Husbil,  Husbilstips

20 favoritprylar

20 favoritprylar som gör vår husbil bättre

En del saker har vi köpt och satt fast för att göra vår husbil som vi vill ha den.

Andra prylar plockar vi fram när de behövs, men de är också viktiga.

Här berättar vi om en del av de saker som gör husbilslivet både enklare och bättre.

Vi har redan skrivit i ett annat inlägg här på bloggen hur vi förändrat vår husbil med saker som på det ena eller andra sättet sitter fast.

Men vi har även köpt på oss en del ”bra-att-ha-saker”. Sånt som underlättar på något sätt. Då tänker vi inte på självklara saker som campingstolar, bord, brandvarnare och vattenkanna utan sådant som inte är ett måste men som gör livet med och i husbilen enklare.

Här har vi listat 20 favoritprylar som vi har köpt till. Vi börjar med saker vi använder på utsidan.

Ett litet bord

Norge Sjusjöen
Det lilla bordet funkar överallt.

Som före detta husvagnsägare hade vi bord och stolar kvar att ta med i husbilen. Men vi har köpt till ett litet extrabord från Biltema. Det använder vi mycket när vi bara stannar till någon natt eller på något ställe där det är tillåtet. Vårt stora bord sitter fastspänt i garaget när vi kör, men det här lilla sitter bara inkilat mellan stolarna och är enkelt att ta fram.

Grill

Lösa prylar Husbilen Husbilstips Favoritprylar
Cadacgrillen är väldigt enkel att använda. Man kan använda med den släta plåten eller ett galler när det ska grillas.

Vi köpte en grill direkt efter att vi köpt husbilen. Den vi haft i husvagnen i många år slängde vi när vi sålde husvagnen och köpte en ungefär likadan till husbilen. Men vi kände snabbt att den inte passade vårt sätt att resa. I och med att vi packar och förankrar våra prylar i garaget skulle vi på något sätt ställa grillen bra. Men den blev väldigt bökig att ta fram. Eftersom vi inte har något utvändigt gasoluttag fick vi alltid ta fram en gasolflaska också. Vi insåg att vi inte grillade lika mycket längre.

På sociala medier hade vi då sett den lilla smidiga, hopfällbara Cadac-grillen med en liten gasoltub som man skruvar på och av när man använder grillen. Vi bytte vår större grill mot den mindre. Den passar oss mycket bättre och vi grillar mycket mer numera.

Thermacell

Lösa prylar Husbilen Husbilstips Favoritprylar
Thermacell mot myggor.

För att kunna sitta ute kvällstid på sommaren utan att bli helt uppätna har vi köpt både en Thermacell lanterna, som verkligen blir en perfekt lampa, och en vanlig Thermacell som vi vid behov lägger under bordet. För mig som är överkänslig för myggbett och som brukar få stora bulor av myggornas bett är det ett måste. De används flitigt på kvällarna. Myggorna lämnar ”vårt område” och vi får helt klart en lugnare tillvaro utanför bilen. Glöm inte att ladda rejält med refill.

Torkställning och tvättlina

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Torkställningen.

Vi brukar ju vara ute med husbilen så pass länge att vi behöver tvätta. I höstas var vi på resa i åtta veckor. Det kan vara smidigt att ha med sig en tvättlina att spänna upp mellan några träd. Men ibland finns inga träd där man är. Vi köpte en helt vanlig torkställning att ställa på marken. Den tar nästan ingen plats och är smidig att ställa upp. Till vår husvagn hade vi en liten torkvinda som också funkade bra men nu kör vi med en torkställning och en liten torksnurra som vi hänger bak på cykelstället eller i markisen.

Anslutningskabel med extra 230-voltsuttag

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
230-voltsuttag på kontakten som ansluter husbilen till elnätet.

Vi har inget 230-voltseluttag på utsidan av bilen. Det har vi löst med en kabel med ett 230-voltsuttag på den adapter/CEE-kontakt som man sticker in i bilens elingång. Där kan vi koppla på en vanlig, jordad utomhussladd så att vi exempelvis kan köra airfryer eller ladda datorn när vi sitter och jobbar eller tittar på film på datorn på utsidan.

Dunk till spillvattnet

Vintercamping Gråvattendunk
Gråvattendunken.

Eftersom vi numera bor i lägenhet och inte har husbilen alldeles där vi bor har vi köpt en spillvattendunk med hjul på. Den använder ifall vi inte haft möjlighet att tömma det sista gråvattnet. Vi vill inte ha det kvar i bilen och vill inte tömma ut det på backen. Vi tömmer de sista litrarna gråvatten i den och tar med det hem.

Vattenslang

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Gummislang med Gardena snabbkopplingar i ändarna.

Det är alltid bra att ha en vattenslang med sig för att fylla på vatten. Den vi hade var 40 meter lång och vi insåg efter ett tag att det skulle underlätta med en kortare. Vi klippte av den långa och satte en snabbkoppling i varje ända så att vi med hjälp av en skarvkoppling kan förlänga vid behov. I efterhand har vi sett andra smidiga slangar men vi tycker att det nu funkar bra.

Gardenakopplingar och vattennyckel

Lösa prylar Husbilen Husbilstips Favoritprylar
Gardenaprylar att ha med i husbilen. Plus den lilla viktiga universalnyckeln till höger.

Vi har köpt olika sorters Gardenakopplingar, däribland sådana som man behöver för att ansluta slangen till en fast kran. Av egen erfarenhet vet vi att de ibland saknas på plats. Vi har köpt några i olika dimensioner.

Vi upptäckte också hur bökigt det var om nyckeln till att vrida om kranen till vattnet inte fanns på plats. Därför köpte vi en universalnyckel som passar de flesta vattenutkastarna.

Tält

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Vårt upplåsbara husbilstält på Bornholm.

Som före detta husvagnsägare kände vi ganska omgående att vi saknade ett tält att sätta upp när vi stannat på en camping.

När vi åker söderut känner vi inte behovet. Där är det varmt och gott den under årstiden vi brukar åka dit. Men på vår och sommar här i Sverige, när det är lite kallare och eventuellt regnigt och grått och vi stannar några dagar på en camping, sätter vi gärna upp tältet för att få ett ”extrarum”. Vi trodde vi skulle använda det oftare, att vi skulle stanna på campingar mer än vi gör, men när vi stannar några dagar på en camping använder vi det gärna. Vi har ett lufttält, det vill säga att det inte finns någon ställning. Vi blåser upp stolpar och ”överliggare”.

Masatäcke

Vintercamping Sjusjöen Norge
Masatäcket täcker dörrarna och framrutan och tar bort kallraset på insidan.

Vi insåg ju efter en vinter med bilen inställd att vi längtade ihjäl oss efter att komma ut med vårt hus på hjul. Vi köpte vinterdäck (dubbar eftersom vi skulle till Norge och åka skidor) och så köpte vi ett Masatäcke  från Finland. Det täcker både framrutan och dörrarna och är smidigt att sätta på. Det är verkligen en enorm skillnad med det täcket. Framrutorna är ett riktigt köldhål och det är svårt att föreställa sig skillnaden som blir när Masatäcket tar bort kallraset. Vi är verkligen sååå nöjda med det köpet.

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
En snöskyffel är också bra att ha på vintern.

Många undrar vad vi gör med det när det är vått och vi ska köra iväg. Vi lägger det i duschen i husbilen, den är ju tom när vi kör iväg. När det har torkat lägger vi in det i påsen.

Snökedjor

Lösa prylar Husbilen Husbilstips Favoritprylar
Snökedjorna förvaras i en liten plastväska.

Ska man åka skidor eller bara åka dit där det är risk för snö och halka är det bäst att ha snökedjor med sig, tycker vi. När vi var i norska Sjusjöen förra året behövde vi inte sätta på dem, vägarna var tillräckligt plogade och när det snöade som mest stod vi still.

Skallkroken Halland Sverige
Snökedjorna användes för första gången.

Däremot behövde vi använda dem när vi skulle åka från Skallkrokens ställplats i januari i år.

Och här här är prylar vi använder inne i husbilen.

Rattkrycka

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Rattkryckan.

Vi läste om förtvivlade husbilsägare som fått sina husbilar stulna. Så vi köpte en rattkrycka godkänd av stöldskyddsföreningen och försäkringsbolagen. Vi tänker att det på så sätt försvårar för den som tänker köra iväg med vår husbil. Vi drar aldrig för gardinen vid förarsidan när vi går ifrån bilen så att kryckan syns. Man kan ju alltid hoppas att det stoppar någon klåfingrig person.

Låsskiva

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Så spärrar låsskivan dörrhandtaget i bodelen.

Vi beställde den från Tyskland, efter att ha sett tips på tyska sidor. Det är en låsskiva att sätta på insidan av bodelsdörren. Den försvårar för den som försöker bryta sig in.

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Låsskivan att sätta på insidan bodelsdörren.

Den använder vi när vi går ifrån bilen och när vi ligger och sover på natten.

Uppladdningsbar lampa

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Den uppladdningsbara lampan lyser upp vid middagen utanför husbilen.

Vi köpte lampan på Kjell&Company och använde den flitigt både ute inne. Väldigt smidig eftersom den laddas i ett USB-uttag. De fasta lampor som finns i husbilen är antingen för starka eller för svaga för oss. Taklampan har ett alldeles för vitt ljus och de andra lamporna har mer mysbelysning och funkar inte för mig när jag virkar eller stickar. Den laddningsbara lampan var perfekt men sina två olika lägen för ljusstyrka. Men så gick den sönder och vi får vänta på en ny.

12-voltsladdare och stickkontakter med USB-uttag

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Adapter med tre USB-uttag för 230-voltskontakten.

Vi har ingen konverter, står vi inte på el är det bara 12 volt som gäller. Men vi tycker att vi klarar oss ganska bra med vår solcell under den ljusa årstiden. Vi har fyra 12-voltsuttag och tre 230 volts eluttag bodelen.

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
12-voltsadapter med dubbla USB-uttag.

Vi har många olika prylar att ladda. Det är bland annat klockor, telefoner, iPads, datorer och kamerabatteri. Vi har köpt flera 12-volts kontakter med två USB-uttag i varje.
Datorn var ett problem. Stefan fick leta lite för att hitta en 12-voltsladdare som funkade att ladda datorn med. Nu har vi en speciell laddare till den. Även till kamerabatteriet har vi en specialladdare.

När vi står på el kör vi allt på 230 volt. Vi har köpt två 230 volts adaptrar med tre USB-uttag i varje. Det underlättar att ha sådant som laddas på samma ställe. Helt klart, vi har många laddkablar liggande….

Brandfilt och sjukvårdskit

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Brandfilten.

Ur säkerhetssynpunkt vill vi, utöver de båda brandsläckarna, också ha en brandfilt. Den sitter alltid i ett fack i passagerarsidans dörr så vi vet var den finns.

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Den tyska förbandslådan.

Där finns även vår tyska sjukvårdslåda som uppfyller vad som krävs om man åker genom Tyskland.

Router

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Routern.

Vi behöver använda internet utomlands. Vi skriver ju en del för bloggen och Stefan skriver fortfarande lite hockey och behöver se på en del matcher. Vi funderade lite på hur vi skulle lösa det. Det finns ju en del olika alternativ. Vi har ett familjeabonnemang hos Telenor. På det har vi var sin mobil och routern.

Abonnemanget ger 100 gigabytes som vi kan använda utomlands. Vi kan också köpa ett telefonkort på plats dit vi åker. Hemma i Sverige är det obegränsat.  Det har funkat bra hittills.

Omniaugn

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Omniaugnen går att använda till väldigt mycket. Med eller utan de specialformade silikoninläggen.

I några av de husvagnar vi har haft har det suttit en gasolugn. Nu i husbilen finns det ingen plats för någon ugn tycker vi. Men så finns ju lösningen med den fantastiska Omnia-ugnen, som man ställer på någon av gasol”plattorna”. Jag kommer ihåg att mamma bakade sockerkaka i en Omnia när vi var ute med husvagn när jag var barn. Tror aldrig det gjordes något annat än sockerkaka.

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Omniaugnens olika delar.

Men Omnian kan verkligen användas till mycket. Vi bakar, gör gratänger, Janssons frestelse, värmer bröd med mera i vår Omnia. Den är verkligen en lycka.

Reflektormatta

Lösa prylar Husbilen Husbilstips
Reflektormattan på golvet.

När vi hade varit ute några gånger vintertid kände vi att golvet i förarhytten var ett riktigt köldhål. Jag köpte en stor reflektormatta, egentligen avsedd för att ha i ett tält på marken när det är kallt ute. Tror den kostade 150 kronor och vi tänkte att vi skulle testa om det blev nån skillnad med den. Jag gjorde en mall av hur golvet såg ut och klippte till mattan och gjorde den dubbel för det fanns det möjlighet till.

Jag sydde ihop den och vips fick vi den andra prylen som verkligen förändrar när vi vintercampar. Den är så stor att vi lägger den över pedalerna också, det är inte alls krångligt att få dit den.

En extra vattenpump

Vi har en dränkbar vattenpump, som pumpar upp vatten från vår vattentank. När vi hade husvagn hade vi en likadan. Vid ett tillfälle gick den sönder och vi kunde inte få upp vatten tills vi hittade en butik där vi kunde köpa en ny. Sedan dess har vi alltid en i reserv. Det känns tryggt, inte minst när vi är utomlands.

Självklart fyller vi på med vad vi tycker är bra-att-ha-saker allt eftersom. Vissa saker tror vi att vi ska använda och inser efter ett tag att vi inte gör det. Andra saker som vi köper använder vi mycket..

Plats och vikt får ju styra, men numera känner vi oss ganska nöjda.
Vad har ni för favoritprylar i er husbil?

Anette 1 mars 2024

10 Comments

 • Sara Trifunovski

  Åh vad jag blev sugen på att hämta hem vår pärla idag när vi var och tittade till den.
  Och när jag nu läste ert inlägg på ”bra att ha saker”, blev jag ju ännu mera sugen på att hämta hem henne.
  Jag kommer stjäla flera av era tips 😊

 • JoY

  Jag har inte ens tänkt på att det ska finnas en speciell förbandslåda för Tyskland. Har en vanlig svensk första hjälpen och en hel del extra men ingen speciell för Tyskland. Är det ett måste? Och var köper man den ?

  • Stefan Nilsson

   Tyskarna har speciella krav, som kan finnas på andra håll också. Vi har skrivit lite om det i vårt inlägg ”Förberedelse för långresa”. Det handlar om ansiktsmasker som ingår i den här lådan.
   Så här skriver M i sitt avsnitt om Tyskland:
   ”I många länder ska första hjälpen-utrustning finnas i bilen. Kontrollera att innehållet är komplett och håller datummärkning och att minst två ansiktsmasker FFP2 och handskar finns med. ”

 • Av bmlarsreseblogg

  Många bra saker finns det och en hel del av era favoritsaker har vi också, t ex Thermacell, Omniaugn och en massa Gardenakopplingar.
  Sedan skaffade vi en Airfryer som vi tycker har kommit till stor användning. Eftersom vi gärna dricker ”bubbelvatten”har vi en SodaStream, inte nödvändigt och plats tar den, men gott är det…
  En rattkrycka har vi pratat om i flera år men än har det inte blivit någon. Nog är det lätt att det blir många saker men så länge det finns plats och det inga problem blir med vikten så ger det ett mervärde…

  • Stefan Nilsson

   Ja, många saker blir det. Och många saker får man tips om både här o där. Vår airfryer som vi egentligen köpt till husbilen använder vi numera hemma också. Vi har med oss den när vi står på el och i höstas i Italien användes den ofta. Riktigt bra, den gillar vi. Men vår sodastream får vi inte med oss och den använder vi väldigt sällan. Men jag kan tänka att om man dricker bubbelvatten är den perfekt.
   Det är otroligt vad ”bra saker” man kan få med sig. Och alltid hittar man nya saker att ta med😅🤪

 • Lena - gott för själen

  Åh, toppenbra tips! Vi har anammat en del av era andra tips i förra inlägget! 🙂

  Vi har litet bord, thermacell och torkställning. Likaså vattenslang, spade, router och brandfilt. Är på jakt efter grill. Det lutar åt en lite större. Får se om grillar’n kommer att värdesätta det kontra platsen i garaget 😉 Extra dunk till toan och snökedjor har vi pratat om. Men vi har hört att kedjor inte är bra när man har alufälgar (vilket vi har). Fälgarna ska visst gå sönder lätt. Har ni plåt eller alu-fälgar?

  En Omnia har vi också. Den verkar ju toppen. I alla fall att värma det mesta. Vi har gjort pizza en gång. Den blev ”medelbra” skulle vi kunna säga om vi är snälla 😉 Eller ja, den gick ju att äta, uppifrån… Man skulle grädda på medevärme, vilket vi tyckte var typ 150 grader på termometern. Det tyckte visst inte pizzan var en bra nivå, hehe. De där två silikonhalvorna är jag nyfiken på. Vad använder man de till?

  Och mera säkerhetsgrejer har vi funderat på också. Så trist att det ska behövas! Morr!

  Reflektormattan var ju ett toppentips! Vi har ju till och med en sån lite mindre i hikinglådan. Skön att kunna lägga ut på marken ibland när man vill sprida ut saker. Ska absolut testa att lägga den på golvet i fram för där är ju verkligen svinkallt!

  Men vattenpumpen förstod jag inte riktigt. I vilken situation är den bra att ha?

  Ha en fortsatt fin helg!

  Kram Lena/Gott för själen & Husbilen Gotte

  • Stefan Nilsson

   Hej!
   Ja, det är ju en del prylar man har med sig, helt klart. Vad gäller fälgar så tror jag vi har plåtfälgar och kedjorna har vi behövt använda denna vinter.
   Omnian behöver man lära sig. I början blev saker antingen för svarta i botten eller så var det inte riktigt färdigt. Jag tycker det tar längre tid rent allmänt än vad man tror när man lagar mat i omnian.
   Dom ”halva” formarna använder jag till exempel om jag gör två saker samtidigt. Potatisgratäng köper jag och tar med ut. Vi är ju bara två numera så då tar jag lagom portioner till 2 pers i ena halvan, sen kan jag göra något annat i den andra, eller bara värma mat i andra halvan. Det funkar utmärkt. Jag köpte mina från Tyskland men nu finns det på Omnias egen sida. https://www.omniasweden.com/tillbehor/6-pack-silikonformar/
   Och vad gäller vattenpump. Vi har en vattenpump som hänger i vattentanken. En dränkbar pump. Ibland går sådana sönder. Sånt kommer aldrig lägligt och är man utomlands blir sånt alltid klurigt att hitta. Det är en hängsle och livremsssak som vi känner är bra att ha med. Vi ska byta ut den vi har nu mot en med starkare motor så det blir bättre sprutt på vattnet och då tar vi den som sitter i nu som reserv.
   Många saker är ju inte nödvändiga men vi gillar dom. Och rattkryckan köpte vi när vi läste om folk som fått sina bilar stulna. Nåt försäkringsbolag skrev att en krycka försvårade stöld och vi köpte en.
   Det finns alltid saker att köpa när man har husbil😅😅😅

   • Lena - gott för själen

    Ah, då förstår jag med vattenpumpen. Ja, vatten är ju onekligen rätt bra att ha tillgång till 😉 Ja, Omnian verkar man behöva öva på. Det låter väldigt praktiskt med de två halvorna. Det där med rattkrycka verkar ju som en smidig extralösning för att skydda.

    Hehe, ja jisses vad mycket saker man kan köpa 🙂

    Kram Lena

    • Stefan Nilsson

     Hej!
     Ja, saker ”man måste ha i husbilen” växer och växer. Men igår tog jag bort en sak från husbilen. En liiiten kanna som bara stått i skåpet och inte använts. Så nu känner jag mig nöjd när jag inte bara fyller på med saker😉😅
     /Anette

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *