Husbil,  Sverige

Vandring på Marstrand

Vi vandrade Marstrand runt vid ett blankt hav

Vi hade bestämt oss för att gå runt Marstrandsön.

Vi var inställda på en promenad i hård vind, som det ofta är när man går utefter öppet hav.

Men så blev inte alls. Havet bjöd istället på en i det närmaste helt blank yta och vi fick en härlig vårpromenad på klipporna.

Anledningen till vår resa till Marstrand var ett spa-besök på Marstrands Havshotell. Men planen innehöll också en vandring runt Marstrandsön och en vandring på Koön.

Vandring Marstrand Sverige
Det är inte ofta det är så här lugnt på havet utanför Marstrand.

Vill man uppleva Marstrand är det ypperligt att vandra på de fina lederna på ön. Det är cirka fem kilometer att vandra runt ön utmed havet. När man gör så kommer man in på olika leder, markerade med blått, rött och vitt. Man kan också vika av på olika ställen och följa en färg och på så sätt gå kortare sträckor.

Vandring Marstrand Sverige
Lederna runt och över Marstrand är väl markerade.

Vi valde att gå den långa vägen runt hela ön. På många ställen längs leden ser man Carlstens fästning uppe på höjden.
Vi startade på morgonen från Mjölkevikens ställplats där vi parkerat husbilen. En ryggsäck med sittunderlag, kaffetermos och smörgåsar hade vi med oss och en förhoppning om en härlig dag på de bohuslänska klipporna.

Vandring Marstrand Sverige
Bohusläns klippor.

Vi promenerade cirka en kilometer till färjan som skulle ta oss över till Marstrand och njöt av en dag utan blåst och regn.

Vandring Marstrand Sverige
Utefter utsidan av Marstrand finns några trapport med höga ojämna steg.

När vi klivit i land på Marstrandsön tog vi åt höger och gick utmed Hamngatan till Bergs konditori. Där köpte vi med oss wienerbröd för vi tänkte oss två fikapauser utmed leden.

Vi fortsatte förbi Socitetshuset eller ”såsen” som det kallas och vidare förbi Marstrands kurhotell in i naturreservatet. Att gå utmed havet här en dag utan blåst, fick oss att diskutera gångerna vi kommit in här med vår båt från norr eller söder.

Vandring Marstrand Sverige
Vandringen bjuder både kuperad och lite enklare bergsterräng.

Jag tror knappt vi gått här utan att det gungat rejält på Marstrandsfjorden. Det är ett riktigt blåshål utanför ön, ofta med perfekta seglingsvindar. Och seglingar finns här många. Marstrand är ju Västkustens, för att inte säga hela Sveriges, seglingsmecka.

Vandring Marstrand Sverige
Lyktans fyr finns på Koön på andra sidan. Här öppnar sig havet ut mot Marstrandsfjorden. I bakgrunden Rönnäng på Tjörn.

Men nu, denna lördagsförmiddag, låg havet lugnt och stilla vid Lyktans fyr som på Koön markerar inloppet till Marstrand norrifrån.

Vandring Marstrand Sverige
Det finns många skyltar och kartor, det är lätt att finna den väg man tänker gå.

Vi hade ju från början bestämt oss för att gå hela slingan runt ön, därför valde vi att lämna den asfalterade gången och istället svänga av mot Nålsögat. Det är verkligen ett ”nålsöga”. En riktigt smal passage att ta sig igenom.

Vandring Marstrand Sverige
Det är inte så svårt att förstå varför det heter Nålsögat.

Vi gick vidare upp över de mjukt rundade klipporna, som vi som bor på västkusten tycker är så vackra. Vi gick och njöt, stannade och tittade ut över havet och bestämde oss för vår första fikapaus.

Det blev till att plocka fram de färska wienerbörden vi hade fått med oss i en papperspåse från Bergs konditori. Dom var riktigt goda, kan vi meddela.

Vandring Marstrand Sverige
Dagens första fika.

Tillsammans med kaffet vi hade med oss fick vi ett riktigt gott förmiddagsfika på en bänk på Marstrandsön.

Vandring Marstrand Sverige
Skallens fyr och Pater Noster i bakgrunden till höger.

Vi fortsatte med siktet på Skallens fyr som vi såg en bit bort. Det mesta går man på berg men på några ställen fick vi försöka ta oss runt på stenar och grästuvor för att slippa lera på kängorna.

Vandring Marstrand Sverige
Många nyanser av både grått och grönt.

Regnet hade öst ner en del dagarna innan, så vi var inte förvånade.

Vandring Marstrand Sverige
På Minnenas bänk kan man sitta och se ut över havet och Lyktans fyr på Koön.

På flera ställen finns det bänkar utplacerade så det finns många ställen att vila på eller bara sitta och njuta av utsikten. Hade det varit badväder hade det varit perfekt att ta sig ett dopp vid Skräddaren strax innan fyren, men vi promenerade vidare.

Vandring Marstrand Sverige
Det finns många vackra klippformationer på utsidan av Marstrand.

Då och då bröt solen igenom den annars så grå himlen och de bohuslänska klipporna blev så där härligt orange i färgen.

Ungefär vid Skallens fyr slutade den vita markeringen som går längs med havet och övergick i röd markering, också den går längs med havet.

Vandring Marstrand Sverige
Skallens fyr, längst ut på Marstrands nordvästra udde. I bakgrunden syns Pater Noster.

Vi tittade längre ut mot fyren Pater Noster dit vi gärna vill åka, men aldrig har varit. Nu blev det lite mer uppåt igen. Några små broar underlättade vandringen och vi slapp våta skor.

Vandring Marstrand Sverige
Ett par valde att sitta på högsta punkten för sin fikastund.

Jag njuter verkligen av att gå på de karga klipporna. När triften blommar här i maj-juni är det magiskt vackert. Vi mötte en del människor men eftersom vi inte var här under högsäsong kunde vi gå långa perioder utan att se andra människor.

Vandring Marstrand Sverige
Dagens andra kaffe med utsikt över havet.

Efter ytterligare en bit vandring möts man av den blå leden som nu blir blåröd. Nu hade det blivit tid för nästa fikapaus. En bra klippa letades upp och vi satt och såg på de få båtarna som var ute och körde en bit bort.

Vandring Marstrand Sverige
Damerna får bada i fred ute på udden.

När vi fikat färdigt gick vi på leden förbi damernas nakenbad.

Vandring Marstrand Sverige
En plats för herrar i avskildhet.

Strax därefter passerade vi även herrarnas nakenbad.

Vi svängde av mot Howards end, som har fått sitt namn efter konstnären Howard Brookes, som 1969 lämnade Liverpool för Marstrand. Han har ett galleri på ön och har även designat den gamla färjan mellan Koön och Marstrand, Lasse-Maja.

Vandring Marstrand Sverige
Howards end med bro, men tidigt på säsongen utan näckrosor i dammen.

Howards end är en liten damm en bit upp i bergen med en träbro över. Där ska näckrosorna blomma när det är tid för det. Det var det inte vid vårt besök.

Vi vände om och gick ut för att fortsätta på leden igen. Förbi badet vid Stegelviken och vidare förbi barnbadet.

Nu var vi nästan framme vid Södra strandverket. Hade vi haft ork och tid hade vi nog gått in på utställningen Vårsalongen där flera konstnärer ställde ut just då men det hanns inte med denna gången. Men utställningarna avlöser varandra hela året, riktigt trevligt.

Nu hade vi inte långt kvar att gå innan vi nådde färjan igen.

Vandring Marstrand Sverige
Färjan mellan Koön och Marstrand.

Härligt trötta och väldigt nöjda efter en otroligt vacker och härlig vandring steg vi på färjan mot Koön igen.

Anette 12 april 2024

4 Comments

 • Margaretha Lillvik

  Trevlig promenad på Marstrand. Vi har besökt ön flera ggr då vi hade bekanta som bodde där, men nu är det många år sedan sist. Vi har inte gått hela den vägen som ni gick, men bitar av den. Numera så blir det inte så många strapatser över stock och sten, då benen inte vill detsamma som hjärnan. Så roligt att se de fina bilderna och drömma sig tillbaka. Bohuslän har ju så många fina platser att utforska.

  • Stefan Nilsson

   Marstrand är verkligen en fin ö. Och man behöver ju inte vandra runt i bergen. Det är ju mysigt att bara vara på nåt cafe eller bara sitta på bryggan och se på folk. Det där med att se på folk är något vi gillar då en kopp kaffe och lite kikande räcker gott. Och man får vara nöjd så länge kroppen inte har allt för många ”ålderstillägg”. Men det är som det är och det är bara att hänga på.

 • bmlarsreseblogg

  Det här fina inlägget från vandringen runt Marstrand gav många igenkännanden. De här havsnära vandringarna är så vackra. Idag har vi nästan blåst bort vid Stångehuvud, men ändå så vackert!

  • Stefan Nilsson

   Ja, vi älskar det karga havsnära. Vi blir alltid lyckliga av att uppleva sån miljö. Det blev ju ingen vandring på Koön då men jag kan riktigt tänka mig hur vackert det är nu med. Vår fd svägerska som bor på Koön berättade om några ställen med massor av blåsippor och vi hade verkligen velat se det, men vädret satte stopp. Det är vackert oavsett så vi får ta en annan led där nästa gång.
   Naturen är fantastisk!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *