi Beach finns flera campingar – vi valde Camping Moskato

Camping Moskato. Albanien
Livadi Beach.

Eftersom Himara är en albansk favorit var det självklart att stanna på en camping där några  nätter. Vilken camping vi skulle bo på hade vi dock inte bestämt. Men om man kör ”camping Himara” på Google maps eller vanliga Google dyker flera campingalternativ upp.

Nästan alla finns på samma ställe utefter Livadi Beach, alldeles norr om Himara.

När vi svängde av huvudvägen som går utefter den albanska rivieran skyltades det mot Camping Kranea. När vi kom ner på strandvägen stod de första husbilarna omedelbart till höger. Men vi valde att köra till vänster, söderut efter stranden och stannade vid den första campingen på vänster sida, Camping Moskato. Vi gick runt inne på campingen, kollade omgivningarna – och körde upp på nivåklossarna. Vi hade gjort vårt val.

Camping Moskato
Infarten till Camping Moskato.

För på Camping Moskato fanns det vi behövde. Ett telefonsamtal några timmar tidigare bekräftade det vi trodde, det behövdes inte bokning.

Vi fick vi höra att där kan bli fullt under högsäsong, men i början av oktober fanns det gott om plats.

Camping Moskato
Vi har precis fått en plats. Solstolarna plockades fram direkt.

Vi ville stå så nära havet, på andra sidan den lilla skumpiga strandvägen utanför campingen, som möjligt och valde en plats alldeles innanför ingången.

Camping Moskato drivs av en familj. Vasil heter den engelsktalande mannen som de andra ofta hänvisar till när man har frågor om olika saker. Även om alla inte pratar engelska är de mycket hjälpsamma och försöker lösa det mesta innan de hänvisar till Vasil.

Camping Moskato
Tvätta måste man göra ibland och här var det inga problem att använda tvättmaskinen.

Servicehusen var välstädade och hyfsat moderna. Efter att ha samlat på oss en del tvätt använde vi båda tvättmaskinerna (olika storlek) samtidigt. Det blev rent och fint.

Wifi fungerade bra, åtminstone nära receptionen där vi stod. Det fanns också goda möjligheter att tömma gråvatten och toalett samt att fylla vatten.

Camping Moskato
Utefter gatan finns flera restauranger.

Moskato har en egen restaurang där det, trots att det var i början av oktober, fanns en del gäster både vid och frukosten och på kvällarna. Våra pastarätter smakade alldeles utmärkt.

Inne på området finns en supermarket, som när vi var där bara var öppen några timmar per dag och varorna var på upphällningen eftersom det snart var dags att stänga för säsongen. Under högsäsongen i Albanien är den öppen hela dagarna. Alldeles utanför campingen fanns ytterligare en supermarket med ett större utbud, den hade också begränsade öppettider och ett begränsat sortiment under lågsäsong.

Camping Moskato
Inte långt till havet här heller.

Till det härliga badvattnet hade vi bara runt hundra meter att gå från vår plats på campingen.

Längre bort utefter strandvägen ligger bland annat camping Kranea. Den är av en helt annan sort med markerade, men till synes ganska små, platser och med en hel del växtlighet vid platserna. Dessutom känns det mesta lite modernare än på Moskato. Det är en tajt, kompakt camping, lika nära havet som Moskato. Men vi väljer förmodligen den lite ruffigare, enklare Moskato även nästa gång.

Kostnad per Moskato-natt var för övrigt 15 euro (cirka 170 kronor) inklusive el.

Camping Moskato
Campingens strand

Utefter Livadi Beach finns även hotell och flera restauranger, på somrarna är det fullt av folk där.

Camping Kranea Camping Moskato
Camping Kranea, längre bort på Livadi Beach, har en annan karaktär.

Det finns olika sätt för den som vill ta sig in till närliggande Himara. Bil-/cykelvägen är fyra kilometer, promenerar man istället utefter stranden och på den stundtals lite svårforcerade stigen är det lite kortare.

Vi valde att promenera till Himara och ta en taxi tillbaka.

Stefan oktober 2022

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *