Polen,  Husbil

Malbork

Inne i världens största borg hänger ett porträtt på Karl XII

Den är världens största borg, räknat efter byggyta.

Och borgen I Malbork sticker både ut och upp, den röda färgen syns på långt håll när man närmar sig.

Efter ett par timmars besök förstår vi varför den är ett världsarv.

Att åka till Malbork var inget vi satt hemma och planerade.

På listan över vad vi säkert skulle besöka fanns städerna Sopot, Gdansk, Krakow och Warszawa. Vi ville också besöka Auschwitz-Birkenau, saltgruvan i Krakow, och andra världskrigsmuseet i Gdansk.

Malbork fanns med på den andra listan, de platser som vi kunde besöka om det passade.

Malbork Polen
Utanför murarna finns det både möjlighet att fika och köpa souvenirer.

Vi hade sett bilder på den stora borgen i Malbork. Den verkade enorm och såg riktigt häftig ut. När vi var i Gdansk och skulle till Warszawa bestämde vi oss för att åka dit, det var bara en liten omväg.

Ibland ser bilderna bättre ut än verkligheten, men när det gällde Malbork var det nog tvärt om.

Malbork Polen
Den ståtliga Mariakyrkan sticker upp.

Vi såg den röda byggnaden på väldigt långt håll, där den låg så fint på sin kulle. Vi ville självklart kunna parkera så nära som möjligt, men det var inga problem alls.

Malbork Polen
Vi ställde oss på parkeringen närmast borgen – på andra sidan finns en ställplats.

Det stod parkeringsvakter och vinkade in oss på flera olika platser. Men vi valde parkeringen som låg närmast borgen. Den passade bra för oss som kom norrifrån.

Malbork Polen
Borgen ligger vid floden Nogat.

Det var verkligen en imponerande byggnad. Både stor och väldigt vacker. En riktig sagoborg. Vi kunde verkligen känna historiens vingslag när vi korsade bron över floden Nogat och gick upp mot borgen.

Malbork Polen
Den vackra borggården.

Vi hade läst att slottet är Europas största tegelbyggnad. När vi gick in på slottsområdet förstod vi att det kan vara så. För de tre huvuddelarna förborgen, mellanborgen och högborgen bildar en enhet som täcker en stor yta.

Malbork Polen
Högt i tak på många ställen i borgen.

Själva slottsmuseet i Malbork är en av Polens viktigaste turistattraktioner och också ett av de största slottsmuseerna i världen. Och dess historiska betydelse är så stor att den finns med på Unescos världsarvslista sedan 1997.

När vi hade passerat souvenirstånden och några enkla matställen och kommit in på området var vi lite fundersamma över att det inte fanns några skyltar som visade var man kunde köpa inträdesbiljetter.

Malbork Polen
Man behöver inte gå in för att uppleva Malborks storhet.

Det gick att kika på murarna från utsidan. Och vi såg hur människor kom med biljetter och blev insläppta efter att QR-koden på biljetten scannats, men för att hitta ett försäljningsställe fick vi fråga oss fram.

Det visade sig att vi hade kommit till borgområdet från ”fel” håll. Biljettkontoret låg vid huvudentrén, på andra sidan borgen. Mot staden till.

Malbork Polen
Det fanns även andra stenar, inte bara tegelstenar, som bildade mönster.

Vi köpte våra biljetter och fick samtidigt var sin audioguide för att på egen hand gå runt och få historien om borgen.

Vi fick frågan vilket språk vi föredrog. Det fanns en mängd olika alternativ, men inte svenska. Det fick bli engelska. För den som ville ha en enklare variant av engelska fanns även det.

Malbork Polen
På väg ut från en av de övre salarna.

Under den tid vi var i Polen använde vi oss av audioguider på många ställen. På vissa ställen har det funnits riktiga guider, men vi tycker båda att det funkar ypperligt att använda en audioguide. Man går omkring själv och följer en rutt, men vill man gå in i ett annat rum först känner audioguiden av det och man får rätt information för det rum man befinner sig i.

Ibland har vi stannat till och pratat om någon information vi fått och kunnat ta den tid på oss som vi behövt. Även detta besöket hade riktigt bra information i audioguiden. Vi såg nån enstaka grupp med levande guide, men de flesta gick runt med sin audioguide i hörlurarna.

Malbork Polen
Naturligtvis finns där även en del statyer.

Alldeles utanför biljettkontoret fanns en etta vid en skylt. Det var där vi skulle börja studera denna borg  som det finns olika uppgifter om när den började byggas och hur lång tid det tog att göra den klar.

Den byggdes av tyska orden, som grundades av korsfarare i slutet av 1100-talet. När deras högkvarter förlades till staden Malbork beslutade de att bygga den jättelika borgen.

Malbork Polen
Så här kunde en toalett se ut på slottet på medeltiden.

1274 anges på flera ställen som startdatumet för bygget. Men om det sedan tog 132 år eller 230 eller något däremellan för att det skulle bli klart är osäkert.

Malbork Polen
Borgen var helt sönderbombad efter andra världskriget.

På väg mot entrén in till borggården passerade vi en stor svartvit bild. Den föreställde hur borgen i Malbork såg ut efter andra världskriget, då den till stora delar blev förstörd.

Malbork Polen
På den svartvita bilden ser man hur denna del av borgen såg ut vid andra världskrigets slut. Sen byggdes den upp igen.

Bilden stod på ett sådant sätt att man kunde se borgen från samma vinkel, bara man tittade runt tavlan där den satt.

Att det tog minst 130 år (det finns många olika uppgifter, några hävdar över 200 år) att bygga klart denna otroliga borg, som uppges ha börjat byggas 1274, är det inte svårt att förstå. Svårare är det att fatta att den efter de svåra skadorna under andra världskriget kunde byggas upp på samma sätt igen. Men det tog flera decennier.

Malbork Polen
Eftersom det är en borg handlar en del om gamla strider.

Och det är faktiskt något vi förundrats över under vår resa i Polen. Vi har sett bilder på helt sönderbombade städer som byggts upp igen så likt som möjligt. Otroligt imponerande.

För att komma in på själva borggården, och för att få se alla fina delar, fick vi visa våra biljetter för en vakt.

Malbork Polen
Borgens inre skyddades av flera galler och portar.

Vi gick över bron och kom in på borggården och började direkt vrida på huvudet och ta bilder med mobilerna i det minst sagt intressanta området.

Vi följde vår audioguide och gick in i det ena rummet efter det andra. Fick hela tiden information utifrån vilket rum vi var i.

Vi besökte den stora salen i slottet och gick in i kapellet och såg alla målningar från 1300-talet.

Malbork Polen
Den stora fina Mariakyrkan i Malbork.

Häftig var den väldiga Mariakyrkan.

Vi gick i trånga trappor och passerade flera statyer och byster. På några ställen stötte vi på en väldigt tydlig svenskkoppling.

För under den svenska stormaktstiden på 1600-talet erövrades borgen tre gånger av svenskar:

Malbork Polen
Visst är det Karl XII till höger. Svenskarna har en del i borgens historia. Tre gånger erövrades den av svenskar.

1626, 1656 och 1702. Under de fyra år, 1656–1660, som den var i svensk ”ägo” utförde de svenska styrkorna även en del befästningsarbeten. Och visst fanns där bland alla kungaporträtt även en bild på Karl XII, den siste kungen under den svenska stormaktstiden.

Vi gick runt inne i borgen och på borgsområdet i ungefär två timmar. Det var intressant att få höra historien om borgen och se de vackra byggnaderna. Vi förstår att det är en populär turistattraktion.

Anette 2 juli 2024

2 Comments

  • bmlarsreseblogg

    Vilket bygge! Återigen ett ställe vi aldrig hört talas om men som definitivt ska sättas upp på den där långa önskelistan. Vi brukar förundras över hur de kunde bygga dessa otroliga byggnationer för så länge sedan, något vi inte ens kan idag med alla de hjälpmedel vi har till vårt förfogande.

    • Stefan Nilsson

      Det var verkligen en fantastisk byggnad. Och sen när man såg bilder på hur svårt skadad borgen var vid andra världskrigets slut så fattar man inte att den blev uppbyggd igen. Riktigt imponerande. Det svåra är ju när man är ute på resa att veta vad man ska prioritera 😅. Vi är glada att vi prioriterade borgen😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *