Sverige,  Museer

Göteborgs konstmuseum

Efter flera besök på konstmuseer i andra länder kom vi äntligen till vårt eget

Läget är fantastiskt.

Längst upp på Göteborgs paradgata Avenyn, alldeles bakom Poseidon.

Vi gick till Göteborgs konstmuseum en vardag i januari för att bryta av vintermörkret med en dos konst.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Här, längst upp på Götaplatsen, går man in tll Göteborgs konstmuseum.

Jag vet inte om ni är lika dåliga som vi på att uppleva er egen stad.

När vi reser brukar vi kolla upp olika sevärdheter som finns på resmålet. Vi går på museum, letar efter utsiktsplatser så att vi får förståelse för platsen vi besöker. Vi letar och läser om guldkorn och sånt vi inte får missa.

Vi båda är födda i Göteborg. Har växt upp i staden och aldrig bott någon annanstans.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Vinterutsikt från konstmuseet förbi Poseidon och ner mot Avenyn.

Jag är uppvuxen i Angered och Stefan i Fiskebäck i västra Göteborg där vi har bott tillsammans i snart 44 år.

Visst kan vi vår stad ganska bra, men vi upplever den inte som vi gjort om vi hade kommit på besök. I somras tog vi våra cyklar och cyklade runt på tre av våra bebodda öar i södra skärgården. Då upplevde vi helt andra saker än när vi bara tagit båten ut för att bada eller hälsa på någon. I vår ska vi besöka några fler.

Vi har därför lovat varandra att vi nu ska börja se vår stad med andra ögon.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Skulpturhallen på tredje våningen.

Vi skrev för ett tag sen här på bloggen om Sjöfartsmuseet. Efter våra besök där har vi också varit på Göteborgs konstmuseum.

Jag vet ärligt talat inte när jag var där sist. Helt klart inte sen vi fick vår äldsta son och det är 41 år sedan.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
En tjäder målad av Bruno Liljefors.

Vi har bland annat varit på Pradomuseet i Madrid, Louvren i Paris, Guggenheim-museet i New York – men konstmuseet i vår egen hemstad har i princip varit en väldigt vit fläck på vår museikarta.

Det är pinsamt dåligt och det finns inget försvar.

Nu har det äntligen blivit av. Och det är jag väldigt glad över.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Karl XII:s likfärd, målad av Gustaf Cederström.

Museet ligger längst upp på Avenyn. Framför museet står Poseidon och ser man bilder av Göteborg brukar alltid Poseidon finnas med. Då ser man alltså konstmuseet i bakgrunden.

Det är en stor och lite pampig byggnad med internationellt kända samlingar.

Det ritades av arkitekterna Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson och uppfördes till Jubileumsutställningen 1923, men invigdes officiellt först 1925. Därefter har det byggts ut två gånger, 1968 och 1996.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Michael Johansson heter konstnären som samlade ihop massor av prylar i museet och gjorde denna installation i ett av trapphusen.

År 2018 utnämndes konstmuseet till Årets museum.

Det är inte bara tavlor och utställningar som kan ses. En mängd familjeaktiviteter, skapande verkstad och föreläsningar kan man uppleva.

Museet har cirka 250 000 besök om året och det kommer besökare från när och fjärran.

Läser man på deras webbplats står det att Göteborgs konstmuseum är ett av norra Europas främsta museer för bildkonst.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
”Den underbara färgen”, utställningen med en del av Göteborgskoloristernas verk, finns på Göteborgs konstmuseum till och med 7 april 2024.

En av anledningarna till vårt besök var att besöka utställningen som heter ”Den underbara färgen”.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Mycket att se inne på ”Den underbara färgen” – utställningen om Göteborgskoloristerna.

Det är en utställning om Göteborgskoloristerna som under 1920-talet studerade vid Göteborgs musei rit- och målarskola.

Den som i dagligt tal kallades Valands målarskola här i Göteborg. De målade i starka färger och uppmärksammades av konstkritiker i hela landet.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Nils Nilsson, en av Göteborgskoloristerna och farfar till vår svägerska Nina, har flera tavlor på utställningen ”Den underbara färgen”.
Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Mer av Nils Nilsson.

Det är lite speciellt för oss eftersom Nils Nilsson, en av Göteborgskoloristerna, var farfar till vår svägerska Nina. Det var en väldigt fin och intressant utställning där man kunde läsa om konstnärernas liv i Göteborg vid den tiden.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Ivan Ivarson, en av Göteborgskoloristerna, målade bland annat den badande flickan.

Utställningen är en jubileumssatsning i samband med att vi i Göteborg firar 400-årsjubileum och att konstmuseets byggnad nu fyller 100 år.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Anders Zorn finns naturligtvis på Göteborgs konstmuseum.

När vi besökt den utställningen gick vi vidare in i alla rum av museet och fick se mycket som var intressant och vackert, och en del som inte intresserade oss alls.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Eva Brodins målning sticker ut i porträttgalleriet.

Det är verkligen olika känslor som kan framkallas när man tittar på konst. En del konst är så vacker, välkänd och behaglig. Viss konst kan nästan vara skrämmande och nästan kännas ful. Vissa konstverk skrattar man åt och kan stanna länge och begrunda, annan konst går man bara förbi.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
August Hagborg målade i slutet på 1980-talet välsignelsen av en fiskebåt.

Vi stannade flera timmar på museet innan vi på grund av hunger var tvungna att lämna huset.

Vill ni gå på utställningen ”Den underbara färgen” och se Göteborgskoloristerna håller den på till 7 april 2024. Den är verkligen värd att besöka.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
I bottenplanet finns Hasselblad center med bilder och texter om den världsberömda kameran och dess skapare.

Det är enkelt att ta sig dit med Västtrafiks spårvagnar och bussar. För den som inte gjort det förut är det ypperligt tillfälle att börja på Kungsportsplatsen och promenera Avenyn, eller Kungsportsavenyn som den egentligen heter, hela vägen upp till Götaplatsen.

Göteborgs konstmuseum Göteborg Sverige
Stena-stiftelsens kulturstipendium för 2023 gick bland annat till Camilla Boström och Olof Marsja vars utställning finns i Stenahallen längst ner i byggnaden.

Den som kommer till Göteborg med husbil kan, om man inte väljer en ställplats eller camping, under perioden 15 juni–31 augusti stå på någon av de markerade husbilsplatserna på Valhalla idrottsplats. Därifrån är det bara en knapp kilometers promenad till Götaplatsen och konstmuseet.

Anette 30 januari 2024

6 Comments

 • JoY

  Det är nog så att man är lite dålig på det som finns i närområdet. Vi har varit i Göteborg ett antal gånger i december och besökt julmarknaderna. Då har vi stått på Lisebergsbyns Campingen som har ett perfekt läge med spårvagnen. Bra med tipset om ställplats på IP. Museumet har vi inte besökt. Trodde först det var bilder från Nationalmuseum i Stockholm när jag såg tavlan på Karl XII likfärd. Då vet jag att det är kopian i Stockholm. Det museumet kommer vi att besöka nästa gång, helt säkert.

  • Stefan Nilsson

   Ja, vi är i alla fall urdåliga. Nu börjar vi ta igen lite. Och museum är ju oftast billigt. Universeum är dyrt, men det är såå värt att besöka och där har vi varit med barnbarnen. Men de andra är vi verkligen kassa på att besöka. Och roligt om vi kan inspirera till besök.
   Ha det gott
   /Anette

 • Av bmlarsreseblogg

  Visst är det konstigt att det ska vara så svårt att besöka sevärdheter i vår närhet! Utställningen med Göteborgskoloristerna ser verkligen lockande och färgglad ut.
  Själva har vi sagt att vi någon gång ska göra ett riktigt ”turistbesök” i Skara domkyrka med sina vackra mosaikfönster av Bo Beskow. Däremot har vi varit besökare både på Falbygdens museum här i Falköping flera gånger och naturligtvis på Västergötlands museum i Skara.

  • Stefan Nilsson

   Ja, svårt att begripa att man är så ”ointresserad” på hemmaplan. Satt faktiskt och tittade på vad vi ska göra de dagar vi åker ut nästa gång. Då vi ska upp till era trakter. Kollade in Vara lite. Vi får se vad det blir.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *