Sverige,  Husbil

Lysekil

Mästerverket utmed havet gör Lysekil ännu bättre

Att Lysekil är en fin och populär semesterort är sen gammalt.

Med den nu färdigbyggda Västerhavspromenaden har staden fått ytterligare en dimension att njuta av.

En promenad på och vid en dryg kilometers finsnickeri är en upplevelse att ta med sig.

Lysekil Bohuslän Sverige
Solstolarna ser mjuka ut, trots att de är av trä. Här sitter Anette dessutom bakom de genomskinliga vindskydden.

Vi förundras ständigt av fantastiska byggnadsverk. När vi var i Italien i höstas såg vi det ena häftiga byggnadsverket efter det andra. Oftast är det ju gamla byggnader man tittar på och frågar sig själv hur i all sin dar det byggdes, då för länge sen.

Men självklart tittar vi på både nytt och gammalt.

Lysekil Bohuslän Sverige
Det blåser ofta på utsidan Lysekil.

Nu har vi sett ett byggnadsverk som vi verkligen förundras över. Vi har varit här förut och vandrat på Västerhavspromenaden i Lysekil, men vi var nyfikna på att gå här igen eftersom vi visste att allt skulle vara färdigt och invigt nu.

Lysekil Bohuslän Sverige
Småbåtshamnen i Valbodalen.

Den är byggd från Långeviks småbåtshamn till promenaden i Norra hamnen. Har ni inte gått denna led så är det verkligen ett mästerverk att besöka.

Lysekil Bohuslän Sverige
Ställplatsen i Valbodalen ligger väldigt fint.

Vi har varit flera gånger i Lysekil med vår husbil. Ibland har vi ställt oss på ställplatsen i hamnen och ibland i Valbodalen. Just där börjar eller slutar, om man hellre vill det, Västerhavspromenaden.

Lysekil Bohuslän Sverige
Här började den sista etappen, den som invigdes i maj 2023.

Lite längre bort utefter havet börjar det nu avslutade byggnadsverket. Den nu helt färdiga promenaden är byggd i tre etapper under drygt tre år, från mars 2020 till maj 2023.

Detta fantastiska mästerverk är byggt av entusiaster i föreningen Lysekils vänner. Det är en gammal anrik förening som startade 1885 och höll på till 1950. Sen blev det ett antal år, ända fram till 1999, som föreningen låg i malpåse innan den drogs i gång igen.

Lysekil Bohuslän Sverige
Många sorters bänkar finns där när man närmar sig bebyggelsen.

På deras hemsida kan man läsa: ”Lysekils Vänner är föreningen som arbetar för allmänhetens intresse och trevnad, samt hjälper Lysekil att bli en av västkustens mest populära semesterorter.”

Lysekil Bohuslän Sverige
En sådan vacker träeka!

Vi började med att gå förbi småbåtshamnen med en massa sjöbodar i Valbodalen. Där stod två äldre män och diskuterade en nybyggd uteplats utanför en av sjöbodarna. Att lyssna på Lysekilsmålet, som dessa män pratade, gjorde att det inte var nån tvekan om vart vi kommit. Såå härligt att lyssna på.

Lysekil Bohuslän Sverige
Alla djur vid Västerpromenaden kommer inte från havet.

Vi fortsatte utmed bryggorna och sjöbodarna och njöt av vår promenad. Vi passerade det kommunala reningsverket Långeviksverket som ligger delvis insprängt i berget. Där stod ett helt gäng gubbar i neonfärgade gula västar och blossade, tydligen hade de sin rökruta utanför grinden.

Lysekil Bohuslän Sverige
Den vindlande gången som avslutade etapp två, på andra sidan badplatsen börjar den sista etappen.

Vi fortsatte uppför den lilla backen tills vi kom på själva ”bryggpromenaden” som är så fantastisk.

Lysekil Bohuslän Sverige
Det finns så mycket att fascineras av utmed havet.

Hela promenaden är tillgänglighetsanpassad. Oavsett om du sitter i rullstol, går med rullator eller är ute och kör barnvagn ska du kunna ta dig fram här. Och vi mötte flera personer med barnvagn när vi gick.

Lysekil Bohuslän Sverige
Det finns många möbler, anpassade efter berget.

Den del av bryggpromenaden som Lysekils vänner har byggt är 1100 meter lång. Vi sa gång på gång till varandra, liksom vi har gjort när vi förut varit här, att detta är ett mästerverk.

Bryggpromenaden går längs med berget och de utsågade brädorna följer berget exakt.

Lysekil Bohuslän Sverige
Stenarna sticker upp som sälar. Lysekils vänner har med väldig precision gett dem utrymme.

Ligger det en sten, eller en bergknalle, i vägen är brädorna utsågade exakt efter hur berget ser ut.

Lysekil Bohuslän Sverige
Kraftig konstruktion.

Det är en kraftig konstruktion som håller upp själva gången, på några ställen finns vajrar förankrade i berget för att det ska hålla för tyngd och tryck. Helt fantastiskt gjort.

Lysekil Bohuslän Sverige
Tavlan visar vilka som var med och byggde första etappen.

De män (tror bara det är män) som arbetat med bygget måste älska sitt ideella arbete. Självklart finns det en massa sponsorer i bakgrunden, på den första skylten för bygget som vi passerade finns 95 företagsnamn. Allt material som använts måste ju betalas. Vi läste att det bland annat gått åt 150 000 skruvar. Helt galet men förståeligt.

Längs hela bryggpromenaden finns ställen att stanna och vila på. Bänkar och bord finns på många ställen.

Lysekil Bohuslän Sverige
Det finns så mycket att fascineras av utmed havet.

Solsängar som är så fint gjorda att de ser mjuka ut fast de är byggda av trä. På ett par ställen finns genomskinliga vindskydd så att man kan sitta och njuta i solen även om det blåser ordentligt från Västerhavet.

Lysekil Bohuslän Sverige
Det efterlängtade hopptornet med två avsatser, tre respektive sex meter ner till vattenytan.

Vid det fina hopptornet, en viktig del av den tredje och sista etappen, finns gradänger där man kan sitta som i en biosalong i en trappa och titta ut över havet.

Lysekil Bohuslän Sverige
Vid slutet av den nybyggda delen av Västerhavspromenaden finns två utskurna kärlekssymboler.

Bland de senare skapelserna finns också en bänk med utskurna hjärtan på ryggstödet och en långbänk med lika utskurna mugghållare.

Lysekil Bohuslän Sverige
Träbänkar med mugghållare.

Där finns också en portal att gå under som ett avslut eller en början på den senast byggda promenaden. Ja, det är en fröjd för ögat. Ett riktigt hantverk.

Lysekil Bohuslän Sverige
Efter portalen är det bara en kort bit kvar av den nyaste delen av bryggpromenaden.

Att Lysekils vänner fått både kultur- och byggpris för detta bygge är inte svårt att förstå.

Lysekil Bohuslän Sverige
Badplatsen med solplatser och hopptornet till höger.

Nu har de ett nytt byggprojekt på gång. Att från utsiktsplatsen som Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel fick i bröllopsgåva av Lysekils kommun bygga en ny promenad. Den sträcker sig från Gallebergsudde till Rinkenäs badplats.
Det får bli ännu ett besök i Lysekil när detta är färdigt.

Lysekil Bohuslän Sverige
Träbryggan i Norra hamnen är lite äldre, men väldigt fin ändå.

Den sista biten av promenaden mot Norra hamnen går också på en träkonstruktion, men är lite äldre. Högst upp på räcket finns lampor som lyser när det blir mörkt.

Lysekil Bohuslän Sverige
Utsikt över Norra hamnen.

På bryggan vid Norra hamnen är det också väldigt smakfullt byggt med solsängar utmed bryggan och skulpturen med den fina fisken utskuren i ett granitblock.

Lysekil Bohuslän Sverige
Tätt mellan husen på Gamla strandgatan.

Vi gick förbi restaurangerna vid hamnen och fortsatte på Gamla Strandgatan genom Gamlestan och alla fina gamla trähus i olika färger. Vid fönster och på väggar hängde många växter som bara väntar på att få slå ut.

Lysekil Bohuslän Sverige
När solen och värmen kommer blir det en blomsterexplosion mot den fina träväggen.

På flera hus finns små skyltar som berättar just den byggnadens historia. Några har rötter till 1600-talet, på andra står det 1700- eller 1800-talet. Några har brunnit, men byggts upp igen. Allt är så fint bevarat.

Lysekil Bohuslän Sverige
Stadsparken i centrum där blommorna nu är i full gång.

Vi tog oss vidare upp mot Kungstorget i centrum där vi stannade för en fika. En vardagsförmiddag i slutet av april var det väldigt lugnt där. Vi såg knappt en människa på torget.

Lysekil Bohuslän Sverige
Lysekils kyrka syns över hela stan och långt ut till havs.

Vi funderade på om vi skulle gå upp till Lysekils kyrka och kanske vidare till Lysekils utsiktstorn där man kan se Smögen och norrut i Bohuslän.

Lysekil Bohuslän Sverige
Fin utsikt, med Skaftölandet längst bort, från Lysekils utsiktstorn.

Men vi avstod den här gången, det var inte så länge sedan vi var där förra gången.
Vi gick utefter Lysekils hamn, såg ställplatsen där vi har stått tidigare och såg tvärsöver Gullmarn mot Fiskebäckskil och funderade på om det skulle bli nästa stopp på resan.

Lysekil Bohuslän Sverige
En vacker tvärgränd till Gamla strandgatan.

Efter lite inköp gick vi tillbaka till Valbodalen där husbilen stod.

Anette 30 april 202

4 Comments

 • Ingmarie Olsson

  Vilket trevligt ’Reportage’ med fina foton om Lysekil och den helt fantastiska promenaden från Valbodalen till N H i Lysekil.
  Hälsningar från husbilsgrannarna i Valbodalen MC Louis från Vara

  • Stefan Nilsson

   Tack! Vad roligt att ni gillade inlägget. Vi gillar ju Lysekil och den fina promenaden själva och hoppas att det syns i inlägget. Lysekils vänner ska ha all cred för det vackra arbetet.
   Ha det gott
   Anette och Stefan

 • bmlarsreseblogg

  Vi har suttit en lång stund och tittat på era bilder från det här otroliga byggnadsverket, vilka finsnickare! Nu inser vi att vi måste åka tillbaka och gå hela promenaden. Vi såg ju ut som ”Barnen från Frostmofjället” när vi gick en bit innan vi vände, så kallt och blåsigt! Det är ju bara det här med att få dagarna att räcka till…. Först ska vi vara hos ett par av barnbarnen medan föräldrarna njuter på spa och på söndag styr vi österut till husbilsträff på Öland.
  Ha det fint!

  • Stefan Nilsson

   Ja, det är otroligt fint att gå där. Verkligen ett konstverk. Så dit måste ni, men promenaden ligger kvar så ta det lugnt😅. Just nu är vi i Fiskebäckskil och njuter av det vackra fiskesamhället i kuling🤪. Solen skiner och blåsten viner… Får se om vi orkar ta en cykeltur i morgon. Men man njuter ju så av lite värme och sol så blåser det för mycket sätter vi oss i lä här😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *