Husbil,  Nationalparker,  Sverige

Abisko

Det finns mer att upptäcka i Abisko

Abisko har alltid låtit så väldigt långt bort. Nånstans ovanför allt, till och med bortanför Kiruna. Och det var här vi trodde vi skulle uppleva den vackraste nationalparken. Det var ju Abisko vi hört mest om och vi hade stora förväntningar.

Vi hade inga problem att hitta parkering för husbilen. Det fanns en stor parkering på andra sidan vägen vid turiststationen. 

AbiskoEtt besök på Naturrum gav oss lite tips och därefter gav vi oss iväg med våra ryggsäckar. Det var lagom varmt och vi kände oss inte direkt påverkade av mygg under denna vandring.

Abisko
Vid Torneträsk med utsikt över Lapporten.

Miljön med Torneträsk, de höga snöprydda fjällen runt omkring och den välfotograferade Lapporten är inte alls dum. Snarare en fröjd för ögat. Här finns hedar, ängar, fjällbjörkar i massor och forsande vatten. Där finns också ett uppbyggt sameviste man kan besöka.

Abisko
Utställning om samevistet.

Men medan vi knappt mött en människa under våra föregående vandringar vore det synd att säga att vi var ensamma i de spår runt Abisko turiststation som vi valde. Många som, liksom vi, bara kom ifrån under sommaren och ville upptäcka nationalparken.

Abisko
Virvlande vatten.

Vandringen började med att vi gick utefter ”kanjonen” där vattnet forsade fram. Den första delen var tillgänglighetsanpassad.

Abisko
Nationalparkssymbolen.

Vi besökte den guldfärgade nationalparkssymbolen och fortsatte ner mot stranden av Torneträsk där vi fick möjlighet att fotografera Lapporten.

AbiskoVi gick nästan samma väg tillbaka upp mot turiststationen, tog tunneln under vägen mot den orange leden, en sexkilometers led på lättvandrad mark uppe på fjället.

Abisko
Fjällsippa.

Vi följde Kungsleden en bit. Det blev också ett besök på det uppbyggda samevistet där vi insåg att klockan började bli mycket. Vi skulle vidare till Björkliden för att försöka få en plats på campingen.

AbiskoNu har vi besökt Abisko nationalpark vilket vi är nöjda och glada för. En inte så lång visit och vi vet ju att det finns så mycket mer att upptäcka.

Abisko
Meditationsplats.

Vårt mål när vi stannade för att sova på Björklidens camping var att vandra till Trollsjön dagen efter. Men vädrets makter var inte med oss, vi beslutade att åka vidare mot Norge istället.

AbiskoVisst skulle vi kunna åka hit igen, det var ju väldigt vackert,  men det gav inte samma lyckokänsla här som vi fick när vi vandrade i Stora Sjöfallets nationalpark. Men det finns mer att upptäcka här om vi så känner.

Läs mer om Abisko här.

8 juli 2021

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *